logo

“TMO FINDIK ÜRETİCİSİNİ ÜZDÜ AMA ÇÖZÜM VAR”

  • Cumhuriyet Halk Partisi Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Hikmet Uzuner, bölgenin önemli tarımsal ve ekonomik kaynaklarından olan fındığın üreticinin zor durumda olduğunu savunarak, “Üreticimiz son derece üzgün. Çünkü fiyatlar daha önce de dile getirdiğimiz gibi gerçek değeri olan 4 dolar seviyelerini zorlarken, bir anda bu müdahale ile yükselişin önü kesildi. Gerçek amacı üreticilerimizi korumak, ürününü değerlendirmek olan TMO bunu neden yapar, Kimin dostusunuz?” diye sordu ve alan bazlı ek destekleme önerdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Hikmet Uzuner, yazılı açıklama yaparak bölgenin önemli tarımsal ve ekonomik kaynaklarından olan fındığın üreticinin zor durumda olduğunu savundu.

Üreticinin fındık fiyatının yükselmesini beklediği bir dönemde TMO’nun piyasaya fındık sürerek fiyatları düşürdüğünü iddia eden Uzuner, üreticinin şok olduğunu söyledi.

“Üreticimiz son derece üzgün.”

Uzuner, Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO)’nin uygulamalarını eleştirdiği açıklamasında “Aldığı karar ile 2021 yılı mahsulü fındık için 58 lira, 2022 yılı mahsulü Giresun kalite fındık için 61 lira fiyatla piyasaya giren TMO , yükseliş trendindeki fındık fiyatlarının düşmesine sebep oldu. Bir nevi piyasaları terbiye etmek olarak nitelendirilen bu işlemi, önceki yıllarda Ülkemizdeki fındık piyasasını elinde tutan Uluslararası Kartel Ferrero firması yapıyordu. Ferrero firmasının Rekabet Kurumunun merceğinde olması nedeni ile bu işe TMO soyundu. Bu defa kaybeden yine üretici oldu ama maalesef devlet eliyle oldu. Üreticimiz son derece üzgün. Çünkü fiyatlar daha önce de dile getirdiğimiz gibi gerçek değeri olan 4 dolar seviyelerini zorlarken, bir anda bu müdahale ile yükselişin önü kesildi. Gerçek amacı üreticilerimizi korumak, ürününü değerlendirmek olan TMO bunu neden yapar? Kimin dostusunuz.” diye sordu.

Çözüm var: alan bazlı ek destekleme yapılabilir

Konunun üretici lehine yeniden değerlendirilmesini isteyen Uzuner, yazılı açıklamasında “Diğer yandan geçtiğimiz yıl 27 TL’ dan üreticiden alınan fındık bugün 58 liradan satılacak. 53 liradan alınan fındık da 60 liradan satılacak. Ortada bir kar söz konusu. Devlet kurumu olarak bu karın en azından bir kısmının üreticiye ödenmesi gerekir. Ancak bu da yapılmıyor. Bir devlet kurumu üretici emeği üzerinden kar ediyor. Ama üreticiye faydası yok. 9 yıldır fındıkta alan bazlı gelir desteğini 170 liradan bir kuruş artırmayan bu iktidardan başka ne beklenebilir ki. Yerinde duran bir tek destekleme kalemi bu. TMO’nun fındıktan elde ettiği kar çiftçiye geri ödenemiyorsa alan bazlı destekleme olarak ödenebilir. İstenirse çözüm var. TMO’nun en kısa zamanda bu yanlıştan dönmesi, kartellerin lehine değil üreticinin lehine kararlar alması lazım. Ama az kaldı. İktidara geldiğimizde fındık üreticisinin gerçek örgütü Fiskobirlik’i tekrar etkin hale getireceğiz. Üreticimizi uluslararası kartellere teslim etmeyeceğiz.” ifadelerine yer verdi.

Paylaşın:
Etiketler: » »
#

SENDE YORUM YAZ