logo

ALEMDAR KAHRAMANLARI 4 AYRI TÖRENLE ANILDI

  • Kdz. Ereğli’de ;Kurtuluş Savaşımızın ilk ve tek deniz zaferinin 103. yılında, Gazi Alemdar Gemisi ve Kahraman mürettebatı ile ilk ve tek deniz Şehidimiz Recep Kahya düzenlenen törenlere anıldı.

27 Ocak Cumartesi günü düzenlenen 3 ayrı törene; Kdz. Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Saffet Bozkurt, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Niyazi Uğur, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Ak Parti Önceki dönem Milletvekili Fazlı Erdoğan, Erdemir Genel Müdürü N. Aşkın Peker, Askeri ve sivil erkan, Şehit ve Gazi Yakınları, STK ile siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Süleyman Mahallesinde bulunan Alemdar Anıtı’na ortak çelenk sunulması ile başlayan ilk tören, saygı duruşunda bulunulup Askeri Bando eşliğinde istiklal Marşı’nın söylenmesi ve Deniz Üsteğmen Abdulkadir Yıldırım tarafından günün anlam ve önemine dikkat çeken konuşmasının ardından sona erdi. Tören sonrasında Belediye Başkanı Posbıyık’ın ‘adaylık’ tebriklerini kabul ettiği görüldü.

KARANFİL BIRAKILDI

Ardından protokol ve katılıcılar tarafından İstiklal Savaşının ilk ve tek Deniz Şehidi Recep Kahya’nın İnönü Parkında bulunan abidesine karanfil bırakıldı.

DEMİROĞLU İSTİKLAL MADALYASI TALEBİNİ HATIRLATTI

3. tören Gazi Alemdar Müze Gemisinde devam etti. Burada Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Oktay Demiroğlu açılış konuşması yaptı. Demiroğlu, yaşanan olayları özetledikten sonra, “Ereğlimizin simgesi ve onuru olan Alemdar’ın İstiklal Madalyası ile taçlandırılması için yapılan girişimler sonucu TBMM 27. Dönem Zonguldak Milletvekillerimizin imzası ile TBMM Başkanlığına yasa teklifi sunulmuş olup bugüne kadar gündeme alınmamıştır. Bu girişimin sonuca ulaşması için 28. Dönem Zonguldak Milletvekillerimizin katkılarını bekliyoruz.” dileğinde bulundu.

CANVER: “TÜRK DEVLETİ İÇİN YÜKSEK MANALI BİR BAŞARI OLMUŞTUR”

Gemi içinde bulunan toplantı salonundaki törende araştırmacı Yazar Dr. Can Canver tarafından 1921 yılında Kdz. Ereğli açıklarında ve karada gerçekleşen olayların başlangıcı, süreci, içeriği ve sonuçları ile ilgili sunum yapıldı. Canver, olayları detaylıca anlattığı konuşmasının son bölümünde, “Alemdar’ın Türk denizcilik tarihini süsleyen bu kahramanlığı askeri değeri kadar siyasi, hukuki ve diplomatik alanlarda da milli Türk Devleti için yüksek manalı bir başarı olmuştur. Bu siyesi anlaşma TBMM Hükümetini, Fransızların fiilen ve resmen tanımış bulunmaları demekti. Alemdar olayı Fransızlar aracılığı ile Kuvayı Milliye’nin korsan ve eşkıya grubu olmadığını tüm dünyaya göstermiştir.” dedi.

POSBIYIK: “HALA ALEMDAR GEMİSİ’NE İSTİKLAL MADALYASI VERİLMESİNİ BEKLİYORUZ”

Törende konuşan Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, ilk ve tek deniz şehidi Recep Kahya ile gazileri rahmet ve minnetle andığını belirterek, “Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve tek deniz çatışması olan Alemdar Gemisi’nin bu onurlu mücadelesi şanlı tarihimizde bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin bir simgesi olmuştur. Türk Tarih Kurumu’nun da kayıtlarına giren Alemdar Gemisi’ni ve kahramanlarımızı hatırlatmak ve ruhlarını yaşatmak için her dönem belediye olarak çalışmalarımızı yapıyoruz. Biliyorsunuz hala Gazi Alemdar Gemisi’ne İstiklal Madalyası verilmesini bekliyoruz. Biz İstiklal Madalyası’nı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden bu gemide destan yazarak istiklal için çarpışan ve bu kahraman şehidimiz ve gazilerimiz için, onlara bağımısızlık ve özgürlük ateşinde destek veren Ereğli halkı için isiyoruz. Ne yazık ki bugüne kadar bir sonuç alamadık.”dedi. 

“MİLLETVEKİLİ BOZKURT’TAN DESTEK BEKLİYORUZ”

Posbıyık, Gazi Alemdar Gemisi’ne İstiklal Madalyası verilmesi için AK Parti Zonguldak Milletvekili Saffet Bozkurt’tan destek beklediklerini dile getirdi ve “ben Saffet beyin bu işi koparıp alacağına inanıyorum. Biz de yanındayız ve destekçisiyiz. Bir tek gündeme alınması meselesi var. Bu sadece gazilerimize değil, Ereğli halkı için de biraz geciken bir olgu olarak anılıyor ve üzülüyoruz.”ifadelerine yer verdi. 

BOZKURT: “GAZİ ALEMDAR GEMİSİ’NE İSTİKLAL MADALYASI’NI KAZANDIRACAĞIMIZA İNANCIM TAM”

AK Parti Zonguldak Milletvekili Saffet Bozkurt da konuşmasında, Gazi Alemdar Gemisi’ne İstiklal Madalyası verilmesi için mecliste ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söyleyerek, “Tüm grup yönetimleri ile birlikte bu görüşmeleri yapıyoruz. İnşallah süreç içerisinde ben muvaffak olacağımıza inanıyorum. İnşallah meclis gündemine aldıracağız ve Gazi Alemdar Gemisi’ne ve mürettebatına gecikmiş olan İstiklal Madalyası’nı Ereğlimize ve Türkiyemize kazandıracağımıza inancım tam.”dedi.

Konuşmaların ardından plaket ve başarılı öğrencilere ödül takdimi yapıldı.

.

.

KONSER BÜYÜLEDİ!

İlçe Anma Komitesi tarafından düzenlenen törenlerin son bölümünde, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Bandosu tarafından Bando Gösteri ile devam etti. İzleyenleri büyüleyen etkinlik Erdemir Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Konser sonunda protokol tarafından plaket ve hediye takdimi yapıldı.

Paylaşın:
353 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ