logo

“DÜNYA, İNSAN ELİYLE HUNHARCA TAHRİBATA UĞRATILDI…”

  • KERÇEP tarafından gerçekleştirilen ‘Yaşanabilir Çevre’ panelinin ardından yapılan değerlendirmede, “insan eliyle dünya hunharca tahribata uğratıldığı; altın, gümüş, demir, elmas, kömür vb. madenleri toprak altından çıkarılırken her yıl pek çok milyarlarca ton kaya ve toprağın kazıldığı, granüle edildiği, birçok kimyasal işlemden geçirilerek tüketim malzemeleri için tarumar edildiği; özellikle plastik atıklardan pasifik okyanusunda 7.  kıta oluştuğu; çevre kirliliği nedeniyle küresel ısınma ve iklim değişikliği, mega yangınlar ve seller, göçler ve hatta depremler oluştuğu anlatıldı.” denildi.

Kdz. Ereğli Çevre Platformu (KERÇEP) tarafından “Yaşanabilir Çevre” panel gerçekleştirildi. 5 Haziran 2023 Pazartesi günü AKM Etkinlik salonunda gerçekleştirilen ve Akademisyen Hukukçu ve teknik uzmanların konuşmacı  olduğu panele  CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, KERÇEP bileşenlerinin yönetici ve üyeleri, lise müdürleri, öğretmen ve öğrencileri ile çevre duyarlı ilçe sakinleri katıldı.

KONUŞMACILAR :

Panelin moderatörlüğünü de Edebiyat Öğretmeni Züheyla Aşkın üstlenirken, Prof. Dr. Erdoğan Atmış, Zonguldak Eğitim Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi  Birgül Ulutaş, Okul Öncesi Öğretmeni Şeyda Bozkurt, çevre aktivisti ve avukat Yakup Okumuşoğlu ve KERÇEP Koordinatörü endüstri mühendisi Önder Öner’in yer aldığı konuşmacılar konu ile ilgili sunumlarını yaptılar.

ÇEVRE TAHRİBATI ANLATILDI

Panelin ardından KERÇEP tarafından yapılan yazılı değerlendirmede değerlendirmede şu görüşlere yer verildi:

“Panelde ülkemiz ve dünyadaki ormanların durumu, ormanların gelişmiş ülkelerde artarken aşırı borçlu ve az gelişmiş ülkelerde nasıl azaldığı, ülkemizde göç veren illerde ormanların artıp göç alanlarda ise yok olmaya doğru gittiği, madencilik ve çeşitli tesisler nedeniyle ormanlarımızın büyük tehlike altında olduğu, akademik araştırma ve çalışmaların sonuçları ile anlatıldı. Sürekli genişleyen devasa evrende sadece dünyada canlı olduğu; hava su, toprak, doğal kaynaklar, bitkiler, hayvanlar, insanlarla dünyanın muhteşem bir yer olduğu vurgulandı. Ancak insan eliyle dünya hunharca tahribata uğratıldığı; altın, gümüş, demir, elmas, kömür vb. madenleri toprak altından çıkarılırken her yıl pek çok milyarlarca ton kaya ve toprağın kazıldığı, granüle edildiği, birçok kimyasal işlemden geçirilerek tüketim malzemeleri için tarumar edildiği; özellikle plastik atıklardan pasifik okyanusunda 7.  kıta oluştuğu; çevre kirliliği nedeniyle küresel ısınma ve iklim değişikliği, mega yangınlar ve seller, göçler ve hatta depremler oluştuğu anlatıldı. Ayrıca Ereğli’de çok yüksek hava kirliliğine maruz kalındığı bakanlık kaynaklı veriye dayanılarak anlatıldı, halkın yoğun hastalık oluşumu ile karşı karşıya olduğu belirtildi.

İNSAN VE ÇEVRE İLİŞKİSİ ELE ALINDI

Çevrenin tahribatına karşı yürütülen hukuksal süreçlerden, insanların yüksek dava ücretleri ile hakkını dahi aramakta zorlandığından, hukuksal maliyet yanı sıra bu davaların uzun süreler tuttuğu, insanların hakları savunmakta zorlandığı örnekleri ile anlatıldı. Çevre konusunda okul öncesi çocuklara verilecek eğitimin, bilinçlendirmenin öneminden bahsedildi, bu konuda yapılan çok kıymetli çalışmalar sunuldu. Çevrenin kavramsal ve felsefi boyutu, antik çağlardan beri filozofların anlattıklarından örneklerle aktarılıp, insan ve çevre ilişkisi üzerinde duruldu.”

Paylaşın:
337 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ