logo

KDZ. EREĞLİ ADLİYESİ’NDE ADLİ GÖRÜŞME ODALARI OLUŞTURULDU

Kdz. Ereğli Adliyesi’nde suç mağduru çocuklar ve kırılgan gruplara yönelik kurulan Adli Görüşme Odaları (AGO)’nın 30 Mart 2020 tarihi itibariyle kullanıma açılacağı bildirildi.

Türkiye genelinde çeşitli Adliye Sarayları’nda suç mağduru çocuklar ve kırılgan gruplara yönelik kurulan Adli Görüşme Odaları (AGO), Adalet Bakanlığının desteği ile Kdz. Ereğli Adliyesi’nde de kuruldu.

30 Mart 2020 tarihi itibariyle kullanılmaya başlanacağı belirtilen AGO Bekleme Odası, Adli Görüşme Odası ve AGO Gözlem Odası isimleri ile oluşturulan odalar basın mensuplarına tanıtıldı. Odaların tanıtılması sırasında verilen bilgide; suç mağduru çocuklar ve diğer kırılgan grupların (kadın, yaşlı, engelli, sığınmacı gibi) ifadelerinin bu odalar kullanılarak alınmaya başlanacağı belirtildi ve “Böylelikle suç mağduru çocuklar ve kırılgan grup mağdurlarının adli süreçte faillerle yüz yüze gelmesinin engellenmesi ikincil mağduriyetlere mahal vermeden, stresten uzak ve kendilerini rahat hissedebilecekleri bir ortamda hakim ya da Cumhuriyet Savcısının karşısında bulunmadığı bir alanda, pedagog psikolog veya sosyal çalışmacı gibi uzmanlar tarafından kaygı düzeyleri düşürüldükten sonra ifadelerinin alınabilmesi, mağdurların korunarak adalete erişimlerinin güçlendirilmesi sağlanmış olacaktır.”ifadelerine yer verildi.

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanlığının resmi internet sitesine Adli Görüşme Odaları ile ilgili verilen ayrıntılı bilgi şöyle:

Ülkemizde son yıllarda yaşanan adalet sistemindeki değişim ve dönüşüm sürecinde, çocuklara yönelik uygulamalarda önemli ilerlemeler sağlanmış; mevzuat güçlendirilmiş, örgütlenmede değişikliklere gidilmiş ve çocuk koruma uygulamalarında kalite standartlarının geliştirilmesine ilişkin çalışmalar yapılmıştır.

AB’nin mali, UNICEF’in teknik desteğinde Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, HSYK ve Türkiye Adalet Akademisi ortaklığında 2012 – 2014 yılları arasında yürütülmüş olan Çocuklar için Adalet Projesi kapsamında standartları oluşturulan, adliyeye gelen çocuklara uygun görüşme koşullarını içeren teknik donanımlı ve SEGBİS uyumlu Çocukla Adli Görüşme Odaları oluşturulmuştur..

Proje kapsamında çocuk merkezli oluşturulan bu odaların; Bakanlar Kurulunca kabul edilen 2015-2019 dönemine ilişkin Yargı Reformu Stratejisi ve 2015-2019 dönemine ilişkin Bakanlığımız Stratejik Planında yer alan hedefler doğrultusunda başta çocuklar olmak üzere adli süreçte yer alan tüm kırılgan grupların ifade ve beyan alma işlemlerinde kullanılmasının gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu odaların, özel ortamlarda ifade ve beyanlarının alınması gerektiğine karar verilen veya fail ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunan hallerde “çocuğun üstün yararı” ilkesi gözetilmek suretiyle öncelikli olarak mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocukların, cinsel suç ve aile içi şiddet suçu mağdurları ile diğer kırılgan gruba mensup mağdurların ifade ve beyanlarının alınmasında kullanılması, anılan kişilerin adli süreçte korunmasına, ikincil mağduriyet yaşamalarının önlenmesine ve adalete erişimlerinin güçlendirilmesine katkı sağlayacaktır.

Adli Görüşme Odalarının;

Özel ortamlarda ifade ve beyanının alınması gerektiğine veya fail ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğuna karar verilen;

Öncelikli olarak mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocukların,

Cinsel suç ve aile içi şiddet suçu mağdurları ile diğer kırılgan gruba mensup mağdurların, İfade ve beyanının alınmasında kullanılması, uygun görülmüştür.

Paylaşın:
879 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ