logo

ULUSLARARASI DENİZCİLİK VE LOJİSTİK KONGRESİ BAŞLADI

  • Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Denizcilik Fakültesi tarafından 22-23 Eylül tarihlerinde  bu yıl ilki düzenlenen Uluslararası Denizcilik ve Lojistik Kongresi (DELOK’23) ‘Yenilikçi ve Daha Yeşil Uygulamalar’ temasıyla Kdz. Ereğli’de başladı. Açılış konuşmalarında söz alan protokol üyesi konuşmacılar sektörün önemine vurgu yaptı.

Erdemir Kültür Merkezi’nde başlayan kongreye Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. i. Hakkı Özölçer, Kdz. Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Niyazi Uğur, Erdemir Genel Müdürü N. Aşkın Peker, TSO başkanı Arslan Keleş, Deniz Ticaret Odası Şube Başkanı Oğuz Ünlüer, daire müdürlüleri, akademisyenler ve davetliler katıldı. Toplantıya Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın katılmaması dikkat çekti.

VALİ HACIBEKTAŞOĞLU : “TÜRKİYE GÜVENLİ BİR LİMAN”

Vali Hacıbektaşoğlu, konuşmasında denizcilik sektörünün Jeostratejik önemine vurgu yaparken, Türkiye Cumhuriyeti’nin 29 Ekim’de 100. yılını tamamladığını hatırlatarak, “Türkiye yüzyılı farklı bir düzlemde yoluna devam edecek. Dünyadaki ilk 10 ekonomi arasında yerini alacak” diye konuştu. Enerji lojistiği açısından Türkiye’nin güvenli bir liman olduğunu işaret eden Vali Hacıbektaşoğlu, Zonguldak Filyos Vadi projesinin önemine dikkat çekti ve kongrenin sonucunda daha net bir tablonun ortaya çıkacağını ifade etti. Vali Hacıbektaşoğlu yoğun programı nedeni ile konuşmasının ardından salondan erken ayrıldı.

REKTÖR ÖZÖLÇER: “DENİZCİLİKTE ÖNCÜ ROLE SAHİP OLUNMASI ÖNEMLİ”

Rektör Özölçer ise konuşmasında kongrenin ‘Yenilikçi ve Daha Yeşil Uygulamalar’ temasıyla gerçekleştirildiğini hatırlatarak “Denizciliğin yük taşımacılığındaki etkili rolünün yanı sıra askeri alanda, balıkçılık faaliyetlerinde, gemi inşa sanayinde, turizm ve enerji sektörü gibi birçok kritik alanda doğrudan etkisi bulunmaktadır. Bu bağlamda üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde, denizcilik alanındaki gelişme ve yeniliklerin takip edilmesi, öncü bir role sahip olunması ve Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda çalışmaların gerçekleştirilmesi önem arz etmektedir. Diğer alanlarda olduğu gibi denizcilik alanında yapılacak iyileştirici uygulamalar, ülkemizin sürdürülebilir gelişim hedeflerinin gerçekleştirilmesine büyük katkı sağlayacaktır.” dedi.

DEKAN ÇELİKOĞLU: “DÜNYA TİCARETİNİN %90’I DENİZYOLU İLE YAPILIYOR”

Kongrenin açılış konuşmasını Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Çelikoğlu yaptı. Denizcilik sektörünün büyüklüğünden ve öneminden bahseden Dekan Çelikoğlu, “Günümüzde dünya ticaretinin % 90’a yakını denizyoluyla sağlanmaktadır. Deniz ulaşımında gemilerin çağın gereksinimlerine uygun bir şekilde donatılmasının yanında, Hinterlandıyla güçlü bağlantıları olan ve yükleme boşaltma kapasitesi ve donanımı bakımından rekabet edebilen limanların varlığı da önem arz etmektedir….Denizcilik alanındaki gelişmelere ayak uydurmak askeri, siyasi ve ekonomik bağımsızlığın sürdürülmesinde büyük önem arz etmektedir.” dedi. Paydaşlara teşekkür eden Dekan Çelikoğlu, kongre sonucunun raporlaştırılarak kamuoyu ile paylaşılacağını sözlerine ekledi.

AKADEMİSYENLERİN MÜZİK DİNLETİSİ ALKIŞLANDI

Açılış konuşmalarının ardından ZBEÜ Devlet Konservatuarı Öğretim Üyeleri Emel Doğan ile Gonca Yerlikaya tarafından müzik dinletisi sunumu yapıldı. Vali Hacıbektaşoğlu akademisyen sanatçılara çiçek ve plaket takdiminde bulundu.

Müzik dinletisi sonrasında kongrenin davetli konuşmacılarından Denizcilik Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Taşçı, uluslararası ticaret hacminin büyük bir çoğunluğunun deniz üzerinden yapıldığına dikkat çekti ve bu sektörü geleceğe taşıyacak stratejilerin çok iyi belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Burak Akartaş ve Gdansk Teknoloji Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Okyanus Mühendisliği Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Wojciech Litwin’in konuşmalarıyla devam eden açılış programı Rektör Özölçer tarafından konuşmacılara ve sektör temsilcilerine teşekkür belgesi ve plaket takdim edilmesi ile sona erdi.

İki gün boyunca denizcilik ve lojistik konusundaki güncel gelişmelerle ilgili 9 yüz yüze, 34 çevrim içi sunumun gerçekleştirileceği kongre yarın sona erecek.

Paylaşın:
458 Kez Görüntülendi. Etiketler: » »
#

SENDE YORUM YAZ