logo

TÜRK-MACAR DOSTLUĞU ZBEÜ’DE YAŞATILDI

  • Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde “Türkiye Cumhuriyeti’nin İlk Yıllarında Macarlar” başlıklı sergi ve konferans gerçekleştirildi. Etkilikte konuşan Rektör Özölçer, bu dostluğun yüzüncü yılı kapsamında ilan edilen 2024 Türk-Macar Kültür Yılı bağlamında BEUN olarak böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını belirtti.

2024 Macar-Türk Kültür Yılı kapsamında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen ve Macar Ulusal Müzesi ile Liszt Enstitütüsü Macar Kültür Merkezi’nin paydaş olarak yer aldığı “Türkiye Cumhuriyeti’nin İlk Yıllarında Macarlar” başlıklı sergi ve konferansı gerçekleştirildi.

Sezai Karakoç Kültür Merkezinde düzenlenen açılış törenine Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Genel Sekreter Prof. Dr. Zehra Safi Öz, senato üyeleri, Liszt Enstitüsü Macar Kültür Merkezi Kültür Ataşesi Gergő Kovács, il protokolü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Macar uzmanların bir kısmı Türk vatandaşlığına geçerek Zonguldak’ta çalışmaya devam etti

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören açılış konuşmalarıyla devam etti. Açılış konuşmasını gerçekleştiren BEUN İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Yücel Namal, Türkler ile Macarların tarihsel kökenleri itibarıyla dost ve kardeş iki millet olduğunu ifade ederek 2024 yılının Türk-Macar Kültür Yılı olması münasebetiyle düzenlemiş oldukları “Türkiye Cumhuriyeti’nin İlk Yıllarında Macarlar” sergi ve konferansından büyük bir mutluluk ve gurur duyduklarını ifade etti. Tarihsel olarak özellikle önde gelen Macar asker ve uzmanların 1848 Devrimlerinin yenilgisi sonrasında Osmanlı Devleti’ne sığınarak Rusya’ya karşı dostça himaye edilmeleriyle dostluğun başka bir boyuta evrildiğini sözlerine ekleyen Namal, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Macar kamuoyundaki kuvvetli Türk taraftarlığı ve desteğinin de yeni kurulan cumhuriyetin dost ve kardeşliğiyle pekiştirildiğini belirtti. Namal, Macarların Zonguldak açısından da ayrı bir öneme sahip olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi:

“2024 yılının Türkiye ve Macaristan tarafından Türk-Macar Kültür Yılı olarak kabul edilmesi vesilesiyle düzenlediğimiz bu etkinliğin bizler için bir diğer önemi Osmanlı’dan Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar Zonguldak Ereğli Kömür Havzasında görev alan Kozlu Lavuarı başta olmak üzere şehirdeki birçok eserin ortaya çıkmasında katkısı olan Macar uzmanları anmaktır.  Bu Macarlar arasında Mehmet Arif Bey’in kömür ocağında çalışan Mühendis Etienne Kiss, Çamlı Kömür Ocağı’nda çalışan Aurel Strausz, Ladislas Komor, Geoges Neuman, Josef Budavari, Arpat Nagy, Molnar Janos ve Çıkrıkçızadeler Ocağı Müdürü Moris İstravus sayılabilir. Bu Macar uzmanların bir kısmı Türk vatandaşlığına geçerek Zonguldak’ta çalışmaya devam etmiştir. Yine Zonguldak’ta bulunan Macarların 1923 yılında kurdukları futbol takımının, Fındıksuyu ve İncirsuyu sahalarında o dönemin spor kulüpleri arasında yer alan Işıkocağı, İdman Birliği ve Karaelmas takımlarıyla yaptığı maçlar Türk-Macar dostluğunun bir başka tezahürü olmuştur.”

Doç. Dr. Yücel Namal, sözlerini bu önemli organizasyonın gerçekleştirilmesi için her türlü desteği sunan BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e, Liszt Enstitüsü Macar Kültür Merkezi Kültür Ataşesi Gergő Kovács’a, Macar Ulusal Müzesi’ne ve organizasyona katılım gösteren herkese teşekkürlerini sunarak sonlandırdı.

Macar Kültür Merkezi Kültür Ataşesi Gergő Kovács, memnuniyetini ifade etti

Açılış konuşması için kürsüye gelen Liszt Enstitüsü Macar Kültür Merkezi Kültür Ataşesi Gergő Kovács, Zonguldak’a ilk kez yıllar önce öğrenci olarak geldiğini ve o zaman gördüğü güzellik karşısında buraya tekrar gelmeyi hep istemiş olduğunu ifade etti. Bugün düzenlenen organizasyonun bu sebeple hem Türk-Macar ilişkileri hem de kendisi açısından büyük bir önem taşıdığını belirten Kovács, bir mimar olarak kendisinin de uzun süre Macaristan’da Osmanlı döneminden kalan eserleri incelediğini, iki millet arasındaki dostluğun ise Macarların Habsburglara karşı verilen 1848 Özgürlük Savaşı’nda yenilgiye uğramaları nedeniyle Osmanlı’ya sığındıklarında büyük bir iyi niyet ve destek görmeleriyle pekiştiğini belirtti. Bu dostluğun ve himayeye duyulan minnetin Macarlar tarafından unutulmadığını sözlerine ekleyen Kovács, Türk Kurtuluş Savaşı sürecinde Macarların Türklere destek olduğunu, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin de Macaristan ile dostluk anlaşması imzalayarak bu dostluğu daimî kılmak istediğini ifade etti. 2024 Türk-Macar Kültür Yılı’nın, dostluk anlaşmasının yüzüncü yılı münasebetiyle yüz etkinlikle kutlanacağını, bu organizasyonun da 87. etkinlik olarak büyük bir öneme sahip olduğunu aktaran Kovács, organizasyon ve katılım daveti için başta BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Yücel Namal olmak üzere tüm BEUN ailesine teşekkürlerini sundu.

Özölçer, tarihi ittifaklara dikkat çekti

Açılış konuşmasını gerçekleştiren BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, bu yıl 100. yaşını büyük bir gurur ve mutlulukla kutladıkları Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin, 2024 Türk-Macar Kültür Yılı kapsamında gerçekleştirdiği “Türkiye Cumhuriyeti’nin İlk Yıllarında Macarlar” adlı sergi ve konferanstan büyük bir kıvanç duyduklarını ifade etti. 19. Yüzyıldan itibaren özellikle Osmanlı’ya sığınan Macarlar vesilesiyle iki millet arasında resmi düzeyde artan dostluk ve ilişkilerin I. Dünya Savaşı’nda da Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ile Osmanlı Devleti’nin aynı ittifakta yer almalarıyla pekiştiğini, Türk Kurtuluş Savaşı sürecinde ise Macarların Türklere büyük bir destek sunarak Türkler lehine kamuoyu oluşturmaya çalıştığını sözlerine ekleyen Özölçer, bu dostluğun yüzüncü yılı kapsamında ilan edilen 2024 Türk-Macar Kültür Yılı bağlamında BEUN olarak böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını belirtti. Rektör Özölçer sözlerini organizasyonun gerçekleştirilmesinde katkılarını sunan Liszt Enstitüsü Macar Kültür Merkezine ve Kültür Ataşesi Gergő Kovács’a, Macar Ulusal Müzesi’ne ve BEUN Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yücel Namal’a teşekkürlerini sunarak sonlandırdı.

Açılış konuşmalarının ardından BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Kovács ve Namal’a teşekkür belgesi takdiminde bulundu. Ardından fuaye alanına geçilerek kurdele kesimiyle sergi açılışı yapıldı. Kültür Ataşesi Gergő Kovács’ın, sergi hakkında Rektör Özölçer’e ve protokol üyelerine bilgi vermesinin ardından etkinlik sona erdi.

Paylaşın:
141 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ