logo

DEMİRTAŞ SORDU : “ÜNİVERSİTE HASTANELERİ KAPATILACAK MI?”

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Ünal Demirtaş, Sağlık Uygulamaları Tebliği (SUT) ile ilgili güncellemenin sürekli ertelenmesine dikkat çekerek, “Bu erteleme üniversite ve kamu hastaneleri hizmet veremez hale getirilerek kapatılmaya çalışıldığı şüphesini kuvvetlendirmektedir.” dedi ve ekledi: ” SUT fiyatlarını bu güne kadar güncellemeyerek üniversite hastanelerini kapatmayı mı amaçlıyorsunuz?

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Ünal Demirtaş, güncellenmeyen Sağlık Uygulamaları Tebliği (SUT) fiyatlarını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu.

TBMM Başkanlığına güncellenmeyen SUT fiyatları ve üniversite hastanelerinin borçlarının araştırılması ile ilgili bir meclis araştırma önergesi de veren CHP’li Demirtaş, güncellemenin sürekli ertelenmesine dikkat çekerek; “Bu erteleme üniversite ve kamu hastaneleri hizmet veremez hale getirilerek kapatılmaya çalışıldığı şüphesini kuvvetlendirmektedir. Tüm Üniversite hastanelerinde SUT’un güncellenmemesi nedeniyle hizmetler durma noktasına geldiği gibi Zonguldak Bülent Ecevit Eğitim Araştırma hastanesinde de sağlık hizmetleri durma noktasına gelmiştir. Eğer acil olarak gerekli adımlar atılmazsa hastane hizmet veremez hale gelecektir. Bundan dolayı da Zonguldaklı hemşehrilerimizin sağlığı olumsuz etkilenecektir.”dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş,  önergesinde şunları ifade etti;

“SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKÜYOR”

Sosyal devlet; vatandaşlarının sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasında sorumluluk ve yükümlülükleri olan devlettir. Bu kapsamda Anayasa’nın 56’ıncı maddesi ile devlete herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlama yükümlülüğü düzenlenmiştir. Bunun yanında İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 25 ‘inci maddesinde de herkesin sağlık ve refah içinde yaşama hakkı düzenlenmiştir. Ancak son yıllarda şehir hastaneleri gibi devasa özel sektör yatırımların yapılması, özel hastanelerin ve kuruluşların çoğalması ile sağlık hizmeti paralı hale gelmiştir. Ak Parti iktidarı bilinçli ve sistematik olarak kamu ve üniversite hastanelerine gereken önemi vermeyerek, kamu desteklerini azaltmış ve bu hastaneleri hizmet yapamaz hale getirmiştir. Özellikle son dönemde vatandaşlarımıza doğrudan sağlık hizmeti sağlayan üniversite hastaneleri ile kamu hastanelerinde, sağlık hizmetleri gereği gibi verilememektedir. Sağlık sistemi çökmek üzeredir.

“HALK SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLENİYOR”

11 yıldır güncellenmeyen Sağlık Uygulamaları Tebliği ( SUT) nedeniyle sağlık hizmetlerinde kullanılması zorunlu olan tıbbi cihaz, sarf malzemeleri ve ilaçların tedarik edilmesinde özellikle üniversite hastanelerinde halk sağlığını doğrudan olumsuz olarak etkileyen büyük sorunlar yaşanmaktadır. Örneğin zorunlu durumlar dışında Kalp pillerinin ve bazı stentlerin takılamadığı, Nöro radyolojik elektif işlemler yapılamadığı, hastanelere kemoterapi, anestezi gibi ilaçların  alınamadığı, ameliyatların ertelendiği, bazı tahlil ve tetkiklerin yapılamadığı ve hatta bazı üniversite hastanelerinde basit sarf malzemelerinin bile tedarik edilmesinde ciddi problemlerin yaşandığı kamuoyuna yansımıştır.

“SİSTEM SÜRDÜRÜLEMEZ”

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun verilen sağlık hizmetleri karşılığında yapacağı ödemelerin kriterlerini belirlediği Sağlık Uygulamaları Tebliği (SUT) 2008 yılında yayınlanmıştır. 2008 yılında ilk defa yayınlanan Sağlık Uygulamaları Tebliği’nde 2013 yılında güncelleme yapılmış olsa da, belirlenen ücretlerde önemli bir artış sağlanmamıştır. Oysa tıbbi cihaz ve sarf malzemeleri genelde ithal olduğundan fiyatlar döviz üzerinden belirlenmektedir. Bugün geçerli olan Sağlık uygulamaları Tebliği’nde belirlenen fiyatlarla herhangi bir malzeme alınması mümkün değildir. Aradan geçen 11 yılda, Türk lirası döviz karşısında önemli bir değer kaybına uğramıştır. 2008 yılında dolar ortalama 1.29, euro ise 1.90 iken bugün dolar 5.70, euro ise 6.30 olmuştur. Yani dolar 4.5 kat, euro ise 3.5 kat artmıştır. Piyasa fiyatları SUT’un çok üzerindedir. Gelinen noktada Devlet Üniversite Hastanelerinde hizmetler durma noktasına gelmiştir. Bu durum sürdürülebilir değildir ve acil önlem alınması gerekmektedir.

“SUT, İFLASA SÜRÜKLÜYOR”

Üniversite hastanelerinde üst düzey sağlık hizmeti verilmektedir ve bunların  yüksek maliyetleri vardır. Ayrıca üniversite hastaneleri sağlık hizmetinin en önemli unsurları olan araştırma ve eğitimi de yapmaktadırlar. Sadece ülkemizde değil tüm dünyadaki en üst düzey tıp birikimi üniversite hastanelerindedir. Bu gün maalesef  Devlet Üniversite Hastaneleri içinde SUT nedeniyle  borç batağına saplanmayan bir üniversite hastanesi yoktur. Bu sebeple tıbbi cihaz, sarf malzemesi ve ilaç satan şirketler hem piyasa fiyatının altında satış yapmak istememekte, hem de hastanelerden alacaklarını tahsil etmekte uzun süre geçmesi nedeniyle yüksek fiyatlarla satış yapmak istemektedirler. Üniversite ve kamu hastaneleri açısından maliyetteki artışı belirleyen sadece tıbbi cihaz ve sarf malzemeleri elbette değildir. Personel ve diğer giderlerde ki maliyet artışları da düşünüldüğünde, üniversite hastanelerinin giderleri çok daha fazla yükselmektedir. Sağlık Uygulamaları Tebliği’nin güncellenmemesi nedeniyle üniversite hastaneleri iflasa sürüklenmiştir. Üniversite hastanelerinin içinde bulunduğu bu çıkmaz karşısında Bakanlığınızın acil olarak adım atması gerekmektedir. Çünkü artık vatandaşlarımız üniversite hastanelerinden sağlık hizmetini yeterli düzeyde alamamaktadır.

“SUT NE ZAMAN GÜNCELLENECEK”

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

1) Devlet Üniversitesi hastanelerinin  tedarikçi firmalara birikmiş toplam ne kadar borcu vardır? Bu borçları kim ödeyecektir? Bakanlığınızın birikmiş bu borçların ödenmesi için kaynak ayrılması yönünde bir planı var mıdır?

2) SUT Fiyatları bu güne kadar neden güncellenmemiştir?

3) SUT Fiyatlarında güncelleme yapmayı düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız SUT fiyatları ne zaman güncellenecektir?

4) SUT fiyatlarını bu güne kadar güncellemeyerek üniversite hastanelerini kapatmayı mı amaçlıyorsunuz?

5) Üniversite hastanelerini hizmet veremez hale getirerek, hastaları şehir hastanelerine ve özel hastanelere yönlendirmeyi mi hedefliyorsunuz?

Paylaşın:
805 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ