logo

“MARKETLERDEKİ FİYAT ARTIŞLARI NEDEN DEĞİL, SONUÇTUR!”

Cumhuriyet Halk Partisi Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Op. Dr. Eylem Ertuğ Ertuğrul, gıda ve market ürünlerindeki artışı değerlendirdiği açıklamasında “AKP iktidarının 20 yıllık yanlış politikalarının sonucu olmasına rağmen iktidar sorunu görmezden gelip suçu tek başına marketlerde aramaktadır. Oysa Marketlerdeki fiyatlar neden değil sonuçtur.” görüşüne yer verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Op. Dr. Eylem Ertuğ Ertuğrul, hükümetin ekonomi politikalarını yazılı basın açıklaması ile değerlendirdi.

“KENDİ ÇİFTÇİSİNİ BAŞKA ÜLKELERE EZDİREN YANLIŞ POLİTİKALAR SONUCU…”

Hükümetin yanlış politikaları sonucu orta ve düşük gelirlilerin alım gücünün daha da düştüğünü savunan Ertuğrul, “Sağlıksız beslenen nesilin yanında açlığa dayalı hergün yeni toplumsal acıların yaşandığı bu dönem AKP iktidarının 20 yıllık yanlış politikalarının sonucu olmasına rağmen iktidar sorunu görmezden gelip suçu tek başına marketlerde aramaktadır. Oysa Marketlerdeki fiyatlar neden değil sonuçtur. Bugünleri özellikle yerli ve milli tarımı gözardı eden, ithalata dayalı gıda teminini marifet sayan, kendi çiftçisini başka ülkelerin çiftçilerine ezdiren sorunlara kolaycı ve kısa vadeli çözümler üreten yanlış politikalar getirmiştir.” dedi.

ÖNERİLERDE BULUNDU

Sorunun çözümüne de öneriler getiren Ertuğrul, “öncelikle girdi fiyatlarının kontrol edilmesi, çiftçinin daha etkin bir şekilde desteklenmesi, kolay girdi temini, üretim planlaması, ürünlerin pazarlanmasında aracıların azaltılması vb. orta ve uzun vadeli tedbirlerden geçmektedir.” görüşüne yer verdi.

“FİYAT KONTROLÜ YETERLİ DEĞİL”

Ertuğrul, konunun üretim, lojistik, satış ve denetim aşamalarına da dikkat çektiği açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bilindiği gibi tarım ve gıda ürünlerinin üretilmesi tohum, fide, fidan, gübre, zirai ilaç, işçilik, mazot, gibi temel giderler ile birçok yan giderlerin kullanılması ile mümkün olmaktadır. Üretim sonucu oluşacak fiyat bu girdi maliyetlerinden fazla olsun ki çiftçi kazansın. Bu maliyetler düşük olsun ki tüketiciye ucuz ürün ulaşsın. Tarlada şu fiyat, rafta şu fiyat denilerek arada çok fark olduğundan yakınılıyor. Oraya gelene kadar kullanılan araçlar ucuz mu? Kaç aracıdan geçiyor? Taşıma ve lojistik maliyetleri nedir?
Baştan sona sorunlar yumağı dururken sadece marketlerde fiyat kontrolü ile sorunun çözüleceğini düşünmek havanda su dövmekten ve algıları, okları başka yerlere yöneltmekten başka bir şey değil. Ha bu arada ürün tarlada çok ucuza satılıyorsa ucuz üretildiğinden değil. Çiftçi ürün tarlasında kalmasın diye zararına satıyor ya da tarlada bırakıyor.

“TEMEL GİRDİ FİYATLARININ YÜKSEKLİĞİ ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKÜYOR”

Son bir yıla baktığımızda; ●En önemli girdilerden gübrede fiyatlar ortalama olarak yüzde 150’yi aşmış durumda. ●Çiftçinin kullandığı tohumlukların fiyatları ortalama yüzde 20-25 oranında arttı.
●Mazot fiyatları yüzde 20’nin üzerinde arttı. ● Karma yem fiyatlarındaki artış etlik piliç yeminde yüzde 61,80 olurken, yumurta eminde yüzde 45,62 oldu. Süt yeminde yüzde 54,78 ve besi yeminde de yüzde 52,62 oranında artış yaşandı. Bunlar en temel girdiler. Zirai ilaç, elektrik, kira, işçilik, kredi faizi gibi bir çok girdi artan fiyatlarla birlikte çiftçinin belini büküyor. Borçlu olmayan çiftçi yok. Çiftçi fahiş girdi fiyatlarından üretemiyor. Tarım bitti. Hayvancılık bitti. Hal böyleyken hükümet suçluyu market raflarında arıyor. Şimdi Kamuoyuna soruyorum: Suçlu kim??”

Paylaşın:
493 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ