logo

“EREĞLİ, KARADENİZ’DEKİ TİCARET HACMİNDE SÖZ SAHİBİDİR”

  • Kdz. Ereğli’de 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla çelenk sunma töreninde konuşan Kdz. Ereğli Bölge Liman Başkanı Bülent Eyüpoğlu, “Karadeniz’de ticaret hacmi gelişen, nadide yerlerden biri de Ereğlimizdir. Erdemir limanı, belediye limanı, tersanecilik faaliyetleri ve geri sahada kurulu olan sanayi tesisleri ile Karadeniz’deki ticaret hacminde söz sahibi olmuştur. Bu nedenle, bölgemiz gerek sosyal gerekse ekonomik olarak gelişmeye tüm hızıyla devam etmektedir.

Kdz. Ereğli’de 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 99’uncu yıl dönümü dolayısıyla Anıt Park’ta tören düzenlendi. 

1 Temmuz Salı günü saat 10.00’da düzenlenen törene; Kdz. Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Karadeniz Bölge Komutanı Deniz Albay Ahmet Öztürk, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Kdz. Ereğli Bölge Liman Başkanı Bülent Eyüpoğlu, BEUN Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Azar, ERdemir Genel Müdür Yardımcısı Sinan Bozkurt, Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Murat Toprak, askeri erkan, kurum ve daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Törende; Atatürk Anıtı’na Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Liman Başkanlığı çelenkleri sunuldu. Ardından sirenler eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi.

EYÜPOĞLU: “KABOTAJ KANUNU TÜRK DENİZCİLİĞİNİN GELİŞİMİNİ SAĞLADI”

Kdz. Ereğli Bölge Liman Başkanı Bülent Eyüpoğlu, yaptığı konuşmada, 1 Temmuz’un Türk denizciliği açısından tarihi ve ekonomik önemine değinerek şu ifadelere yer verdi:

“99’uncu yıl dönümünü kutladığımız bu gururlu günde, sizleri tüm denizciler adına en içten duygularımla selamlıyorum. Bilindiği üzere, Barbaros Hayrettin Paşa, Kılıç Ali Paşa, Piri Reis, Turgut Reis ve Oruç Reis gibi nice deniz serdarları sayesinde Osmanlı İmparatorluğu, Akdeniz ve Karadeniz’i Türk gölü haline getirmesine rağmen sahillerimizin ve limanlarımızın işletme hakkını kapitülasyonlar nedeniyle yabancı milletlere bırakmak zorunda kalmıştık. Yabancılara verilen bu haklar, 1923 yılında yapılan Lozan Antlaşması ile yürürlükten kaldırılmıştır. 29 Nisan 1926 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türk denizciliğinin gelişimini sağlamak için Kabotaj Kanunu’nu kabul ederek, 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe koymuştur.

Bu kanun ile Türk limanları ve iskeleleri arasında yük ve yolcu taşımacılığı münhasıran Türk bayrağı taşıyan gemilere verilmiş, ayrıca karasularımız dahilinde balıkçılık ve diğer tür avcılık, kum ve çakıl çıkartma, batık çıkartma, dalgıçlık hizmetleri, arama kurtarma, kılavuzluk, limancılık ve liman işçiliği, gemilerde gemi adamı olarak görev alınması gibi faaliyetler yabancılara yasaklanmış ve kaptanlık, çarkçılık, katiplik, tayfalık gibi hizmetlerin yapılması Türk vatandaşlarına bırakılmıştır. Bu kanun karasularımız ile birlikte nehir ve göllerimiz için de geçerlidir. Bu nedenle 1926 yılından günümüze bu anlamlı günü bayram olarak kutlamaktayız.

“DENİZCİLİKTE BÜYÜK YATIRIMLAR VE ÇALIŞMALAR YAPILMAYA DEVAM EDİLMEKTE”

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’nin tam bağımsızlık ilkesinin denizdeki bir yansıması olarak 1 kasım 1937’de meclisin açılış konuşmasında belirttiği gibi “denizciliği Türk’ün büyük millî ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız.” sözü denizcilikteki vizyonumuzu açıklamakta ve Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne kadar, başta gemi ve yat inşası, tersanelerimizin geliştirilmesi ve yeni tersaneler yapılması, yolcu ve yük taşımacılığı, balıkçılık, limanların altyapılarının iyileştirilmesi, denizde çalışan personele eğitim verilerek yeteneklerinin geliştirilmesi, deniz trafiğinde güvenli geçişin sağlanması için büyük yatırımlar ve çalışmalar yapılmış ve yapılmaya devam edilmektedir.

SEKTÖRDEKİ GELİŞMELERİ SIRALADI

Denizcilik sektörünün uluslararası kurallara göre idare edilen bir sektör olması nedeniyle denizcilik mevzuatımız uluslararası kurallara uygun hale getirilmiş, eğitim ve denetimlerle desteklenince Türk bayraklı gemilerin kara listeden önce gri listeye, daha sonra ise beyaz listeye geçmesi sağlanmıştır.
Özel tüketim vergisi sıfıra indirilmiş yakıt uygulamasıyla özellikle yolcu taşımacılığı ve balıkçılarımız desteklenmiştir. Bağlama kütüğü ruhsatı uygulamasına geçilerek amatör denizciliğin gelişmesi hedeflenmiş ve her geçen gün halkımızın amatör denizciliğe ilgisi artmıştır. Gemi trafik yönetimi bilgi sistemi ile başta İstanbul ve Çanakkale boğazlarımız olmak üzere kıyılarımızın deniz trafiği güvenli hale getirilmiştir. Denizcilik sektörümüzün bugün modern, ileri teknolojili gemileri inşa etme kapasitesine sahip tersaneleri, limanları, yetişmiş personeli, büyüyen deniz ticaret filosu ve diğer iş kollarıyla ülke ekonomisine katkısı her geçen gün artmaktadır.

“GELİŞME GÖSTEREN NADİDE YERLERDEN BİRİ DE EREĞLİDİR”

Konuya bölgesel olarak baktığımızda; Karadeniz’de ticaret hacmi gelişen, nadide yerlerden biri de Ereğlimizdir. Erdemir limanı, belediye limanı, tersanecilik faaliyetleri ve geri sahada kurulu olan sanayi tesisleri ile Karadeniz’deki ticaret hacminde söz sahibi olmuştur. bu nedenle, bölgemiz gerek sosyal gerekse ekonomik olarak gelişmeye tüm hızıyla devam etmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerimle, başta cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm denizci şehit ve gazilerimizi saygı ile anıyor, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramını şahsım ve bakanlığım adına kutluyor, katılımınızdan dolayı şükranlarımı sunuyorum.”

Törenin ardından Deniz Şehitleri anısına denize çelenk bırakıldı, Erdemir Römorkörleri de su püskürttü.

Etkkilikler akşam saat 18.00’de Bozhane Balıkçı barınağında yarışmalarla devam edecek.

BAŞKAN ÜNLÜER, TÖRENE NEDEN KATILMADIĞINI GÖNÜLLÜ’YE AÇIKLADI!

Öte yandan, ilçede olduğu halde törene katılmadığı gözlenen IMEK Deniz Ticaret Odası Kdz. Ereğli (Batı Karadeniz) Şube Başkanı Oğuz Ünlüer, gazetemizden Doğan Gönüllü’nün sorusu üzerine kendisini Oda’ya davet ederek açıklamalarda bulundu. (Haberi az sonra… )

Paylaşın:
185 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ