logo

“65 YAŞ ÜSTÜ VE ENGELLİ KARTLARININ İPTALİYLE İLGİMİZ YOK”

Kdz. Ereğli Belediyesinden yapılan açıklamada; “Çilek Halk Otobüsleri Kooperatifi’nin 1 Ağustos tarihinden itibaren ’65 Yaş Üstü ve Engelli’ kartlarını iptal edeceği kararının Kdz. Ereğli Belediyesi’yle bir ilgisi bulunmamaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kdz. Ereğli Kaymakamlığı ve Çilek Halk Otobüsleri Kooperatifi arasındaki bu konuda Kdz. Ereğli Belediyesi, yasaların verdiği yetkiler çerçevesinde denetim ve cezai işlem süreçlerini yürütecektir.”denildi. 

Kdz. Ereğli 58. Nolu Çilek Halk Otobüsleri Kooperatifi’nin 1 Ağustos tarihinden itibaren ’65 yaş üstü ve Engelli’ kartlarını iptal edeceğini kamuoyuna açıklaması ile ilgili Kdz. Ereğli Belediyesi’nden yazılı bir açıklama yapıldı. 

“KDZ. EREĞLİ BELEDİYESİ KESİNLİKLE TARAF DEĞİLDİR”

Açıklamada; bazı sosyal medya mecralarında ve toplum arasında konunun Kdz. Ereğli Belediyesi’yle ilişkilendirildiği belirtilerek, “‘Tasarruf için belediyenin bu kartları iptal ettiğine’ yönelik gündem oluşturulmaya çalışıldığı görülmektedir. Çilek Halk Otobüsleri Kooperatifi’nin aldığı Yaşlı ve Engelli kartlarının iptal edilmesine Kdz. Ereğli Belediyesi kesinlikle taraf değildir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kdz. Ereğli Kaymakamlığı ve Çilek Halk Otobüsleri Kooperatifi arasındaki bu konuda Kdz. Ereğli Belediyesi, yasaların verdiği yetkiler çerçevesinde denetim ve cezai işlem süreçlerini yürütecektir.”ifadelerine yer verildi. 

Konuya ilişkin Kdz. Ereğli Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün açıklaması ise şu şekilde:

“İlçemiz genelinde İlçe Trafik Komisyonu Kararları ile Belediye Meclis kararları doğrultusunda belirlenmiş olan  5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Belediyenin Yetki ve İmtiyazları” başlıklı 15. Maddesinin f bendi “Toplu taşıma yapmak; bu amaçla otobüs, deniz ve su ulaşım araçları, tünel, raylı sistem dâhil her türlü toplu taşıma sistemlerini kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmek.” kapsamında toplu taşıma hizmetini yürütmekte görevli  115 adet özel halk otobüsü bulunmaktadır.

“Kdz.Ereğli Belediyesi Halk Otobüslerinin Çalıştırılmalarına Dair Yönetmelik” kapsamında özel halk otobüslerinin durak yerleri, depolama alanları, sefer saat ve güzergah programları, araçların model ve teknik özelliklerine dair kriterler ile araçların ruhsat ve tescil işlemleri idaremiz denetiminde yürütülmektedir.

65 Yaş üzeri ve engelli vatandaşlarımızın ücretsiz seyahat hakkına dair işlemler ise Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca 04/03/2014 tarih ve 28931 sayılı Resmi Gazete ile yayınlanan ve yürürlüğe giren “ Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği” ile belirlenmektedir. İlgili yönetmeliğin 4. Maddesinin e.bendi ile “engelliler için sağlık kurulu raporuyla % 40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri, ağır engellilerin ise kendileri ile birlikte birden fazla olmamak üzere beraber seyahat ettikleri refakatçileri” İle  5.maddesinin 1.bendinde “Türk vatandaşı olan altmış beş yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır.” hükümleri bulunmakta olup, 65 yaş üzeri kişiler ile sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzerin engelli olduğunu belgeleyen kişilerin şehir içi toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanacağı belirtilmiş olup ; bu taşıma karşılığında “ Ücretsiz Seyahat Kapsamında Yapılacak Gelir Desteği Ödemesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” kapsamında araç başına aylık 2.700,00 TL gelir desteği ödemesi ilgili bakanlık tarafından yapılmaktadır.

Ücretsiz seyahat hakkının kullandırılmaması halinde;  ilgili yönetmeliğin 12. Maddesinin 2.bendi ile “Ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullandırılmaması hâlinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için mülki idare amiri tarafından toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet bedeli tutarında idari para cezası uygulanır. Bu maddeye göre verilecek idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir ve genel bütçeye gelir kaydedilir.” hükmü bulunmakta olup, cezai işlem yetkisi mülki idare amirine (Kdz.Ereğli Kaymakamlığı) verilmiştir.

Bu doğrultuda; 1 Ağustos 2024 tarihinden itibaren Kdz.Ereğli Kaymakamlığı başkanlığında oluşturulacak denetim komisyonu tarafından merkez kalkış duraklarında fiziki denetimler yapılarak ücretsiz seyahat hakkı bulunmasına rağmen bu haktan faydalandırılmayan her kişi için toplu taşıma aracına 50 tam bilet tutarında ( 1.000 Tl ) idari para cezası Kdz. Ereğli Kaymakamlığı tarafından uygulanacaktır.

Kamuoyunun bilgisine arz olunur.” 

Paylaşın:
229 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ