logo

FİLYOS PROJESİ 3 KOLDAN DÜNYAYA ENTEGRE OLACAK

Filyos Projesi Çalıştayında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede “Filyos Limanı Batı Karadeniz’in kalkınmasında çok önemli bir role sahip olacaktır. Endüstri bölgesi sınırları içinden geçen demiryolu hattı bölgeyi Ankara ve İç Anadolu’ya bağlayacak ve dünya ile entegre edecektir. Çaycuma Havaalanı bölgede tek havaalanı olarak Filyos Vadisi’ne değer katacaktır.” diye konuştu.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi(BEÜ) ev sahipliğinde ‘Filyos Çalıştayı’ Vali Mustafa Tutulmaz, Rektör Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Üniversite yöneticileri, siyasi parti temsilcileri ve ilgililerin katılımı ile düzenlendi.

12 Şubat Cuma günü BEÜ Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde başlayan “Yatırım, Üretim ve İstihdam-Gelecek Filyos’ta Şekilleniyor” temalı 2 günlük çalıştay, üniversite-Kamu-Sanayi işbirliği kapsamında ülke genelinde düzenlenen en büyük çalıştaylardan biri olma özelliği taşıyor.

Filyos Projesi dünyaya entegre olacak

Filyos Çalıştayı’na video konferans yönetimiyle katılan ve projenin öneminden bahseden Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Filyos Limanın Batı Karadeniz’in kalkınmasında büyük rol oynayacağını belirtti. Büyükdede “Kıyı Karadeniz’in kısıtlı coğrafi imkanlarında Filyos Vadisi potansiyel bir üretim havzası olarak bizlerin göz bebeği bir bölgedir. Bakanlığımız geçen 10 yıl içerisinde Filyos’un kıymetinin farkına varmış ve bu konuda bugüne kadar burayı doldurabilmek için her gelen bakanlığımız bu konuda çok ciddi çalışmalar yapmışlar. Bugün bir şans yakalanmış durumdadır. Karadeniz’in en büyük limanlarından biri olan Filyos Limanı Batı Karadeniz’in kalkınmasında çok önemli bir role sahip olacaktır. Endüstri bölgesi sınırları içinden geçen demiryolu hattı bölgeyi Ankara ve İç Anadolu’ya bağlayacak ve dünya ile entegre edecektir. Çaycuma Havaalanı bölgede tek havaalanı olarak Filyos Vadisi’ne değer katacaktır.” diye konuştu.

“Bakanlığımız çevre konularına hassasiyet gösteriyor”

Endüstri bölgesi olmasına rağmen bölgenin hemen yanında bulunan kuş cennetine zarar vermeden hatta koruma altına alarak doğaya değer verdiğini ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Büyükdede, “Bakanlığımızın, Filyos’un eşsiz doğasına zarar verilmemesi için özel bir hassasiyeti vardır. Tam bulunduğumuz bölgenin ön tarafında bir kuş cennetimiz var ve burayı biz de bütün bu havzaları yaparken özel bir ihtimamla koruduk, TEMA Vakfımızla beraber özel bir çalışmanın içinde olduk. Sağ olsunlar, TPAO da boru hatlarını geçirirken burayı koruma altına aldı. Endüstri bölgemizde çevreyi kirletmeyen, katma değerli sanayi sektörlerinin yer alması öncelikli hedefimizdir. Temennimiz bu çalıştayın endüstri bölgemiz, serbest bölgemiz ve civar organize sanayi bölgelerimiz için hem de iç yatırımcılarla beraber dış dünyadaki yatırımcıların da ilgisini çekecek bir merkez haline gelmesidir Çünkü bizim sadece iç yatırımcılar değil bütün Dünyadaki yatırımcıların, bu tarz ürettiğimiz alanlara gelmelerini sağlamak gibi bir amacımız olduğuna inanıyoruz” dedi.

“12 km’lk yeni demiryolu yapılacak”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün’de Filyos limanının demir yolu ve kara yolu bağlantılarını sağlamak için proje finensmanı konularında bilgilendirme yaptı. Dünya Bankası ile 350 milyon dolarlık kredi sözleşmesi imzalandığını açıklayan Eyigün, “Bu kapsamda Filyos Limanı’nda geminin kapağının açıldığı noktaya kadar olmak üzere en yakın demir yolu noktasından yük merkezine kadar uzatılması noktasında Filyos’ta yapacağımız demir yolu 12 kilometrelik bir demir yolu olacak. Hem demir yolunu hem de karayolunu geçilecek bir köprü ile Filyos Çayı’nı geçeceğiz. Aynı zamanda karayolu bağlantısının da hazırlıklarını yapmaktayız. Filyos Liman’nın hem ulusal hem de uluslararası demir yolunun ağına bağlanması Türkiye’nin herhangi bir yerinden Filyos’ta demirleyen bir gemiye yükü vermek, tüm dünyaya, başka limanlara yükü göndermenin imkanı oluşacak.” dedi. (iha)


Paylaşın:
733 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ