logo

“ÇELİK YAPILAR DEPREMDE CAN KAYIPLARINI ÖNLER”

  • Depremde çelik yapıların avantajlarının masaya yatırıldığı zirvede konuşan Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) Yönetim Kurulu Başkanı Yener Gür’eş, “Çelik yapılar, gelecekte yaşanacak depremler karşısında can kayıplarını önlemenin anahtarıdır.” dedi.

Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) tarafından OSTİM Teknik Üniversitesi, OSTİM OSB ve Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) iş birliğiyle, Ankara’da OSTİM Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde Deprem Dirençli Yapılaşma Zirvesi gerçekleştirildi. 30 Eylül -1 Ekim 2024 tarihlerinde Ankara Ostimtech’te gerçekleştirilen zirvede, depremlerin yol açtığı büyük can ve mal kayıplarını en aza indirmek amacıyla, çelik yapıların sağladığı avantajlar tüm yönleriyle değerlendirildi.

AÇILIŞ KONUŞMALARI

Yoğun katılım olan zirvenin açılış konuşmalarını; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Banu Aslan, KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı / Mütevelli Heyet Başkanı Orhan Aydın, OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, Önceki Müsteşar ve TÇÜD Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir gerçekleştirdi.

OSTİM Teknik Üniversitesi Basın Halkla İlişkiler ve Tanıtım Daire Başkanlığı’ndan verilen bilgiye göre; konuşmacılar özetle; deprem gerçeği ile ilgili deneyimlerini ve tedirginliklerini paylaşarak zirveye katılmaktan duydukları memnuniyeti ifade ettiler. Konuya bilimsel açıdan yaklaşılması gereğinin altını çizen konuşmacılar çelik malzemenin yaı sektöründe değerlendirilmesi gerektiğinde dikkat çektiler.

ÇELİK YAPILAR DEPREMDE İNSAN HAYATINI KORUR

TUCSA Yönetim Kurulu Başkanı Yener Gür’eş ise çelik yapıların üstünlüklerini öne çıkaran sunumunda “Çelik yapılar, gelecekte yaşanacak depremler karşısında can kayıplarını önlemenin anahtarıdır.” dedi. Türkiye’de depreme dayanıklı yapı sektörünün gelişmesinde kamu kurumlarının büyük bir rolü olduğunu savunan Gür, şöyle konuştu :

Çelik yapılar insan hayatını korur, tek çare depreme dirençli yapılar inşa etmektir. 29 Mart 2023 tarihinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nün talimatıyla başlattığımız “Çelik Yapıların Hasar Tespit Çalışmaları” sonucunda, depremde çelik yapıların performansını gözler önüne serdik. 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrasında çelik yapıların, dayanıklılık özellikleri sayesinde büyük bir başarıyla ayakta kaldığını gördük. Yapılan hasar tespit çalışmalarında 250 binin üzerinde bina yıkılırken veya ağır hasar alırken, bir tek çelik yapı dahi göçmedi. Bu, tesadüf değil; çelik yapıların üstün teknik özelliklerinden kaynaklanan bilimsel bir sonuçtur.

“GÖREVİMİZ; SAĞLAM YAPILAR İNŞA ETMEKTİR”

Bu acı deneyimler bize bir kez daha gösterdi ki; ülkemizde depremde can kayıplarını ve ekonomik yıkımları önlemek için tek çare, Japonya ve Amerika gibi ülkelerde uygulanan depreme dirençli yapı sistemlerine geçmektir. Çelik yapılar, gelecekte yaşanacak depremler karşısında can kayıplarını önlemenin anahtarıdır. Cumhuriyet tarihimizde yaşadığımız Erzincan, Marmara ve Kahramanmaraş depremlerine baktığımızda, on binlerce vatandaşımızı kaybettik ve milyonlarca insan deprem korkusuyla yaşamaya devam ediyor. Bizim görevimiz, bu korkuyu sonlandıracak sağlam yapılar inşa etmektir.

Deprem bölgesinde yapılan köy evleri projeleri ve yapısal çelik taşıyıcı sistemli konut projeleri, devletimizin çelik yapılara olan vizyoner bakışını ortaya koyuyor. Hafif çelik ve yapısal çelik kullanımı, bu coğrafyada binlerce yıldır süregelen deprem tehlikesine karşı en etkili savunmadır. Depremden sonra çelik yapılara yönelik yürütülen çalışmalar, gelecekte bu felaketlerle mücadelede yol gösterici olacaktır.

Türkiye’de depreme dayanıklı yapı sektörünün gelişmesinde kamu kurumlarının büyük bir rolü var. Cumhurbaşkanımızın Van Depremi sonrasında çelik yapı üretimine yönelik verdiği talimatlar, bu konuda atılan ilk vizyoner adımlar olarak kabul edilebilir. 6 Şubat Depremleri sonrasında başlatılan çelik yapı projeleri, kamunun bu konuda daha geniş bir bakış açısına sahip olduğunu gösteriyor. TUCSA olarak, devletimizin bu vizyonunu destekliyor ve gelecekte depreme dayanıklı yapıların ülke genelinde yaygınlaşması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

KATILIMCILAR MEMNUN OLDU

Zirveye katılanlar arasında, tüm ilgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler, mimarlar, mühendisler, müteahhitler ve sivil toplum kuruluşları yer alırken, interaktif oturumlar ve teknoloji stantları ile katılımcılar yeni çözümler hakkında bilgi edindi.

Paylaşın:
269 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ