logo

‘MADENCİLİK SONRASI FAALİYETLER’ ZBEÜ’DE KONUŞULDU

  • ZBEÜ ve Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği iş birliğinde düzenlenen “IPMS 2024 Uluslararası Madencilik Sonrası Faaliyetler Sempozyumu” başladı.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) ve Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği (MMMGD) iş birliğinde düzenlenen “IPMS 2024 Uluslararası Madencilik Sonrası Faaliyetler Sempozyumu”, Sezai Karakoç Kültür Merkezindeki açılış töreniyle başladı. Törene ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Zonguldak Vali Yardımcıları Turgut Subaşı ve Muammer Balcı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ve Prof. Dr. Servet Karasu, ZBEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamit Aydın, MMMGD Yönetim Kurulu Başkanı Halim Demirkan, TTK Genel Müdürü Muharrem Kiraz, TOBB Türkiye Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan, İMİB Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Öksüz, çok sayıda akademisyen, araştırmacı ve öğrenci katıldı.

Demirkan: “Madencilik sonrası sürece dair bilgi eksikliği var”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmaları gerçekleştirildi. Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği (MMMGD) Yönetim Kurulu Başkanı Halim Demirkan, madencilik sonrasının kapsamını madencilik sektöründeki yatırımcılar ve kuruluşlar tarafından halka yeterince doğru ve sağlıklı bir şekilde aktarılamadığı için Türkiye’de madencilik sonrası sürece dair bilgi eksikliği olduğunun altını çizerek, bu sebeple post-mining (madencilik sonrası) faaliyetlerinin ana hatlarıyla halka aktarılmasının büyük önem arz ettiğini dile getirdi. Atık yönetimi, endüstriyel miras ve doğaya geri kazandırma gibi temel sac ayaklarından hareketle madencilik sonrası faaliyetlerin gerçekleştirildiğini belirten Demirkan, sempozyumun bu konuları ele alarak alternatif yeni çözüm önerileriyle Türkiye’de madencilik sonrası çalışmalarına katkı sunulacağına inandığını belirtti. Demirkan, sempozyumun düzenlenmesine büyük katkı sunan ve ev sahipliği yapan ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Bozkurt : “Yenilikçi çalışmaların gerçekleştirmesi gerekli”

Ekonomi Gazetesi Başdanışmanı ve yazarı Rüştü Bozkurt, madencilik ve madencilik sonrası çalışmalara dair zamanın ruhunu yakalamak gerektiğini belirterek başladığı sözlerini, madencilik sonrasına dair temel sac ayaklarını sıralayarak sürdürdü. Bir ülkenin kendi gelişmişlik ve refah seviyesinin, her şeyden evvel kendi menzili içinde elinin altında bulunan kaynakları doğru ve etkili biçimde kullanabilmesi üzerinden okumak gerektiğini belirten Bozkurt, Türkiye’nin madencilik alanındaki çalışma ve girişimlerini daha etkili bir hâle getirmesi, madencilik sonrası için de zamanın ruhuna odaklanarak yenilikçi çalışmalar gerçekleştirmesi gerektiğini vurguladı. Bozkurt, sempozyumun bu maksada uygun ve faydalı olacağına inandığını belirterek sözlerini sonlandırdı.

Kırşan, madenciliğin önemine dikkat çekti

TOBB Türkiye Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan ise sempozyumun özellikle bir madencilik şehri olan Zonguldak’ta gerçekleştirilmesinin büyük öneme sahip olduğunu belirterek kamu ve özel sektör iş birliğinin önemine dikkat çekti. Pandemi sürecinde ve sonrasında yaşanan ekonomik sorunların, madencilik faaliyetlerinin önemini bir kez daha gösterdiğini belirten Kırşan, klasik anlamıyla Sanayi Devrimi’ni başlatan madenciliğin günümüzde de yeşil enerji ve sürdürülebilir enerji teknolojileri alanında ihtiyaç duyulan çeşitli madenleri ortaya çıkarıp işlemek açısından hâlâ büyük öneme sahip olduğunu, dolayısıyla maden olmadan modern, çağdaş yaşamın tesis edilemeyeceğini ifade etti. Sempozyumun bu çalışmalar ve yeni yaklaşımlar açısından büyük öneme sahip olduğunu belirten Kırşan, sempozyum düzenleme ekibine, paydaşlara ve ev sahipliği yapan ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e teşekkürlerini sunarak konuşmasını bitirdi.

Özölçer : “Madencilik sonrası faaliyetlerde yerel halk sürece dahil edilmeli”

ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, 1924’te Yüksek Maden Mühendis Mektebi olarak kurulan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde bu etkinliğin gerçekleştirilmesinden duyduğu kıvancı dile getirerek ZBEÜ olarak her alanda olduğu gibi madencilik ve mühendislik alanında da çağın gerektirdiği son gelişmeler ışığında akademik tartışma ve fikir alışverişinin gerçekleştirilebilmesi maksadıyla sempozyumu düzenlediklerini belirtti. Madenciliğin ekonomik kalkınma açısından çok büyük öneme sahip olduğunu ancak yanlış uygulamalar ya da madencilik sonrası faaliyetlerin bilimsel metot ve insan ile doğayı merkeze almamasından ötürü ciddi zararlar verebildiğini ifade etti. Bunlardan hareketle sempozyumun, madencilik sonrası faaliyetler ve çalışmalar ile ilgili olarak insanı, doğayı, madencilik sonrası ortaya çıkabilecek sorunlar karşısında yerel halkı etkin bir şekilde sürece dahil ederek, ortak fayda doğrultusunda çalışmalar gerçekleştirilecek olmasını umduğunu belirtti. Rektör Özölçer, sözlerini sempozyum düzenleme kuruluna, sempozyuma destek veren tüm paydaşlar ile katılımcılara teşekkürlerini sunarak sonlandırdı.

Subaşı: “Endüstriyel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması önemli”

Zonguldak Vali Yardımcısı Turgut Subaşı, açılış konuşmasında sempozyumun Zonguldak’ta gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek sempozyuma katkı sunan başta Zonguladak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer ve MMMGD Yönetimi olmak üzere tüm katılımcılara teşekkürlerini sundu. Zonguldak’ın kendine has yapısı ve madenciliğin öncüsü olması sebebiyle en temel geçim kaynağı ve yaşam konularının sıklıkla madencilik ile ilgili olarak yaşandığını ifade eden Subaşı, özellikle Türk madenciliğinin durumunu ve sonrasını bu sempozyum vasıtasıyla konuşmanın kıymetli olduğunu, madencilik sonrası faaliyetler açısından da özellikle endüstriyel eserlerin gelecek kuşaklara aktarılmasının büyük önem arz ettiğini belirtti. Bu sebeple ana temalarından biri endüstriyel mirasın aktarımı olan sempozyumun hem akademik hem de toplumsal çıktıları bakımından hayırlara vesile olmasını diledi.

Kutoğlu, sosyolojik değerlendirme yaptı

Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun ilk konuşmacısı olarak söz alan ZBEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, “Endüstri Mirası ve Kimlik İlişkisi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Cumhuriyetin yurtdışından getirdiği ve kendi bünyesinde yetiştirdiği ilk uzmanların Zonguldak’ta çalışarak büyük emekler verdiğini belirten Kutoğlu, coğrafyanın toplumsal dinamikler açısından rolüne değinerek Zonguldak’ın maden üzerinden gelişen ve değişen ekonomik ve kültürel yapısının şehrin kimliğini inşa etmede de büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Türkiye Cumhuriyeti’nin endüstrileşme ve modernleşme sürecindeki başarısını göstermesi bakımından Zonguldak’ın sıklıkla yabancı devlet başkanları ve krallarının da ziyaret yeri olduğunu, ancak sonraki süreçte madencilikten kaynaklanan kent kimliğinin eski anlam ve yapısını kaybederek kent dokusunda da zedeleyici etkilere sebep olduğunu ifade etti. Madencilik sonrası sempozyumunun bu sebeple Zonguldak bağlamında da büyük önem taşıdığını ifade eden Kutoğlu, bu sebeple sempozyum çıktılarının büyük önem arz ettiğini belirterek sözlerini sonlandırdı.

Açılış konuşmalarının ardından Zonguldak MMMGD Yönetim Kurulu Başkanı Halim Demirkan, sunumundan ötürü ZBEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu’na plaket, Zonguldak Vali Yardımcısı Turgut Subaşı’na ise tarihi Zonguldak posta pulunu hediye etmesiyle son buldu. Ardından madencilik bağlamında hazırlanan sergi açılışı gerçekleştirilerek açılış töreni sonlandırıldı. Sempozyum çeşitli ekonomik, teknik, sosyal ve kültürel oturumlarla 22-24 Mayıs tarihleri arasında devam edecek.

Paylaşın:
366 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ