logo

ARMUTÇUK MADEN ŞEHİTLERİ DUALARLA ANILDI

Kdz. Ereğli’ye bağlı Kandilli beldesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)’na ait Armutçuk Müessesesi Müdürlüğünde, 7 Mart 1983 tarihinde meydana gelen ve 103 maden işçisinin hayatını kaybettiği grizu faciasının 37’inci yılı nedeniyle anma töreni gerçekleştirildi.

Kdz. Ereğli’ye bağlı Kandilli beldesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)’na ait Armutçuk Müessesesi Müdürlüğünde, 7 Mart 1983 tarihinde meydana gelen ve 103 maden işçisinin hayatını kaybettiği grizu faciasının 37’inci yılı nedeniyle anma töreni gerçekleştirildi.

6 Mart Perşembe günü TTK Armutçuk müessesesinde düzenlenen törene; Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Alaplı Belediye Bakanı Nuri Tekin, Ormanlı Beldesi Belediye Başkanı Bayram Başol, Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, AK Parti Ereğli ilçe Başkanı Fatih Çakır, CHP Ereğli İlçe Başkanı Eylem Ertuğrul, MHP Ereğli İlçe Başkanı Rahman Demirtürk, İYİ parti Ereğli İlçe Başkanı Evrim Balbaloğlu, sendika ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile madenciler katıldı.

ÇORUMLUOĞLU “AYAKTA DURMAK İÇİN ÜRETMELİYİZ”

Şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından konuşan Kaymakam İsmail Çorumluoğlu, teknik konulara önem verilerek maden kazalarını önüne geçilebileceğini söyledi. Üretim vurgusu da yapan Çorumluoğlu, şu ifadelere yer verdi:

“Üretmeliyiz değerli kardeşlerim. Buradaki işçi ve emekçi kardeşlerimiz üretim kısmındalar. Çünkü Dünya’da ayakta durabilmemiz için üretmemiz gerekiyor. Size, bu açıdan millet sevgi ve saygı duyuyor çünkü siz yerin metrelerce altında üretiyorsunuz.  Mekanizasyon önemlidir. İdlip’de top ve tüfekle bu işi yapmaya çalışsaydık başarılı olamazdık. Ama zamanında almış olduğumuz tedbirler ile şuanda mücadele dahi teknik olanını yapıyoruz. Teknik çalışmanın, madenlerimizde de yapılacağını ümit ediyorum. Çünkü ne kadar tekniğe icabet edersek o kadar can kaybımız azalır. Bu vesile ile tüm şehitlerimizi rahmet ile anıyorum.”

EROĞLU “ TEDBİRLERİMİZİ ALMAMIZ GEREKİYOR”

TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu da, yaşanan facialardan dersler çıkartılması gerektiğini ifade ederek, “bazı sonuçları çıkarmamız gerekiyor. Maalesef iki tane kazanın olduğu iklim koşulları, basıncın anormal şekilde düştüğü iklim koşullarıdır. Onun için biz idareciler olarak bu tür fiziksel değişimleri, belli sonuçları oltaya çıkartıp ve bunları yorumlayıp tedbirlerimizi almamız gerekiyor. Değerli madenci kardeşlerim siz, aileleriniz bize emanetisiniz. Sürekli bunu hissettik. Ama şunun da altını çizmek gerekiyor; bu yapıyı devam ettiren aile bireyleri olarak bizde size emanetiz. Yani bir aile ünsiyeti içinde şartları yorumlayıp, gerekli sağlıklı sonuçları çıkartıp hamlelerimizi birlikte yapmak mecburiyetindeyiz” dedi. 

YEŞİL  “TÜRKİYE’NİN TAŞKÖMÜRÜNE İHTİYACI VAR”

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil ise Soma faciasından sonra çıkan yasa ile şehit aileleri arasında ayrımcılık yapıldığını öne sürerek şu sözlerle konuştu:

“Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınları ve yüce milletimize başsağlığı ve sabır diliyorum. Allah ordumuzu muzaffer eylesin. Bundan 37 yıl önce burada yaşanan maden faciasında 103 kardeşimiz şehit oldu. Şehitlerimizi şükranla anıyoruz. Ailelerine, yakınlarına ve tüm madenci camiamıza başsağlığı diliyorum. Allah, bir daha bizlere böyle acılar yaşatmasın. Biz, 172 yıldır dünyanın en zor mesleklerinden birisi olan madenciliği sürdürüyoruz. Bugün de taşkömürü dünyanın en önemli enerji kaynaklarından birisidir. Türkiye’nin taşkömürüne ihtiyacı vardır. Ülkemizin ve milletimiz için güveni ve verimli olarak üretmeye çalışıyoruz ancak yeterince üretemiyoruz.2019 yılında bin 500 arkadaşımız işe alınmasına rağmen şu anda TTK’da 7 bin 917 arkadaşımız çalışıyor. Bir yandan da emeklilikler sürüyor. TTK’nın norm kadro ve tam kapasite için işçi alımında TTK Genel Müdürlüğü’ne yetki verilmelidir.

“BU YANLIŞ DÜZELTİLMELİDİR”

2014 yılında 301 madenci kardeşimizin hayatını kaybettiği Soma faciasından sonra bazı yasal düzenlemeler yapıldı. Ancak maden şehitlerimizin yakınlarına bası haklar tanınırken yasa kapsamı sınırlandırıldı. Burada, Armutçuk’ta yaşamını yitiren 103 madenci kardeşimizin ve Kozlu’da yaşamını yitiren 263 madenci kardeşimizin yakınları başta olmak üzere; 10 Haziran 2003 tarihinden önce ve 13 Mayıs 2014 tarihinden sonra şehit olan madencilerimizin yakınları bu haklardan yararlanamadılar. Tüm maden şehitlerinin yakınlarının bu haklardan yararlanması için sendikamızın, derneklerimizin ve milletvekillerimizin girişimleri oldu. Bu girişimlerimizi sürdürüyoruz. Bu yanlış düzeltilmelidir.”

ANIT AÇILDI, KURBAN KESİLDİ

Konuşmaların bitiminde, günümüze kadar Artmutçuk Müessesinde yaşanan kazalarda hayatlarını kaybeden maden şehitlerinin isimlerinin üzerinde yazılı olduğu anıtın açılışı gerçekleştirildi. Sonrasında ise müessese içine girilerek maden şehitleri için Kuran okundu, dualar edildi.

Kuyu başında bekleyen madenciler, kendileri için kesilen kurbanın ardından dualar ile mesailerine başladılar.

Paylaşın:
598 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ