Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, TBMM’de görüşmeleri süren Enerji Bakanlığının 2020 bütçesi hakkında söz aldı. Demirtaş, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“8 MİLYON İNSANIMIZ İŞSİZ”
“4 yıldır bütçe görüşmelerine katılıyorum ve hep aynı sorunları konuşuyoruz. Bakanlar değişiyor ama sorunlar değişmiyor. Çünkü hiçbir sorun çözülmüyor. Bir başarısızlık hikayesi var netice itibariyle. Sayın Bakan; tabi ki bu başarısızlık hikayesinin son bir buçuk yılından siz sorumlusunuz. Ancak sizin de bu sorunları çözemeyeceğiniz bir buçuk yıllık süre içerisinde ortaya çıkmıştır. Çalışma Bakanlığı resmi verilerine göre ülkemizde çalışabilecek durumda olan insanımız 61 milyondur, işgücümüz ise 33 milyondur, çalışan sayısı ise 28 buçuk milyondur. Ancak ekonomik kriz derinleştikçe işsiz sayısı artmaktadır. Tüm dünyada işsizlik gerilerken biz de ise son bir yılda 1 milyon yeni işsiz ortaya çıkmıştır ve yüzde 14’lere çıkmıştır. TÜİK verilerine göre resmi işsizlik 4 milyon 650 bindir. Ancak geniş tanımlı gerçek işsizliğe baktığımızda ise 8 milyon insanımız işsizdir. İşsizlikte maalesef Avrupa rekoru bizdedir. Türkiye’nin her yerinde iş kuyruklarında umutla iş bekleyen vatandaşlarımız vardır. Benim ilim Zonguldak’ta da maalesef bu işsizlik patlamıştır ve maalesef Türkiye Taşkömürleri Kurumu’nun 7 bin işçi açığı varken, yerli ve milli kömür üretimi hedefimiz varken bu işçi açıkları halen giderilmemektedir. Enerji Bakanımızdan rica ediyorum bu 7 bin işçi açığını bir an evvel gidermelerini diliyorum.
“5 MİLYONUN ÜZERİNDEKİ VATANDAŞIMIZ İNSANLIK DIŞI KOŞULLARDA YAŞAMAKTA”
Türkiye’de maalesef çaresizlik vardır, yaşanan dramlar vardır. Türkiye’de iş bulamadığı için çocuğuna yiyecek alamayan, elektrik-doğalgaz paralarını ödeyemeyen ve intihara sürüklenen insanlarımız vardır. Dağılan ailelerimiz vardır. İşsizlik sorunu maalesef tam bir başarısızlık hikayesi olmuştur. İş bulmayı başarabilen vatandaşlarımız da kayıt dışı istihdamla istihdam edilmektedirler. Kayıt dışı istihdam da Türkiye’nin ayıplarından birisidir. Genelde tarım sektöründe kayıt dışı çalışılmış olsa da, mobilya, inşaat, tekstil gibi hemen hemen her sektörde kayıt dışılık vardır. Kayıt dışı çalışan insanlarımız insanlık dışı koşullarda, hiçbir güvencesi olmadan günde 12-13 saat çalışarak ve asgari ücretin altındaki ücretlerle çalışarak karınlarını doyurmaya çalışmaktadırlar. Kayıt dışı çalışanlar Türkiye’nin köleleridir, kunta kinteleridir. Kayıt dışı çalışmada maalesef Avrupa rekoru bizdedir. Kayıt dışı işçilik İLO verilerine göre İsveç’te 2.6, Fransa’da 5.4, Almanya’da 9.7, Macaristan’da 11.7, İspanya’da 17.3, Türkiye’de ise yüzde 36’dır. Çok büyük bir orandır. Bu ne demektir; 5 milyonun üzerindeki vatandaşımız insanlık dışı koşullarda yaşamaktadırlar. Kayıt dışılıkta da tam bir başarısızlık hikayesi vardır. Bu sorunu da 17 yıldır çözmediniz, çözemediniz, iktidarınız devam ederse de çözülmeyecektir.
“ASGARİ ÜCRET 2 BİN 474 LİRA OLMALI”
İş bulmayı başaranların yüzde 43’ü de asgari ücret almaktadır ve asgari ücret doğrudan ve dolaylı olarak 10 milyon vatandaşımızı ilgilendirmektedir. Bu anlamda asgari ücret miktarı Türkiye’deki en büyük toplu sözleşmedir. Bu asgari ücret aylık 2 bin 20’liradır. Bugünkü kur ile 314 euro yapmaktadır. Peki asgari ücretle Türkiye’de kaç saat çalışılmaktadır; 2019 yılı ekonomik raporuna göre, haftada 45.7 saat çalışmaktadır. Yani haftalık 45 saat karşılığı aylık 314 euro ücret almaktadır. Peki Avrupa’daki durum nedir; Lüksemburg’da bir işçi 37 saat çalışıyor ve 2 bin 71 euro ücret alıyor, Hollandalı 30 saat çalışıyor bin 626 euro alıyor, Alman 35 saat çalışıyor bin 556 euro alıyor, Fransız 37 saat çalışıyor bin 521 euro alıyor, İspanyol 37 saat çalışıyor bin euro alıyor, Portekizli 39 saat çalışıyor 700 euro alıyor, Yunanistan bile 42 saat çalışıyor 721 euro alıyor. Biz işçimiz 45 saat çalışıp 314 euro alıyor. Avrupa ülkeleri içerisinde asgari ücrette sondan 4’üncüyüz. Yine tam bir başarısızlık hikayesi. Çünkü Türkiye’de asgari ücret hesaplama yöntemi yanlıştır, asgari ücretten yapılan kesintiler, vergiler çok yüksektir, bu durumun da düzeltilmesi gerekmektedir. Bunun için İLO’nun 131 nolu sözleşmenin imzalanması gerekmektedir. Devlet kendisi için yeniden değerleme oranı olan yüzde 22.58’i belirlemiştir. Bu sebeple asgari ücrete en az 22.58 zam yapılmalıdır. Yani asgari ücret en az 2 bin 474 lira olmalıdır.”
Demirtaş, Türkiye’de iş kazalarının fazlalığını da dikkat çekti.
741 Kez Görüntülendi.BENZER HABERLER