logo

EREĞLİ/ERDEMİR KIZILCAPINAR HES’E CHP’DEN RET!..

  • Zonguldak İl Genel Meclisi Üyesi Hayrettin Kartal, Erdemir’in Kdz. Ereğli Kızılcapınar mevkisinde kurmayı planladığı Hidroelektrik Enerji Santrali görüşmelerinde, konu ile ilgili belirsizlikler olduğu gerekçesi ile CHP Grubu olarak RET oyu vereceklerini açıkladı.

Kdz. Ereğli Kızılcapınar Köyü hudutlarında Erdemir’le birlikte yapılması planlanan Hidroelektrik Enerji Santrali konusu Zonguldak İl Genel Meclisi Kasım ayı ilk birleşiminde görüşüldü.

2 Kasım Cumartesi günü saat 11.00 ‘de İl Özel İdaresi Binasında Meclis Başkanı Necdet Karaveli başkanlığında gerçekleştirilen İl Genel Meclisi toplantısında, konu 3. madde olarak gündemdeki yerini şöyle aldı:

İlimiz Kdz. Ereğli İlçesi, Kızılcapınar Köyü hudutları dahilinde bulunan Kadastroda 182 ada, 6, 9, 10, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 28,, 29, 30, 31, 32, 33, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 53, 66, 67, 88, 89 parsel no ile kayıtlı taşınmazlarda “Hidroelektrik Enerji Santrali” amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı yapılması ile ilgili konunun görüşülmesi.

Konu ile ilgili görüşmeler sürerken, CHP Grubu adına söz alan İl genel Meclisi Üyesi Hayrettin Kartal, süreci özetledikten sonra Erdemir’in enerji üretmesine karşı olmadıklarını ancak konu ile ilgili belirsizlikler olduğunu savunarak, ” Bu belirsizliklerin ortadan kaldırılması gerekir. Ne DSİ ne de Erdemir baraj arkasındaki kullanımı protokolle belirlenmiş suyun, HES kullanımına açılmasının çevresel etkilerinin ne olacağı konusunun tartışılmasını istememektedir.” dedi.

Erdemir’in OYAK tarafından alınarak özelleştirilmesi sonucu, kar hırsı ile çevresine sosyokültürel ekonomik hiç bir sorumluluk duymadığını iddia eden Kartal, bölgede bu durumun olumsuz etkilerinin yaşandığını söyledi.

HES konusundaki görüşlerini konuşmasının sonunda 3 madde olarak sıralayan Kartal, sözlerini şöyle noktaladı :

“1- HES ile ilgili ÇED toplantısı mutlaka yapılmalıdır.

2- DSİ’nin Kızılcapınar Barajı HES yapım şartnamesinin 9. Maddesi Anayasaya aykırıdır. Mutlaka değiştirilmelidir.

3- Kdz. Ereğli’de yaşayan 180 bin insanın içme suyu hakkı güvence altına alınmadan, taraflar arasında açıkça protokole bağlanmadan, İl Genel Meclisimiz buna izin vermemelidir. Bunun vebali büyüktür. Gelecek kuşaklara karşı sorumluluğumuz vardır. Ereğli halkına karşı sorumluluğumuz vardır.

      Bu nedenle, bu koşullar düzeltilmeden, belirsizlikler ortadan kaldırılmadan, böyle bir konu meclisimizce kabul edilmemelidir. Biz CHP Grubu olarak RED oyu kullanacağımızı belirtiyor, siz değerli arkadaşlarımızı da RED oyu vermeye çağırıyoruz. Ereğli halkı bizden bunu bekliyor. ÖNCE İNSAN diyerek saygılarımı sunuyorum.”

Öte yandan; ilgili maddenin görüşülmesinin ardından ihtisas komisyonlarına havale edildiği ve Aralık ayın başlarında komisyon raporlarının görüleceği öğrenildi.

Paylaşın:
2530 Kez Görüntülendi. Etiketler: » » »
#

SENDE YORUM YAZ