logo

ÖZBEKİSTAN’DA, TÜRK GİRİŞİMCİLERE YENİ FIRSATLAR VAR!

.

– ‘Özbekistan ekonomik potansiyeliyle Türk iş insanlarına yeni iş ve yatırım fırsatları sunuyor’ başlığı altında Özbekistan’da İş ve Yatırım Fırsatları Değerlendirme Toplantısı’ yapıldı.

.

Türk Dünyası İş İnsanları Derneği ve Özbekistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu işbirliği ile “Özbekistan’da İş ve Yatırım İmkânlarını Değerlendirme Toplantısı” düzenlendi.

20 Haziran .2023 Salı günü İstanbul-İş Dünyası Vakfında düzenlenen toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlandı. İlginin ve katılımın yoğun olduğu toplantıya Türk Dünyası iş insanları Derneği üyelerinin yanı sıra Türkiye’de faaliyette bulunan Uluslararası Özbek Sanayici İş ve Bilim İnsanları Derneği üyeleri, İş Dünyası Vakfı ve Türk Dünyası Kültür Sanat ve Sinema Vakfı üyeleri ve iş insanlarımız katıldı.

RUSYA VE ÇİN’İN ADINDAN TÜRKİYE GELİYOR

Açılış konuşmasını Türk Dünyası İş İnsanları Derneği Başkanı Dr. Alaattin Büyükkaya yaptı. Kardeş iki ülkenin tarihi ve kültürel geçmişinden, bugüne kadar gelen güzel, müspet gelişmelerinden bahseden Başkan Büyükkaya, “Özbekistan-Türkiye ilişkileri en parlak dönemlerinden birini yaşamaktadır. Özbekistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler her geçen yıl daha da gelişirken ticaret hacminin bu yıl 5 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.  Türkiye, Rusya ve Çin’in ardından Özbekistan’da en çok şirket kuran üçüncü ülke oldu. Türk şirketleri en çok Taşkent, Semerkant ve Fergana bölgelerinde iş yaparken Türk iş insanları özellikle tekstil, inşaat, sanayi, sağlık, ticaret ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Türk şirketlerinin Özbekistan’daki yatırımları 1,5 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Müteahhitlik firmaları da Özbekistan’da bugüne kadar 5 milyar dolarlık 241 projeye imza attı…” dedi ve toplantıların devam edeceğini duyurdu.

“HER BÖLGEDE TÜRKLER VAR”

Özbekistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Amirsaid Agzamhodcaev ise iki ülkenin kadim dostluk ilişkileri içinde olduğunu vurguladı ve güncel dönemin ekonomik, sosyal canlılığından söz ederek, “işbirliğimizin boyutları çok taraflı kuruluşlarda da giderek yoğunlaşıyor. Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı, Türk Devletleri Teşkilatı ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası platformlarda birbirimizi destekliyoruz. 2021 yılının Aralık ayında İspanya’da düzenlenen Dünya Turizm Örgütü 24. Toplantısı’nda, Semerkant şehrinin 2023 Dünya Turizm Başkenti seçilmesinde Türkiye’nin verdiği desteği şükranla anmak istiyorum. Türk Devletleri Teşkilatı özel önemi sahip. Hâlihazırda Özbekistan, 35 milyonluk nüfusu ve artan ekonomik gücüyle Teşkilatın en kritik üyelerindendir. Özbekistan’ın kadim şehirlerinden Semerkant, 2022 yılında Türk Devletleri Teşkilatı tarafından Türk Dünyası Medeniyeti Başkenti olarak seçilmiştir. özbekistan’ın hangi bölgesine giderseniz gidin, oraya çalışmak veya iş yapmak için gelmiş bir Türk kardeşimizle karşılaşacaksınız. Yeni Özbekistan’ı inşa sürecinde Türk kardeşlerimiz bizimle omuz omuza çalışıyorlar. Türk kardeşlerimizle birlikte tarihte büyük medeniyetler inşa ettik. İnşallah bölgelerimizin huzur ve refahını, aydınlık geleceğini yine hep birlikte sağlayacağız. Kardeş, dost ve sevgili Türkiye Cumhuriyeti ile karşılıklı yarar ve çok yönlü ilişkilerimizin bundan böyle de hızla gelişmeye devam edeceğini belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

ÖZBEKİSTAN BÖLGENİN EN BAKİR VE GELİŞİME AÇIK ÜLKESİ”

Özbekistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Başkâtibi Şerzod Abdunazarov Özbekistan’da İş ve Yatırım İmkânlarını içeren bir sunum yaptı. Abdunazarov, Özbekistan’da geçen yıl 407 Türk sermayeli şirket kurulduğuğunu ve toplam Türk şirketi sayısının 2021’de 1916’ya ulaştığını açıkladı. Türkiye’nin bugün ülkedeki yabancı şirketler arasında Rusya ve Çin’den sonra üçüncü sırada yer aldığını belirten Başkatip, “ Orta Asya’nın kalbi olan Özbekistan, bölgenin en bakir ve gelişime açık ülkesi. Gerek inşaat, altyapı gerekse ürün ve hizmet alanlarında çeşitli ihtiyaçları bulunan ülkede Türk iş insanları için çok büyük potansiyel var. Özbekistan’ın 2021-2026 vizyonunda otoyollar, enerji tesisleri, hastaneler, okullar, fabrikalar gibi çok sayıda önemli ihtiyaç mevcut. Bu dönem kapsamında önemli finans kuruluşlarıyla planlanan yaklaşık 14 milyar dolarlık (yap-işlet-devret) projeler de bulunuyor. Ülkede Türk firmaları için çeşitli alanlarda fırsatlar var.”diye konuştu.

Katılımcıların yoğun ilgiyle dinledikleri sunuma soru cevap olarak devam edildi.

Paylaşın:
688 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ