logo

CHP’Lİ VEKİLDEN ENFLASYON TEPKİSİ!  

  • CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, Ak Parti hükümetinin ekonomi politikalarını eleştirdiği basın açıklamasında,  “Peş peşe zamlar geliyor. Vatandaşın cebine girecek ufacık bir iyileştirmeden kaçmak için iktidar türlü oyunlar peşinde” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, yazılı basın açıklaması ile ekonomi gündemini değerlendirdi. Ak Parti hükümetini enflasyon ve zamlar üzerinden eleştiren Ertuğrul’un “Enflasyonla mücadelenin tüm yükü dar ve sabit gelirlide. Ne sıkacak kemer ne de diş kaldı!” görüşüne yer verdiği açıklaması şöyle :

Evde sokakta çarşıda pazarda Türkiye’de milyonlarca vatandaşımız artık dayanılamaz hale gelen hayat pahalılığını konuşuyor. Tüm bunlar olurken TÜİK’e inatla doğruyu söyletmiyorlar. Enflasyon aylık yüzde 1,64, altı aylık yüzde 24,73 bu bir yalandır!

Çift maaşlı 4 bakan yardımcısı, vatandaşın bu haliyle empati yapabilir mi? Lojmanda oturup 16 Milyon Liralık bir arabaya binen bakan, açın halinden anlar mı? Anlamaz!

Haziran ayı enflasyonu açıklanmadan hemen önce milyonlarca emeklinin, asgari ücretlinin bir beklentisi vardı. Şimdi yıl sonunu nasıl getirecekler? Kira zammı %65’e dayandı. Ne asgari ücrete zam var ne memura ne emekliye zam var. Vatandaşın geliri artmıyor ama giderler tam gaz artıyor.

Hem akaryakıt zammını hem elektrik zammını 25 Haziran’dan sonra yaptılar. Zamlar düşük olsun enflasyon düşük çıksın diye. Bu ne anlama geliyor?

Vatandaşınıza bunu nasıl yapıyorsunuz?

Ocak – Mayıs enflasyonu %22.72 olarak gerçekleşti. Elektriğe gelen %38’lik zam 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girdi. Bu zam Haziran 2024 enflasyonuna yansıtılmadı. Vatandaşlarımız, zamlı elektrik faturalarını, kiralarını, akaryakıt giderlerini ve daha bir çok gider kalemini öderken maaşlarına ortalama yansıması gereken %1.5’lik artışı göremeyecek. Eğer elektrik zammı 1 Temmuz’da değil de daha önce yürürlüğe girseydi maaşlarda fark olacaktı. İktidar bu manevrasıyla yaklaşık 20 Milyar Lira ödemeden kurtuldu. Vatandaşa bu nasıl yapılır? Vatandaşınıza bunu nasıl yapıyorsunuz?

Peş peşe zamlar geliyor. Vatandaşın cebine girecek ufacık bir iyileştirmeden kaçmak için iktidar türlü oyunlar peşinde. Enflasyonla mücadelenin tüm yükü dar ve sabit gelirlide. Ne sıkacak kemer ne de diş kaldı!

Mehmet Şimşek bu hafta başında ne yaptı? Ekonominin sorumlusu Mehmet Şimşek, patronlarla, zenginlerle basına kapalı şekilde bir araya geldi. Vergileri anlattı. Dişinizi sıkın, sabır gösterin dediğiniz  halkı neden muhatap almıyorsunuz? Vergilerin tüm yükünü bindirdiğiniz vatandaşa neden “dişinizi sıkın” demekten başka bir açıklama yapmıyorsunuz? Zenginler sizin için neden bu kadar önemli? Yeni vergiler en çok asgari ücretlileri, emeklileri, dar ve sabit gelirlileri etkilemeyecek mi? Neden bu gruplara bir açıklamanız yok? Ülkede bir gelecek hayal edemeyen, endişeli gençlerimize neden bir açıklamanız yok?

Kamuda gizli işsizlik mi var?

Tüm bu sorulara bir cevapları yok. Polonya hariç gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek asgari ücretin bizde olduğunu, Türkiye’de asgari ücretin düşük olmadığını iddia ediyorlar. Diyor ki, Filipinler, Tayland, Brezilya, Meksika, Şili, Kolombiya, Bulgaristan, Hırvatistan, Romanya ile karşılaştırın en yüksek asgari ücret bizde. Avrupa bizi kıskanıyor söylemlerinden sonra karşılaştırıldığımız ülkelere bakın. Vatandaşlarımızdan sabır istiyorlar. İmkanı olup da yurtdışına çıkanlardan tabiki vergi alacaklarmış. Neden o sunum yaptığınız patronlardan almıyorsunuz?

EYT düzenlemesinin geçen yılki seçimlerden önce muhalefetin sayesinde geçtiğini de itiraf ediyor. EYT’nin yıllık maliyeti finansman maliyetiyle birlikte 724 milyar TL oldu diyor. Utanmasa vatandaşa siz suçlusunuz diyecek. Sarayın yıllık maliyeti ne kadar? Sildiğiniz şirket borçları ne kadar?

Bütçe giderlerinizin tek başına %30’unu personel giderleri oluşturuyor. Bir ülkede vergi mükellefinden daha fazla personel olur mu? Kamuda gizli işsizlik mi var? Bankamatik kamu görevlisi ne kadar? Önce bunların cevabını verin.

Başardınız! Bugün 4 kişilik bir ailenin gıda harcaması yani açlık sınırı 18.978 TL. İktidarınızda 55 ve 65 yaş üzerindeki vatandaşlarımız İŞKUR’da iş sırası bekliyor. Halkımızı bilinçli olarak fakirleştirerek enflasyonla mücadele etmeye çalışan AKP iktidarı, ekonomik yönetimdeki başarısızlığını gizlemeye çalışıyor. Artık o kadar söyleyecek bir şeyleri kalmadı ki, muhalefetin halkın sesini duyma ve duyurma çabasına ucuz popülizm diyorlar. Diyemezsiniz! Geçinemeyen halkımızın yanındayız, haklarını almak için seslerini de duyurmaya devam edeceğiz!

Paylaşın:
138 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ