CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, ERDEMİR’in Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesine, belediye ve kamu zararı olacağı gerekçesi işle karşı çıktığını tekrarladı vekonuyu meclis gündemine taşıdığını hatırlatarak “Henüz Sayın Bakan’dan önergemize verilmiş bir cevap bulunmamaktadır.” dedi. Milletvekili Ertuğrul, açıklamasını 7 maddelik öneri ile sürdürdü.
Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, ERDEMİR’in Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesine, belediye ve kamu zararı olacağı gerekçesi işle karşı çıktığını tekrarladı Konu ile somut bilgi eksikliğine dikkat çeken Ertuğrul, “Biz, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın yanıtlaması istemiyle Kdz. Ereğli’de OYAK iştirakinde bulunan Ereğli Demir Çelik Fabrikaları’nın Özel Endüstri Bölgesi kapsamına alınacağı iddiası hakkında bir soru önergesiyle konuyu meclis gündemine de taşıdık. Henüz Sayın Bakan’dan önergemize verilmiş bir cevap bulunmamaktadır.” dedi.
“YEREL YÖNETİMLERLE İŞBİRLİĞİ YAPILMALI”
Özel Endüstri bölgeleri için düzenlemelerin yapılırken yerel yönetimlerle işbirliği yapılması gerektiğini savunan Ertuğrul, “Dolayısıyla, sanayi veya endüstri bölgeleri kurulması planlanırken, bütün yetkinin merkezi idarelerde olması, tek başına bu uygulamayı onaylaması doğru bir yöntem değildir. Merkezî iktidar planlama yapabilir, önerebilir, ancak bunun mutlaka yereldeki belediye meclisleri tarafından tartışılması, yerel inisiyatiflerin görüşlerinin alınarak sürece sunacakları katkılar sonucunda hayata geçirilmesi doğru bir yaklaşım olacaktır.” dedi ve önerilerini şöyle sıraladı :
7 MADDELİK ALTERNATİFLİ ÖNERİ LİSTESİ SUNDU
Bölge için gerekli olan temizlik, elektrik, içme ve kullanma suyu, arıtma, doğal gaz, akaryakıt, ısıtma ve havalandırma, dağıtım şebekeleri, kanalizasyon, bölge içi yollar, ses ve veri iletişimi, bilişim hizmetleri ve benzeri hizmetlerin sağlanması ve kesintisiz olarak sürmesi için gerekli harcamaları yapmak ve ilgili mevzuat çerçevesinde önlemleri almak yönetici ve işletici tüzel kişiliğin sorumluluğundadır. Bu hizmetler, yerel yönetimlerden, belirlenecek bedel üzerinden yapılacak bir hizmet alım sözleşmesi ile alınabilir.
Endüstri bölgesi yöneticisi veya işleticisi olan tüzel kişiliğin; (bölge içerisinde atık su, temizlik, güvenlik işlerini; alt yapıları, ortak alanları ve tesisleri işletmesi, bakım onarım işlerini yürütmesi vb. verdiği hizmetlerin karşılığı aidat toplaması, düzen ve tertibatı sağlaması için) bağlayıcı düzenleme bulunmamaktadır. (Yönerge, Yönetim Planı vb.) Bu işlerin yapabilmesi için yerel yönetimlerle koordineli çalışılabilir.
Yerel yönetimle koordinasyon halinde altyapı, hafriyat ve çevre düzenlemesi konularında bölge yönetimine yetki devri yapılabilir. Endüstri Bölgelerini de altyapıları işletme, elektrik, doğalgaz vb. dağıtım ve satış yapabilme yetkilerinin verilmesi için düzenleme yapılabilir. Ayrıca Endüstri Bölgelerindeki destek, muafiyet ve teşviklerin (özellikle vergi ve harçların) açıklayıcı şekilde düzenlemesinin işleyişte kolaylık sağlayacağı da ifade edilmektedir.
Özel endüstri bölge sınırları dışındaki altyapı bağlantıları ile ilgili iş ve işlemlerin Bakanlığın ve ilgili yerel yönetimin koordinasyonunda ilgili kurum ve kuruluşlarca yerine getirilmesine ilişkin düzenleme yapılabilir.
Endüstri Bölgelerindeki, OSB’lerdeki Sanayi ve Teknoloji Kooperatiflerinin de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlanması, Anonim şirketleşmenin zorunlu olması durumlarında kooperatiflerin kazanılmış haklarının korunmasını, bu bölgelerde faaliyet gösteren kooperatif temsilcilerince ifade edilmektedir.
Zonguldak’ın kalkınmasına büyük faydası olan Erdemir’in hem şehre bağlılık hem de bir iyi niyet göstergesi olarak şehir içindeki varlıklarını yerel yönetime devretmesi gündeme getirilebilir.
Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmesi halinde, yerel yönetimin mahrum kalacağı gelire denk düşecek şekilde, Erdemir’in her yıl elde ettiği kardan yerel yönetime pay verilmesi düşünülebilir.