logo

KEFSAD ÜYELERİ, MİMAR SİNAN’I, OCAKCI’DAN DİNLEDİ

  • KEFSAD’ın düzenlediği ‘Mimar Sinan’ konulu söyleşiye konuşmacı olarak katılan Yüksek Mimar Dr. Şerif Sertan Ocakcı, “Mimar Sinan, Dünya mimarlık literatürüne giren Osmanlı Klasik Mimarisi ve Osmanlı Türk Mimarisinin kurucusudur. Dünya üzerinde üç kıtada eseri olan tek mimardır.” dedi.

Yüksek Mimar Dr. Şerif Sertan Ocakcı, Kdz. Ereğli Fotoğraf Sanatı Amatörleri Derneği (KEFSAD)’nce düzenlenen ‘Mimar Sinan’ konulu söyleşiye konuşmacı olarak katıldı.

Ocakcı, Mimar Sinan’ın Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak İstanbul’a geldiğini ve Yeniçeri Ocağına alındığını belirtti.

Mimar Sinan’ın Bağdat seferinde Van Gölü’nün üstünden geçecek üç gemiyi başarıyla yapması ile Haseki unvanını aldığını söyleyen Ocakcı, bu unvan ile birlikte de saray erkanına katıldığını ifade etti.

“DÜNYA ÜZERİNDE ÜÇ KITADA ESERİ BULUNAN TEK MİMAR”

Ocakcı, Mimar Sinan’ın Kanuni Sultan Süleyman, 2. Selim ve 3. Murat dönemlerinde Başmimar olarak görev yaptığını dile getirerek, Sinan’ın İslam Mimarisi içerisinde bir bölüm açtığını söyledi ve “yani Osmanlı-Türk Mimarlığını İslam Mimarisine ve dünya mimarisine sokuyor. Bu çok özel bir şeydir. Dünyada hangi mimar ya da sanat tarihçisi tarih dersi görürse İslam Tarihi gördüğünde ayrı bir paragraf açıklamak zorundadır Osmanlı Mimarisi diye. Dünya mimarlık literatürüne giren Osmanlı Klasik Mimarisi ve Osmanlı Türk Mimarisinin kurucusudur. Dünya üzerinde üç kıtada eseri olan tek mimardır.”dedi.

“KAYITLARA GEÇEN 375 ESERİ VAR”

Ocakcı, Osmanlı’da üç padişah döneminde Başmimarlık yapan Mimar Sinan’ın çıraklık, kalfalık ve ustalık eserleri olarak atfedilen Şehzade Mehmet Cami, Süleymaniye ve Selimiye camiileri ile bilinse de çok sayıda önemli eserde imzası bulunduğunu kaydetti.

Mimar Sinan’ın kayıtlara geçen 375 eseri olduğunu kesin olmayan kayıtlara göre ise 453 eseri olduğunu ifade eden Ocakcı, bilinen eserlerini; “84 cami, 7 darülkurra, 3 darüşşifa, 48 hamam, 2 havuz, 20 kervansaray, 13 köprü-su kemeri-su yolu, 37 saray-köşk, 8 mahzen, 5 mektep, 52 mescid, 2 minare, Topkapı Sarayı’nın mutfakları, 2 sıbyan mektebi, 2 tekke, 20 türbe”şeklinde sıraladı.

“UNESCO, MAĞLOVA SU KEMERİ’Nİ BAŞYAPIT KABUL EDİYOR”

Mimar Sinan’ın eserlerinden Mağlova Su Kemeri’ne ayrı bir parantez açan Ocakcı, “UNESCO, Mağlova Su Kemeri’ni dünya yüzeyindeki su kemerleri içinde başyapıt olarak kabul ediyor. Profesör Enric diyor ki; ‘Mimar Sinan sadece bunu yapsaydı zaten dünyanın en ünlü adamıydı.’ Esas dünyanın en önemsediği yapı budur, Süleymaniye ya da Selimiye değildir.”diye konuştu.

İLK ESERLERİ

Mimar Sinan’ın ilk eserinin Halep’teki Hüsreviye Camii olduğunu, Osmanlı topraklarındaki ilk yaptının ise 1539 yılında İstanbul’da inşa edilen Haseki Külliyesi olduğunu dile getiren Ocakcı, Sinan’ın Mimarbaşı olduktan sonraki ilk büyük ve önemli yapıtının ise Şehzade Mehmet Cami olduğunu belirtti.

Söyleşinin sonunda Ocakcı’ya Dernek Başkanı Halit Yabanat tarafından teşekkür belgesi sunuldu. (kaynak: ereglikenthaber.com)

Paylaşın:
760 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ