logo

TAŞKÖMÜRÜ ÜRETİMİ DÜŞTÜ, İTHALATI ARTTI

TUİK verilerine göre ; taşkömürü satılabilir üretimi Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,3 azaldı. İthalatı ise Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 26,7, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,7 ve Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,9 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre taşkömürü üretimi Eylül ayında 109 bin 327 ton olarak gerçekleşti.

TÜİK verilerine göre taşkömürü satılabilir üretimi Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 21,1 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,6 ve Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,3 azaldı.
Taşkömürü koku satılabilir üretimi Eylül ayında 357 bin 917 ton olarak gerçekleşti. Bu üretim bir önceki aya göre yüzde 6,7, bir önceki yılın aynı ayına göre bir 1,1 ve Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,8 azaldı.

Taşkömürü ithalatı bir önceki aya göre yüzde 26,7 arttı

Taşkömürü ithalatı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 26,7, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,7 ve Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,9 arttı. Taşkömürü koku ithalatı bir önceki aya göre yüzde 21,5, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55,6 ve Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,3 azaldı.
Taşkömürü ve linyit teslimatı en fazla termik santrallere yapıldı.

Demir çelik sanayi koklaşabilir taşkömürü alıyor

Katı yakıtların teslimat yerlerine göre dağılımı incelendiğinde; Eylül ayında taşkömürü teslimatının yüzde 54,1’i termik santrallere, yüzde 12,7’si kok tesislerine, yüzde 10,1’i demir-çelik haricindeki sanayiye yapılırken, linyit teslimatının yüzde 74,4’ü termik santrallere ve yüzde 18,3’ü demir-çelik haricindeki sanayiye yapıldı.
Taşkömürü kokunda ise en fazla teslimat yüzde 94,0 ile demir-çelik sanayine yapıldı. (iha)

HABERİN İÇİNDEN: MALUMUN İLANI

Bilindiği gibi iktidar, muhalefet, sendikalar ve diğer tüm kesimler, yerli ve milli kaynağımız olan taşkömürünün üretimini arttırmak istedikleri yönde açıklamalar yapıyorlar. Geçtiğimiz günlerde Uzun Mehmet anma etkinliklerinde konuşan Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu’da ithal ikamenin bir dayatmaca olduğu yönünde konuşma yaparak konuyu gündemde tutmuştu. Özetle ; Ülke ve bölge çapında ekonomiyi, istihdamı canlandıracak etkiye sahip taşkömürü üretimin arttırılması gereği “malumun ilanı” yorumu ile TUİK verileri tarafından da doğrulanmış oluyor.

Paylaşın:
553 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ