logo

“AFETE KARŞI YEREL YÖNETİMLERİN YAPMASI GEREKENLER VAR”

  • AFAD Başkan Yardımcısı, Kdz. Ereğlili Hamza Taşdelen, Libya’daki sel felaketini değerlendirdi ve “Afete maruz kalmamak için tedbirlerimizi artırmamız her anlamda çok önlemli. Yerel yönetimlerin yetkisinde olan ve yapması gereken işler var. Hem insanımızı hem de ekonomik değerlerimizi kaybetmemek adına önleyici tedbirler çok önemli” dedi.

AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) Başkan Yardımcısı, yerel seçimlerde Kdz. Ereğli Belediye Başkanlığı Adaylığı için adı geçen Hamza Taşdelen, İŞ’te Haber Hayat’tan Doğan Gönüllü’ye konuştu.

Gönüllü’nün telefonla ulaştığı Taşdelen, halen Libya’nın Derne kentinde yaşanan sel afeti sonrası, uluslararası yardım kuruluşları ve Türkiye STK’ları, kamu kurum ve kuruluşları ile koordinasyon halinde arama kurtarma çalışmalarını başarı ile yönetiyor.

“HEMEN HAREKETE GEÇTİK, İLK OLARAK TÜRK EKİBİ ULAŞTI”

Soru üzerine Libya’da meydana gelen sel felaketi sonrası, kendilerine ulaşan yardım çağrısı üzerine hemen harekete geçildiğini ifade eden Taşdelen, “Türkiye’nin dört bir tarafından ekiplerimizi topladık; su altı – su üstü arama ekipleri, şehirde arama-kurtarma ekipleri, dalgıçlar, botlar vs. 3 tane askeri uçakla ilk planlamayı yaptık. Bu askeri uçaklardan ilki ertesi gece, 24.00’ten sonra, sabaha karşı 02.00’de hazırdı. 12 Eylül sabaha karşı 04.00’tü kalktığımızda. Sabah 08.00’de Bingazi havaalanına iniş yaptık. Uçaklardaki yükümüzü aldıktan sonra buradan kara yoluyla konvoy halinde Derne kentine geçtik. Vardığımızda akşam saatleriydi. Ertesi gün ilk olarak saha tespiti yaptık. Bu arada Derne’ye yani Libya’ya gelen ilk yurt dışı ekip Türk ekibiydi. Bunun uluslararası düzeyde bir anlamı var; ilk gelen ekip orada bütün koordinasyonu ve yönlendirmeyi yapar. Dolayısıyla biz koordinasyon merkezi kurduk, bizden sonra gelecek ekiplerin de nerelerde çalışabileceğini belirlemek açısından alanı gördük, fotoğrafladık, haritalandırdık. Ertesi gün nerelerde çalışma yapmamız gerektiğini bölmelere ayırdık. Nehir yatağı, deniz ağzı ve nehrin doğu ve batı olarak iki yakasındaki kara olarak bölümledik ve çalışmalara başladık.” diye konuştu.

SU YÜKSELİĞİ 25 METREYİ GEÇTİ, DENİZDEN BİNLERCE CENAZE ÇIKTI

Taşdelen, 2 barajın üst üste patlayarak şehir merkezinde yüksekliği 25 metreyi bulan su taşkını ve selin oluşturduğu yıkımda 11 bin 300 ölüm kaydı, 20 binin üzerinde kayıp kaydı olduğunu belirtti ve arama kurtarma çalışmalarının binlerce cenaze çıkan denizde yoğunlaştırıldığını bildirdi.   

“ÜLKEMİZ AÇISINDAN DA DERSLER ÇIKARMALIYIZ”

Olayda can ve mal kaybının çok fazla olmasının düşündürücü olduğuna dikkat çeken Taşdelen, “Kendi ülkemiz açısından da dersler çıkartmalıyız. Dere yatakları, onun etrafında taşkın seviyelerinin altında konut yapılmaması, merkezi idarenin de yerel idarelerin de bu konuda tedbirlerini yükseltmesi lazım. Çünkü bundan sonra iklim krizi nedeniyle bu tür hızlı yağışların Türkiye’de de olabileceğini görüyoruz, biliyoruz. Sellerin sayısı giderek artıyor… Afete maruz kalmamak için tedbirlerimizi artırmamız her anlamda çok önlemli. Yerel yönetimlerin yetkisinde olan ve yapması gereken işler var. Hem insanımızı hem de ekonomik değerlerimizi kaybetmemek adına önleyici tedbirler çok önemli” dedi.

EREĞLİ’YE UYARI : “GÜLÜÇ ÇAYI SU BASKINLARINI ÖNLEMEK GEREK”

Yerel Boyutta da değerlendirme yapan Taşdelen, “Zonguldak il olarak üst üste 2 yıldır sele maruz kaldı. Ereğli’de de Gülüç çayının etrafı 2 yıldır baskınlara maruz kalıyor, insanların mahsulleri gidiyor, seraları gidiyor, evlerini su basıyor. Bunları önlemek gerekir. Derede alınan önleyici tedbirlerle bunları ortadan kaldırmak lazım ki insanlar ‘Bu sene mahsulümü alabilecek miyim’ ya da ‘Seram ayakta kalacak mı’ diye düşünmemeli.” Uyarısında bulundu.

“LİBYA HALKI TÜRK YARDIM EKİPLERİNDEN ÇOK MEMNUN”

Türk yardım ekiplerinin ilk andan itibaren güvenlik riskini göze alarak canla başla çalıştığını ifade eden Taşdelen, sözlerinin sonunda; Libya halkının ve resmi kurumlarının Türk yardım ekiplerinin çalışmalarından duydukları memnuniyeti ve özel talep çağrılarını sık sık duyduklarını söyledi ve “Biz burada bir süre daha göreve, Libyalı kardeşlerimize, Libya halkına destek olmaya devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımızın iradesi de bu yönde. Şimdilik arama-kurtarma çalışmalarına devam ediyoruz.” diye konuşarak tüm bölge halkına selamlarını iletti.

KİMDİR:

Ailesi Kdz. Ereğli Sücüllü Köyünden, Kdz. Ereğli Anadolu Lisesi Mezunu olan AFAD Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen, ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü mezunu ve halen Ankara Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümünde yüksek lisansa devam ediyor.

Sırası ile TÜRKSAT, Ulaştırma Bakanlığı, SETA Vakfı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığında Bakan Müşaviri olarak görev yapan Taşdelen, dönemin Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünde Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. Şubat 2016 yılından bu yana AFAD bünyesinde değişik bölge ve kademelerde yöneticilik yapan Taşdelen, halen AFAD Başkan Yardımcısı görevini sürdürüyor.

Ereğli’yi çok sevdiğini her fırsatta ifade eden Hamza Taşdelen’ın Libya görevi sonrası bölgeye gelerek temaslarda bulunacağı değerlendiriliyor.

GALERİ FOTOĞRAFLARI İÇİN GÖRSELLERİ TIKLAYINIZ:

Paylaşın:
851 Kez Görüntülendi. Etiketler: » »
#

SENDE YORUM YAZ