Ünal Demirtaş, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün bir farkındalık günü olduğuna vurgu yaparak; “Birleşmiş Milletler tarafından engellilerin toplumsal yaşama tam ve diğer bireylerle eşit katılım sağlaması ve engellilerin sorunlarına dikkat çekmek için 3 Aralık, “Dünya Engelliler Günü” olarak ilan edilmiştir. Dünya Engelliler Günü, bir kutlama değil farkındalık günüdür” dedi.
Ünal Demirtaş mesajında şunları ifade etti.
“Engellilik; Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesinde, diğer bireylerle eşit koşullar altında topluma tam ve etkin katılımın önündeki uzun süreli fiziksel, zihinsel, düşünsel ve algısal bozuklukları bulunan kişiler olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım aslında, bugün engellilerin yaşadığı temel sorunların da neler olduğunu ifade etmektedir. Engellilerin en temel sorunu, toplumun diğer bireyleri ile eşit hak ve koşullara sahip olamamak, bu nedenle de toplumsal hayata katılamamaktır.
KAPSAMLI BİR ÇALIŞMA YAPILMALI
Engellilerin toplumsal hayatın bir parçası olabilmesi için öncelikle, engellilere ilişkin temel bazı verilerin toplanması gerekmektedir. Engelli nüfusu, engel çeşitleri ve dereceleri gibi temel verilerin toplanması ve bu verilerin sürekli güncellenmesi gerekmektedir. Oysa bugün ülkemizde engelli nüfusunun ne kadar olduğu bile tam olarak bilinememektedir. 2002 yılı TÜİK verilerine göre toplumun yüzde 12,29’u engellidir. Ancak, sonraki yıllarda tüm nüfusu kapsayan bir araştırma yapılmadığı için güncel engelli sayıları bilinmemektedir.2016 yılında yapılan Türkiye Sağlık Araştırması sonuçları da tam bir sayı verememektedir. Gerçek engelli sayısını bilmek, engellilerin yaşadığı sorunları, eşit yurttaşlık temelinde, sosyal hizmetler ayağı güçlendirilmiş bir sosyal devlet anlayışıyla çözüme kavuşturmak açısından çok önemlidir. Bu nedenle engelli nüfusuna dair güncel ve kapsamlı bir verinin hala daha oluşturulmamış olması çok büyük bir eksikliktir.
AİLELER YALNIZ BIRAKILMAMALIDIR
Engellilerle ilgili oluşturulacak politikalarda mutlaka, engelli bireylerin aileleri de göz önüne alınmalıdır. Engellilerin yaşadığı sorunların tamamı aynı zamanda onların ailelerinin de sorunudur. Erişilebilirlik, istihdam ve sosyal politikalar konusunda atılacak her adım, engelliler kadar onların ailelerini de yakından ilgilendirmektedir. Bunun yanında engelli bireylerin ailelerinin, yaşadıkları zorluklar karşısında yalnız bırakılmaması, hem maddi hem de manevi olarak desteklenmeleri gerekmektedir. Ancak ülkemizde engelli politikaları genel olarak yardım temeli üzerinden yürütülmektedir. Oysa engelliler için üretilen politikalar “hak” temeli üzerinde yükselmelidir. Ancak bu şekilde sağlıklı ve düzgün işleyen bir engelli politikası oluşturulabilir.
ENGELLİ KOTALARI BOŞ DURUYOR
Ülkemizde engellilerin önemli sorunlarının başında istihdam gelmektedir. Çünkü istihdam, engelli bireylerin ekonomik ve sosyal olarak gelişiminin sağlayan önemli bir alandır. Ancak ülkemizde bu konuda da ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Engelli istihdamı ile ilgili olarak yasalarla getirilen istihdam kotaları doldurulmamakta, engelliler evlere hapsolmak zorunda kalmaktadır. Engellilerin işsizliği, genel işsizlik sorununun bir parçası olarak görülmemeli, engelli istihdamı konusunda ayrıca politikalar geliştirilmeli, istihdam politikalarında, temel felsefesi ayrımcılık karşıtı olan BM Engelli Sözleşmesi dikkate alınmalıdır.
356 Kez Görüntülendi. Etiketler: engelliler günü » ünal demirtaşBENZER HABERLER