logo

“MEDYANIN İTİBARINI YÜKSELTELİM, MESLEK BİRLİĞİ KURALIM”

  • XI. Anadolu Medya Çalıştayı, Ankara’da gerçekleştirildi. Çalıştayda, medya mesleğinin itibarının yükseltilmesi, mesleğin geleceğine dair ortak irade ve öz denetim mekanizması ihtiyacına yönelik kurumsal yapı ihtiyacı vurgusu öne çıktı.

“Basının Medya Meslek Yasası ve Medya Meslek Birliği Yolculuğu” temasıyla düzenlenen XI. Anadolu Medya Çalıştayı, Usta Gazeteci Şakir Gürel’in Genel Başkanlığını üstlendiği Uluslararası Basın Konfederasyonu(UBK) öncülüğünde ve Tüm İletişim ve Medya Federasyonu(TİMEF) işbirliğinde gerçekleştirildi. Programa, TİMEF Başkan Yardımcısı sıfatıyla, aynı zamanda Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Başkanı olan Kdz. Ereğlili gazeteci Doğan Gönüllü’de katılarak temaslarda bulundu.

BEŞİKÇİOĞLU, EMEKLİ ÜNİVERSİTESİ VE BİLİNÇLİ YURTTAŞLIK GENÇLİK MERKEZİ PROJELERİNİ AÇIKLADI

9–10 Şubat 2026 tarihlerinde Ankara’da yapılan çalıştay programı Türkiye’nin farklı illerinden gelen gazeteciler, medya temsilcileri ve davetlilerin Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu’nun misafiri olarak Etimesgut Belediyesi Atakent Sosyal Tesislerinde kahvaltı ile başladı. Başkan Beşikçioğlu burada yaptığı konuşmada bir sanatçı olarak siyasette yer almaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Beşikçioğlu, “Emekli Üniversitesi ve “Bilinçli Yurttaşlık için Gençlik Merkezi” projelerinde bahsederek “Yurttaş olma bilicine ulaşmak ancak eğitimle olur. Bizde bunun için çabalıyoruz” dedi. Soru üzerine “Devletin hiyerarşik gücü mobbing olarak kullanılmamalı” görüşünü savunan Başikçioğlu, şehirlerin altyapıya olduğu kadar, kültür ve sanat aracılığı ile üst yapıya da ihtiyacı olduğuna dikkat çekti ve “tek amacım halkın parasını halk için harcamaktır” diye konuştu.

GÜREL: “ÖZ DENETİM MEKANİZMASI ŞART”

Program Çankaya’daki Hotel Monec’te XI. ANADOLU MEDYA ÇALIŞTAYI ile devam etti. Saat 15.00’te saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşı’nın söylenmesi ile başlayan toplantının açılış konuşması UBK Başkanı Şakir Gürel tarafından yapıldı. Gürel medya sektöründeki sorunları özetledikten sonra öncelikle medya meslek birliği ve ardından medya meslek yasası ihtiyacına dikkat çekerek, “Bu durumda medyanın öz denetim mekanizması oluşturması şarttır, biz de bunun için çalışıyoruz.” dedi.

AÇILIŞ KONUŞMALARINDA YEREL BASINA DESTEK GELDİ

Program kapsamında sırası ile; Ankara Barosu Başkanı Avukat Mustafa Köroğlu, Eski Enerji Bakanı ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı, aynı zamanda UBK Yüksek İstişare Kurulu Başkanı olan Dr. M. Hilmi Güler, Büyükelçi Yavuz Selim Kıran, 20. Dönem Ordu Milletvekili Gazeteci Hasan Öz ve İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan katılımcılara hitap etti. Konuşmacılar özetle, yerel basının ekonomik ve mesleki zorluklar içinde bulunduğunu kabul ettiklerini belirterek, yapılan çalışmaları desteklediklerini ve takdirle karşıladıklarını ifade ettiler.

KAPSAMLI TARTIŞMALAR

Açılış konuşmalarının ardından HBV Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı ve MMYB Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Elif Emre Kaya ‘nın moderatörlüğünde toplantı yapıldı. Çalıştay programı kapsamında medya çatı örgütü başkanlarının görüşleri alınırken, medya otoritesi ihtiyacı, medya meslek birliğinin gerekliliği ve yetkileri ile bu yapıların basın özgürlüğüne etkileri kapsamlı şekilde tartışıldı.

BAŞKAN GÜLER’DEN EREĞLİ’YE SELAM VAR

Doğan Gönüllü’de bu bölümde söz alarak gazeteciliğin özgürlüğün peşinde olduğunu vurguladı ve çıkarılacak yasanın editöryal özgürlüğü sağlayama yönelik olması gerektiğini savundu. Gönüllü ayrıca Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Güler‘le sohbet ederken Zonguldak ve Ereğli’ye bir çok kez Enerji Bakanlığı ve Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları Yönetim Kurulu Üyeliği döneminde bir çok kez geldiğini ifade ederek selam gönderdi.

KARACA VE DEMİR’DEN GÜREL’E TAM DESTEK

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca, Anadolu basınının zor durumda olduğunu, gazetelerin bir bir kapandığını ve mesleği cesaretle yapmanın zorluklarından bahsederek, “Medya Meslek Yasası bir ana önce çıkarılmalı ve Medya Meslek Birliği kurulmalı” diye konuştu.

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir ise medyanın birlik berberlik içinde olması gerektiğini vurguladı ve meslek örgütlerinin sayıca artmasının beraberinde kaliteyi getirmediğini savunarak “böl parçala yönet oyununa gelmemek lazım” dedi.

Program, Monec Hotel’de akşam yemeği, meslekte 50. yıl plaket töreni ve Türk Sanat Müziği ile Halk Müziği dinletisiyle devam etti. Çalıştayın ikinci gününde ise UBK Yönetim Kurulu toplantısı ve çeşitli gezi–ziyaret programlarının ardından etkinlik sona erecek.

Paylaşın:
Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ