logo

BEUN’DA STEM EĞİTİMİ; HAVA KİRLİLİĞİ ODAĞINDA YAPILDI

  • Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Teknoloji Transfer Ofisi koordinasyonunda yürütülen, Avrupa Birliği destekli “Know What You Breathe: Mobilizing Communities for Air Quality in the Black Sea Basin (AIRQUEST)” projesi kapsamında düzenlenen STEM öğretmen eğitimleri başarıyla tamamlandı.

23-27 Haziran 2025 tarihleri arasında Ereğli Eğitim Fakültesinde düzenlenen eğitim programına, Zonguldak’ta Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan farklı branşlardan 22 öğretmen katıldı. Eğitim süresince öğretmenler, güncel çevre sorunlarına odaklanan STEM temelli senaryolar geliştirerek özellikle hava kirliliği konusunda mühendislik odaklı çözüm önerilerini prototiplere dönüştürdü ve sunumlar gerçekleştirdi.

Eğitimlerin ilk aşaması 23-27 Mayıs 2025 tarihleri arasında öğretmen adaylarına yönelik düzenlendi. Eğitimlerin ikinci aşama ise Zonguldak’ta görev yapan öğretmenlerle tamamlandı.

Eğitimleri başarıyla tamamlayan öğretmenler, Eylül ve Ekim aylarında kendi okullarında öğrencilerine STEM odaklı hava kirliliği eğitimleri verecek. Eğitim sürecinin sonunda, öğrenciler arasında yapılacak yarışmalarla seçilen projeler, Bulgaristan’da düzenlenecek uluslararası proje sergisinde diğer ülkelerden gelen öğrencilerle birlikte sunulacak. Böylece, Karadeniz havzasındaki ülkeler arasında çevre bilinci ve mühendislik tabanlı çözümler konusunda güçlü bir iş birliği sağlanmış olacak.

  • Gökbulut : “Karadeniz bölgesinde hava kalitesinin iyileştirilmesine katkı sağlıyoruz.”

Eğitim programının kapanış töreninde, Ereğli Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Bayram Gökbulut, öğretmenlere başarı belgelerini takdim etti. Doç. Dr. Gökbulut, “Üniversitemizin yürütücülüğünde Ukrayna, Romanya, Bulgaristan ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının ortaklığında yürütülen AIRQUEST projesiyle Karadeniz bölgesinde hava kalitesinin iyileştirilmesine katkı sağlıyoruz. Projemizin ilk aşamasında kurduğumuz veri merkezi, uydulardan toplanan hava kirliliği verilerini analiz ederek https://bsbairquest.com/ adresinden kamuoyuyla paylaşıyor.
Bu vesileyle böylesine önemli bir projenin hayata geçmesinde ve Fakültemizde düzenlenen eğitimin gerçekleştirilmesinde bizlere her daim destek olan başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

  • Rektör Özölçer : “Çevreye duyarlı hem de özgün bilimsel yaklaşımlar geliştirmeyi kararlılıkla sürdüreceğiz.”

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, STEM Öğretmen Eğitimleri hakkında yaptığı açıklamada şu sözleri dile getirdi:

“Üniversite olarak çevre bilinci ve sürdürülebilirlik konusunda büyük bir hassasiyetle çalışmaya devam ediyoruz. Üniversitemizin Teknoloji Transfer Ofisi öncülüğünde yürütülen teknoloji, çevre, eğitim kapsamındaki çalışmalar ve aynı zamanda uluslararası akademik camiada büyük önem arz eden AB projeleri hem uluslararası iş birliklerimizi güçlendiriyor hem Üniversitemizin ve şehrimizin görünürlüğüne değer katıyor. Bu çalışmaların en önemlilerinden biri olan AIRQUEST projesi kapsamında düzenlediğimiz STEM eğitiminin ilk aşamasını değerli öğretmen adayı öğrencilerimiz, ikinci aşamasını ise şehrimizin çeşitli okullarında görev yapan kıymetli öğretmenlerimizle gerçekleştirerek onlara çağın gereklerine uygun donanımlar kazandırmayı hedef edindik. STEM eğitimi, geleceğin teknolojik ve bilimsel gelişmelerine ışık tutacak ve öğretmen adayı öğrencilerimiz ile Zonguldak’ta görev yapan öğretmenlerimizin yaratıcı çözümler geliştirmesine olanak sağlayacak çok önemli bir alan. AIRQUEST projesi ile hem bölgesel hem de uluslararası düzeyde hava kalitesi konusunda farkındalık yaratmak ve somut çözümler geliştirmek için önemli bir adım attık. STEM eğitimi, geleceğin bilimsel ve teknolojik gelişmelerine ışık tutacak. Bu proje sayesinde öğretmenlerimiz edindikleri bilgi ve becerileri öğrencilerine aktararak Karadeniz havzasında daha sağlıklı ve temiz bir çevre için güçlü bir farkındalık köprüsünü kuracağına yürekten inanıyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle başta AB projesinin yürütücülüğünü üstlenen ve projenin oluşmasında büyük emek veren tüm akademik ve idari personelimiz ile değerli araştırmacılarımıza teşekkür ediyorum. Eğitim programı kapsamında değerli öğretmenlerimize vizyoner ve disiplinler arası bakış açısı kazanmalarına değer katan akademisyenlerimize ve eğitimcilere teşekkürlerimi iletiyorum. Eğitime katılım gösteren tüm öğretmenlerimizi kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda her daim öncü rol model olan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak hem çevreye duyarlı hem de özgün bilimsel yaklaşımlar geliştirmeyi kararlılıkla sürdüreceğiz.”

Paylaşın:
94 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ