logo

“TÜKETİCİNİN 4 HAKKINI SÖKE SÖKE ALIRIZ, AMA…”

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Kdz. Ereğli Şube Başkanı İsmail Demirel, katıldığı canlı yayında internetten alışveriş yapan tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu ve bilinen alışveriş sitesinden alışveriş yapılmasının önemine dikkat çekerek, “Tüketicinin 4 hakkı var; ya parasını alırsınız, ya malın değişimini isteyeceksiniz, ya ayıplı oranında indirim isteyeceksiniz ya da tamirini isteyeceksiniz. Bu 4 hakkı da söke söke alırız ama karşımızda bir firma varsa, bir şahıs alırız. Dolayısıyla internette kesinlikle dijital platformlar üzerinden vergi numarasını, internet adresini ve MERSİS numaralarını görmedikleri yerlerden vatandaşlarımız alışveriş yapmasınlar. Sonuçta biz de hakkını koruyamıyoruz bu durumda.” dedi.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Kdz. Ereğli Şube Başkanı İsmail Demirel, pandemi döneminde vatandaşların sıklıkla yöneldiği internet alışverişlerine karşı uyarılarda bulundu.

TÜKODER Kdz. Ereğli Şube Başkanı İsmail Demirel, #ereglideyasam instagram hesabı üzerinden Aykut Ateş’in moderatörlüğünü yaptığı canlı yayına konuk oldu.

İNDİRİMLER İZNE TABİ

Pandeminin alışveriş kültürünü değiştirdiğini söyleyen Demirel, “bu dönemde internet alışverişi biraz daha fazla olmaya başladı. İnternet alışverişlerinde telefonlara indirdiğimiz sitelerde aslında çok büyük bir sıkıntı yok. O sitelerdeki sıkıntı şu; yanıltıcı indirimler var. Malın gerçek değeri 100 lira, çıkarmışlar 200 liraya yüzde 50 indirim yaptık diyorlar vatandaşımız da koşturuyor. 200 lira mal yüzde 50 indirimle 100 lira oluyor, zaten öyleydi. Bu tür yanıltıcı reklamların önlenmesi gerekiyor. Bununla ilgili Ticaret Bakanlığı çok ciddi çalışmalar yapıyor. Bir defa indirimler için yasal olarak izin alınması lazım. Ereğli’de bile bir esnaf indirim yapabilecekse Ticaret İl Müdürlüğünden indirim izni alacak. Bunu kaç gün yapacak, hangi günlerde yapacak bildirilmesi gerekiyor. Mağazanın kapısına yazmışlar; yüzde 70’e varan indirim, siz zannediyorsunuz ki yüzde 70’e varan indirim yapıyor her üründe. Değil, reyonun bir tanesinde yüzde 70’e varan indirim var, vatandaş burada yanıltılıyor. İnternetteki en büyük sıkıntı WhatsApp üzerinden, messenger üzerinden bir telefon numarası vermişler fotoğrafını koymuş her hangi bir ürün satıyor. Ama size çok farkı bir ürün geliyor. Karşınızda bir firma yok, karşınızda bir tane telefon numarası var o numaraya da WhatsApp numarası olarak ulaşıyorsunuz ama kesinlikle telefon olarak ulaşamıyorsunuz. Aradığınızda bu telefon numarası kullanılmamaktadır diyor. Vatandaşı dolandırmak için bir telefon numarasına WhatsApp’ı yüklüyor, hemen telefon numarasını değiştiriyor, siz eski WhatsApp numarasından ona ulaşıyorsunuz ama telefonla ulaşamıyorsunuz. Sonra size vaat ettiği ürünü göndermiyor. Bilinen alışveriş sitesinden alışveriş yaparsınız malın iadesini almak mümkün. Tüketicinin 4 hakkı var; ya parasını alırsınız, ya malın değişimini isteyeceksiniz, ya ayıplı oranında indirim isteyeceksiniz ya da tamirini isteyeceksiniz. Bu 4 hakkı da söke söke alırız ama karşımızda bir firma varsa, bir şahıs alırız. Dolayısıyla internette kesinlikle dijital platformlar üzerinden vergi numarasını, internet adresini ve MERSİS numaralarını görmedikleri yerlerden vatandaşlarımız alışveriş yapmasınlar. Sonuçta biz de hakkını koruyamıyoruz bu durumda.”dedi.

SAHTE LİNKLERE DİKKAT ÇEKTİ

Demirel, en çok karşılaşılan sıkıntılardan bir tanesinin de sahte linkler olduğuna dikkat çekerek, “Bu konuda da çok şikayet alıyoruz. Bankaların linkini taklit ediyorlar birebir. Siz e-devlete girdiğinizi zannediyorsunuz e-devlet şifrenizi ele geçiriyorlar. Buradan sizin bütün bilgilerinizi alıyor. Vatandaşın telefonlarına sık sık mesajlar geliyor. İşte ‘dosya ya da kart iade paranız var lütfen aşağıdaki telefonu arayınız.’ Bir kere telefon ettiyseniz yandınız. Lütfen vatandaşlarımız bu tür mesajlara da itibar etmesin. Türkiye’de hiçbir devlet kurumu ya da kuruluşlar bir başkasının bankaya ödediği kredi kartı aidatını ya da başka bir borcunu alıp, tahsil edip bir yerde bloke edip size iade etmek için beklemiyor. Bunların hepsi dolandırıcıların taktikleridir.” ifadelerine yer verdi.

BAŞVURULARIN YÜZDE 90’I OLUMLU SONUÇLANIYOR

2018 yılında çıkan bir düzenleme ile hakem heyetlerinin büyükşehir statütüsü olmayan illerde sadece İl merkezinde olduğunu hatırlatan Demirel, “Zonguldak büyükşehir olmadığı için Zonguldak’ın bütün ilçelerindeki dosyalar Kaymakamlık aracılığıyla Zonguldak’a gidiyor. Ereğli’deki müracaatınızı Kaymakamlığa yapıyorsunuz hakem heyeti Zonguldak’ta var. Tüketici Hakem Heyetine yapılan başvuruların yüzde 90’ı olumlu sonuçlanıyor, yüzde 5’i ya belge eksikliğinden ya da başka nedenlerle olumsuz sonuçlanıyor. Bir yüzde 5’i de vatandaş bu konuda iyi niyetli olmuyor, yani hakkını, yasayı çok iyi bilip suiistimal edenler var. Vatandaşımızın içinde de hakkını kötü amaçla kullanan insanlar var.” diye konuştu.

Paylaşın:
538 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ