logo

ERTUĞRUL TEKRARLADI: BU EĞİTİMCİLERİMİZİN SESİ DUYULMALI

  • CHP Zonguldak Milletvekili Ertuğrul, ücretli ve kamuya atanamayan öğretmenlerle ilgili verdiği soru önergesine Milli Eğitim Bakanlığından cevap geldiğini, ancak cevapta ifade edilen rakamların gerçeği yansıttığını düşünmediğini açıklayarak, “Bu eğitimcilerimizin sesi duyulmalı, öğretmenlik kamusal bir meslek, eğitimcilerimizin itibarı ve hakları için yanlarında olmaya devam edeceğiz.” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul’un, ücretli öğretmenler ve atanamayan öğretmenlerin sorunları ile ilgili Milli Eğitim Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine cevap geldiği bildirildi!

Ücretli öğretmenlerin asgari ücretin de altındaki düşük gelirlerine, özlük haklarının olmayışına, taban maaş hakkına, öğretmen açığının yeterli sayıda öğretmen ataması yapılarak kapatılması gerektiğine dikkat dikkat çeken ERTUĞRUL, “Bir öğretmenin, asgari ücretin dahi altında bir gelire mahkûm edilmesi, bu ülkenin ayıbıdır, uygulanan sistem öğretmenlerimizin itibarını zedelemektedir, bekleyen 700 bine yakın öğretmen varken atama yapmayıp, bütçe ayırmayıp öğretmenlerden tasarruf yapmak doğru değildir.” ifadelerini kullandı.

BAKANLIĞIN CEVABINI PAYLAŞTI

Ertuğrul’un basın bürosunda verilen bilgiye göre ; Bakanlıktan gelen cevapta dikkat çeken ifadeler şöyle özetlendi:

“Öğretmen ihtiyacının kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerle karşılanamadığı durumlarda mezkur Yönetmeliğe göre uzman ve usta öğretici olarak nitelendirilenlerden resmi görevi bulunmayanlara, okul öncesi, mesleki ve teknik orta öğretim, özel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 40 ayda 160 saate kadar ders görevi verilebilmekte ve karşılığında bugün itibariyla 21.196 TL ek ders ücreti ödenmektedir….Bakanlığımız resmi eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı 2016 yılından itibaren 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin EK 4. Maddesine göre sözleşmeli öğretmen istihdamı ile karşılanmaktadır. Bu kapsamda ders saati karşılığı ücretli öğretmen görevlendirilmesi zorunlu hallerde ve geçici olarak başvurulan bir yöntemdir…. 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında özel öğretim kurumlarında asgari ücretin altında eğitim personeli çalıştırılmamaktadır. Bu kurumların denetimi Bakanlığımız Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan planlama doğrultusunda yapılmakta olup mevzuata aykırı uygulamaların tespiti halinde gerekli disiplin ve idari yaptırımlar uygulanmaktadır…. Ülke genelinde özel eğitim kurumlarında yapılan denetimler neticesinde son 1 yılda 920 özel öğretim kurumuna 65 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır.”

“MAĞDURİYET SÜRÜYOR”

Önergesine gelen cevap üzerine açıklama yapan CHP’li Ertuğrul, “Bakanlıktan gelen cevapta da görüyoruz ki, var olan öğretmen açığı, ücretli öğretmenlik ile doldurulmaya devam ederken, uygulanan sistemde asgari ücretin altında maaş alan ücretli öğretmenlerin mağduriyeti sürüyor. Hiçbir durumdan tasarruf etmeyen iktidar, aylardır süren çağrıları duymazdan gelerek eğitimde tasarrufa gidiyor.” dedi.

66 bin 780 ücretli öğretmenin bulunduğuna vurgu yapan Ertuğrul, “Asgari ücretin 17 bin 2 TL olduğu günümüzde, bu arkadaşlarımızın tamamı asgari ücretin yarısı kadar bir gelirle çalışmaktadır. Bu kabul edilemez! Bir öğretmenin, asgari ücretin dahi altında bir gelire mahkûm edilmesi, bu ülkenin ayıbıdır! Bu ayıptan kurtulmanın yolu da ücretli öğretmen görevlendirmesine ihtiyaç kalmayacak sayıda kadrolu öğretmen ataması yapmaktır. Eğitimde tasarruf olmaz! Eğitimde bahane olmaz! Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen açığını yeni atamalar yaparak gidermek yerine ücretli öğretmen görevlendirmeye devam ediyor. Türkiye’de 90 bine yakın ücretli öğretmen var, öğretmenler odasında ücretli, geçici, sözleşmeli, kadrolu, uzman, başöğretmen olarak farklı statülerde öğretmen çalıştırmak öğretmenliğin itibarını düşürmektedir. Atama bekleyen 700 bine yakın öğretmen varken atama yapmayıp, bütçe ayırmayıp öğretmenlerden tasarruf yapmak doğru değildir. Unutmayın, her şeyin tasarrufu olur ancak eğitimin tasarrufu olmaz. Tüm öğretmen açığını kapatacak şekilde atama yapılmalı, ücretli öğretmenlik sömürüsü ortadan kaldırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

“SAYILARIN GERÇEĞİ YANSITTIĞINI DÜŞÜNMÜYORUM”

Açıklamasında verilen cevaptaki sayıların gerçeği yansıtmadığını iddia eden Ertuğrul, “Önergemizde özel okullarda çalışan eğitimcilerimizin sorunlarına da yer vermiştik. Ancak gelen cevapta bakanlık, özel eğitim kurumlarında asla asgari ücretin altında bir ücret uygulaması olmadığını, 1 yılda 920 özel öğretim kurumuna 65 milyon TL idari para cezası uygulandığını belirtmiş. Bu sayıların gerçeği yansıttığını düşünmüyorum. Özel eğitim kurumlarında durum çok daha vahim. Özel sektörde çalışan öğretmenler 3 ayrı kanuna bağlı çalışıyor. Bu da hak arama mücadelesinde bu eğitimcilerimizin durumunu daha da zorlaştırıyor. Sendikal olarak da haklarını aramalarının önüne geçilmek için her yol deneniyor. Bu eğitimcilerimizin sesi duyulmalı, öğretmenlik kamusal bir meslek, eğitimcilerimizin itibarı ve hakları için yanlarında olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Paylaşın:
285 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ