Kdz. Ereğli Rotary Kulübü tarafından ‘Her Bağış Yeni Bir Hayat’ isimli organ bağışı farkındalık semineri düzenlendi.
Kdz. Ereğli Rotary Kulübü tarafından ‘Her Bağış Yeni Bir Hayat’ isimli organ bağışı farkındalık semineri düzenlendi.
20 Aralık Cuma günü Hüseyin Tatoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen seminere; Sağlık Bakanlığı Karaciğer Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Remzi Emiroğlu, Türkiye Organ Nakli Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Salih Gülten, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Hatice Fidan, Kdz. Ereğli Müftülüğü Vaizi Sümeyra Doğan konuşmacı olarak katıldılar.
ATEŞ, “TÜRKİYE’DE 30 BİNE YAKIN HASTA ORGAN NAKLİ BEKLİYOR”
Kdz. Ereğli Rotary Kulübü Dönem Başkanı Aykut Ateş, amaçlarının organ bağışı konusunda doğru bilgileri konunun uzmanlarından dinleyerek, insanların bilinçlenmesini sağlamak olduğunu söyledi ve “Türkiye’de şuan 30 bine yakın hasta organ nakli bekliyor. Belki bu sadece bilinen rakam. Hepimiz için bir nefes bile çok kıymetli. Emin olun pek çok hasta için organ nakli yeniden yaşama dönmenin tek yolu. Bu projeye üç aydır hazırlanıyoruz. İyi bir şey yapmak için buradayız ve bu projede başından bu yana gönüllü olarak görev alan dostlarıma teşekkür ediyorum.”dedi.
FİDAN, “ORGAN NAKLİ ÖLÜDEN YA DA CANLIDAN GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİR”
Seminerde ilk sözü alan Dr. Hatice Fidan, organ naklinin tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak organların yerine yenisinin nakledilmesi işlemi olduğunu belirterek, “organ nakli ölüden ya da canlıdan gerçekleştirilebilir. Ölüden nakil trafik kazası, kurşunlanma, beyin kanaması gibi ağır nedenlerle yoğun bakımda tedavisi devam ederken beyin ölümü gerçekleşen hastalardan yapılır. Böbrek, karaciğer, kalp, pankreas, ince bağırsak, kalp kapakları ve kornea ölüden nakil edilebilir. Canlıdan nakilde ise organ nakli gereken hastanın eşin ya da kendisinin akrabalarından nakiller yapılır. Karaciğer ve böbrek canlıdan yapılan nakillerdendir. Geçen sene ülkemizde yaklaşık 500 bin kişi vefat etmiş, bunlardan yalnızca 2 bin 200’ü beyin ölümü nedeniyle ölmüştür. Bu 2 bin 200 kişinin yakınlarından sadece 600’ü bağışçı olmuştur.”ifadelerine yer verdi.
BAĞIŞIN AZ OLMASININ NEDENLERİ
Fidan, organ bağışının az olmasının nedenlerini; beyin ölümü kavramının tam olarak anlaşılmaması, vücut bütünlüğünün bozulacağı endişesi, dini, kültürel ve sosyal nedenler, hastalarına organlarını almak için iyi bakılmayacağı düşüncesi, organların kimlere takılacağı konusunda şüphe, hastane veya hastane personeline tepki, cenazeyi almada gecikme ya da cenazeyi alamama korkusu olarak sıraladı.
“CİDDİ SAĞLIK SORUNLARI OLANLAR BİLE ORGANLARINI BAĞIŞLAYABİLİR”
Organ bağışının kişinin hayattayken kendi iradesiyle tıbben yaşamı sona erdikten sonra organlarının başka bir insanın sağlığı için kullanılmasına izin vermesi olduğunu dile getiren Fidan, “2238 sayılı yasaya göre 18 yaşını doldurmuş ve akli delegeleri yerinde olan herkes organlarını bağışlayabilir. Yaşlılar, sigara ve alkol kullananlar, diyabet, hipertansiyon gibi ciddi sağlık sorunları olanlar bile organlarını bağışlayabilir. Sağlık müdürlüklerine, tüm hastanelere ya da toplum sağlığı merkezlerine bağışçı olmak için başvurabilirsiniz.”diye konuştu.
“EREĞLİ’DE 2019’DA BİN 750 KİŞİ GÖNÜLLÜ BAĞIŞÇI OLDU”
Fidan, organ bağışı konusunda Ereğli’de yapılan çalışmalardan da söz ederek, “TTK Armutçuk Müessesine iki defa, Erdemir’e dokuz defa, İMKB Anadolu Lisesi veli, öğrenci ve öğretmenlerine, Kepez İzmirlioğlu Ortaokuluna, İlçe Emniyet Müdürlüğüne eğitimler verildi. Gönüllü bağışçı sayımız Ocak 2019’dan itibaren 750 kişi daha artarak bin 750’ye ulaştı. Zonguldak genelinde bağışçı kişi sayısı 3 bin 800’e ulaştı. Son 14 ayda eğitimlerimizle yaklaşık 20 bin kişiye ulaştık ve organ bağışının önemi ile ilgili eğitimler verdik.”ifadelerine yer verdi.
DOĞAN, ORGAN BAĞIŞI VE NAKLİNİN İSLAM DİNİNDEKİ YERİNİ ANLATTI
Kdz. Ereğli Müftülüğü Vaizi Sümeyra Doğan da, organ bağışı ve naklinin İslam dinindeki yeri konusunda bilgilendirmede bulundu. Doğan, hastalık ve tedavi konusunda kamuoyunun dini telakkisini en çok meşgul eden konulardan birinin organ nakli olduğunu kaydederek, “Organ nakli, tıp ilmi kadar alan ve verenin insan olması sebebiyle din, ahlak ve hukukla da yakından ilgilidir. İslam insan hayatına büyük önem vermiştir. Hayatı korumayı, dinin beş temel maksadından biri saymıştır. Dinimiz hayatı ve sağlığı bir nimet, bir emanet anlayışı ile korumamızı tavsiye etmiştir. Diğer nimetler gibi sağlığın da kıymeti kaybedince daha iyi anlaşılır. Örneğin, insanın bir organ alıcısı durumuna gelince, organ bağışının önemini fark etmesi gibi. Ancak hastalık anında tedavi olmak, tedavi çarelerini aramak dini bir görevdir. Peygamberimiz; ‘Yüce Allah verdiği her derdin şifasını da vermiştir. Her hastalığın bir ilacı vardır. İlacı gereği gibi kullanırsa hasta Allah’ın izniyle iyileşir’ buyurmuş ve tedavi olmamızı bizlere tavsiye etmiştir. Dinimiz organ nakline de maslahat yani yararı esas alır. İnancımıza göre, insan mükemmel bir varlıktır. Allah onu mümtaz kılmıştır. Bu nedenle normal hallerde ölü ve diri kimselerden alınan parça ve organlardan faydalanılması, insanın hürmet ve kerametine aykırı görüldüğünden İslam alimlerince caiz görülmemiştir. Ancak zaruret durumunda, zaruretin mahiyet ve miktarına göre bu hüküm değişmiştir.”sözleri ile organ bağışı ve naklinin İslam dinine göre sakıncası olmadığını anlattı.
GÜLTEN, SADECE TÜRKİYE’DE GERÇEKLEŞEN ORGAN BAĞIŞI ÖRNEKLERİNİ PAYLAŞTI.
Türkiye Organ Nakli Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Salih Gülten organbağışının toplumun dayanışması için önemli bir konu olduğuna değinirken, izleyicileri bu konuda duyarlı olmaya davet etti ve “Bugün mesleğimin 17.yılında, Kdz.Ereğli Rotary Kulübünün davetlisi olarak Ereğliye geldik. Ve burada muhteşem bir grup bizi dinlemek için bekliyordu. Organ bağışı ile ilgili sorularından etkilendik. sorulara elimizden geldiğince ufukları bizden çok ilerde Özellikle sağlık meslek lisesi öğrencilerimizin duygu ve düşünceleri özellikle bizi mest etti.Herkese teşekkürler.” dedi.
EMİROĞLU, ORGAN BAĞIŞI KONUSUNA DUYARLILIK İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ
Aynı zamanda Ereğli doğumlu olan Prof. Dr. Remzi Emiroğlu, organ naklinin dünyada ve Türkiye’de nasıl başladığını, ülke genelindeki süreçleri ayrıntıları içeren bir sunum gerçekleştirken etkinlik sonrasında yaptığı konuşmasında; “Tekrar Ereğli’de olmak, buradaki insanlarla olmak çok keyifliydi. Çok güzel bir gün geçirdim. Bence organ bağışı ile ilgili bilgileri iyi bir şekilde verdiğimizi düşünüyorum. Karadeniz Ereğli Rotary Kulübüne ve üyelerine Organ Bağışı konusuna göstermiş olduğu ilgi ve katkıdan dolayı teşekkür ediyorum. Çok güzel bir organizasyondu. İnşallah tekrar bir araya geliriz” şeklinde konuştu.
Seminer, konuşmacılara çiçek ve plaket takdimiyle sona erdi.
997 Kez Görüntülendi.BENZER HABERLER