logo

GÖNÜLLÜ: “MESLEKİ VE İKTİSADİ HAKLAR İYİLEŞTİRİLMELİDİR”

  • ERMED Yönetim Kurulu Adına 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü açıklaması yapan Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Gönüllü, tarihsel süreci özetledi, mesleki sorunları sıraladı ve örgütlenmenin önemine dikkat çekerek ” Genelde veya yerelde basın mensuplarının itibarı, ifade ve habere ulaşım özgürlüklerinin sağlanması kadar, iktisadi ve sosyokültürel haklarının iyileştirilmesi ile mümkündür. Zira medya, yerel dinamiklerin çatışma alanı olduğu kadar kaynaşma alınırdır da….” dedi.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeni ile Basın açıklaması yapan Kdz.Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Başkanı Doğan Gönüllü, tarihsel süreci özetledi ve sorunların mesleki örgütlenme ve farkındalık oluşturma ile çözülmesini talep ederek, “Yaşasın halkın özgürce haber alma/yayma hakkı, yaşasın gazetecilik mesleğinin onurlu  mücadelesi ve yaşasın “Daima Halkımızın Hizmetindeyiz” manşetimiz.” dedi

Açıklamada şunlar kaydedildi:  

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü tarihsel olarak anlamını 10 Ocak 1961 tarihinde gazetecilerin özlük haklarını düzenleyen yasanın kabulünden almaktadır. Dönemin gazetecileri örgütlü sendikal mücadele ile “Basın” logolu çıkardıkları tek gazetede “Daima Halkın Hizmetindeyiz” manşeti atarak temel konuya yetkililerin ve kamuoyunun dikkatini çekmeyi başarmış, böylece o günkü şartlarda haklarına 212 yasa ile kısmen de olsa kavuşmuşlardır.

Aradan geçen 64 yıl sonra gazetecilerin hak arama mücadelesi hala devam etmekte olduğundan, bugün yine toplumsal farkındalık oluşturulmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.

Manşetimiz yine aynıdır: “Daima Halkımızın Hizmetindeyiz.”

Sorunlarımız ise gelişen teknolojik ve iletişim olanaklarına rağmen ne yazık ki daha da artmıştır. Tıpkı sorumluluğumuzun ve etki gücümüzün de kat be kat arttığı gibi…

SORUNLARIMIZ DEVAM EDİYOR…

Günümüzde medya mensuplarının zaman, bilgi, deneyim ve mesleki becerilerle ürettiği haberlerin tüketimi de aynı hızla artmaktadır. Bu durum ne yazık ki gazetecileri ifade özgürlüğünün, doğrunun, mağdurun ve hak arayanın savunucusu/yayıcısı olmaktan çıkarmış, kendi haklarının beklentisi peşinde olan adeta nesnel birer robot haline getirmiştir. Düşük ücretler, işten çıkarmalar ve kayıtdışılık derin bir yaradır!

Bu tehlikeli gidişe “dur” demek için gazetecilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve yandaş, havuzcu, muhalif veya benzeri ifadelerle anılmalarının önüne geçilmesi gerekmektedir. Şu da bir sorun ki; karar vericiler ve politikacılar, gazeteciye algı sağlayıcı-propagandasını yapan “birer manipüle aracı” yerine, her görüşe açık, aydınlık saçan emekçiler gözü ile bakmalılar.   

“KAMU KURULUŞLARI BASINA KAYNAK AYIRMALI”

Bu kapsamda; halkın özgürce haber hakkına ulaşabilmesi için, başta ifade özgürlüğü kavramı ve kapsamı genişletilmelidir. Habere, bilgiye ulaşım kolaylaştırılmalıdır. Kamusal kaynaklar basın kuruluşlarına ve dolayısı ile basın emekçilerine daha adilce paylaştırılmalı, tasarruf tedbirleri gerekçesi ile abonelikleri, ilan-reklam giderlerini bırakın kesmeyi, tam tersi belirli kriterlerle tüm kamu kuruluşları için basına kaynak ayırmaları zorunlu hale getirilmelidir.. Basın kartı edinimi sembolik değil fonksiyonel olmalı ve sağladığı imkanlar (yeşil pasaport, enerji ve telekomünikasyon indirimleri, vergi-kredi kolaylıkları vs. ) genişletilmelidir. Sosyal medya kullanıcıları ile elini taşın altına koyan vergisini ödeyen, istihdam sağlayan, yasal ve etik yaptırımlara uyan çalışan gazeteciler bir tutulmamalıdır. İnternet gazeteciliğine destekler; günlük tıklanma sayısı, haber girme sayısı, çalışan sayısı gibi salt nicesel değerlendirmelerle ölçülmemelidir. Medyanın dijital olması; haberi edinme, işleme ve ulaştırma ile ilgilidir, haberi niteliksel değerlerden uzaklaştırmakla değil!..

“MEDYA HEM ÇATIŞMA HEM DE KAYNAŞMA ALANIDIR”

Genelde veya yerelde basın mensuplarının itibarı, ifade ve habere ulaşım özgürlüklerinin sağlanması kadar, iktisadi ve sosyokültürel haklarının iyileştirilmesi ile mümkündür. Zira medya, yerel dinamiklerin çatışma alanı olduğu kadar kaynaşma alınırdır da…

Bu duygu ve düşüncelerle Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği(ERMED) Yönetimi olarak, toplumsal ve kamusal nitelik taşıyan görevleri gereği yasal-idari yükümlülüklerini yerine getiren, etik değer sorumlukları ile donanan, sansürle her pahasına mücadele eden/ haklarının peşinde olan tüm meslektaşlarımıza bu anlamlı günde saygı ve selamlarımızı, sağlık ve başarı dileklerimizle sunuyoruz. Bilinsin ki; ERMED, mesleğin ve meslektaşlarımızın gelişmesi misyonu ile hareket etmektedir. Vizyonumuz ise en geniş çapta mesleki entegrasyondur.     

“DAİMA HALKIMIZIN HİZMETİNDEYİZ”

Son olarak 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günümüzde diyoruz ki; “Yaşasın halkın özgürce haber alma/yayma hakkı, yaşasın gazetecilik mesleğinin onurlu  mücadelesi ve yaşasın “Daima Halkımızın Hizmetindeyiz” manşetimiz. 

Paylaşın:
126 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ