Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi(ZBEÜ) ve Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) işbirliği ile Üniversiteler bünyesinde bir ilk olma özelliği taşıyan ‘Uluslararası Karadeniz Enerji Zirvesi’ düzenlendi.
Zonguldak’ın yaklaşık 150 km açıklıklarında Karadeniz’de keşfedilen doğal gaz rezervinin Filyos’dan karaya çıkarılması ve işlenmesi, ZBEÜ Karakoç Kültür Merkezinde açılış töreni gerçekleştirilen Zirve’nin temel çıkış noktası oldu.
Zirvenin açılışına İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, Cumhurbaşkanı Danışmanı Prof. Dr. Uğur Çevik, BEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Prof. Dr. Bekir Hakan Bakkal, Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi Başkanı Oğuzhan Akyener, TP-OTC Gaz Sahası Yer Bilimleri Müdürü Suat Aktepe, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“Yeni doğalgaz keşifleri bekleniyor”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende ilk açılış konuşmasını BEÜ Enerji Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Ahmet Özarslan’ı yaptı. Prof. Dr. Özarslan, doğal gaz üretimi için hem karada hem de denizde olağanüstü mühendislik ve lojistik çalışmaların gerçekleştirildiğini ifade ederek, Ülkenin sahip olduğu derin deniz sondaj gemileri, sismik araştırma gemileri, bilgi birikimi ve nitelikli insan kaynağı ile gelecekte Karadeniz’de ve diğer bölgelerde yeni doğal gaz keşiflerinin beklendiğini söyledi. Karadeniz’de doğal gazın yanında, geleceğin enerji kaynakları arasında gösterilen gaz hidrat, hidrojen sülfür ve yenilenebilir enerji potansiyeli birlikte değerlendirildiğinde bölgenin ülkemizin enerji güvenliğine ve sürdürülebilir kalkınmasına çok önemli katkılar sağlayacağına değinen Özarslan, üniversitede faaliyette olan Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi ile bu çalışmalara bilimsel ve araştırma-geliştirme (Ar-Ge) desteği verilmesinin hedeflendiğini ve bu kapsamda ilki 2023 yılında düzenlenmesi planlanan ve iki yılda bir tekrarlanması hedeflenen “Uluslararası Karadeniz Enerji Kongresi” hazırlık çalışmalarına başlandığını belirtti.
“Keşfimiz Türkiye’nin elini güçlendiriyor”
Açılış konuşmacılarından olan Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, TESPAM bünyesinde birçok uzun vadeli projeksiyonlar olduğunu belirttiği konuşmasında, Doğu Akdeniz’den Irak’a ve Türk dünyasına kadar olan coğrafyada toplam 2050 yılında maksimum seviyede yaklaşık 200 milyar metreküpe uzanan ekstra bir ilave ihracat potansiyeli olabileceğinin tahmin edildiğini ifade etti. Bu projeksiyonun, Avrupa Birliği’nin de Rus gazından bağımsız bir market stratejisi oluşturabilmesi için tek somut ve yerinde kabul edilebilir adım olarak görüldüğünü dile getiren Akyener, “Özellikle Karadeniz’deki keşfimiz ve bu enerji krizi sürecinde yaşanan süreçler, bu bağlamda Türkiye’nin elini daha da güçlendiriyor.” diye konuştu.
“Keşif sayesinde Zonguldak ve Batı Karadeniz daha önemli bir konuma ulaştı”
Zirvede konuşan Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Üniversiteler olarak üstlenilen misyon gereği temel amaçlarının, devletin belirlemiş olduğu stratejik hedefler doğrultusunda, enerji konusundaki çalışmaların ve girişimlerin sayısını arttırmak, araştırma-geliştirme faaliyetlerini kuvvetlendirmek ve bilimsel bilgiyi uygulamaya dönüştürerek, bu bağlamda ulusun teknolojik ve ekonomik kalkınmasına katkı sunmak olduğunu belirtti. Bu amaca uygun çalışmaların en güzel örneklerinden birinin de Üniversiteler bünyesinde düzenlenen ilk enerji zirvesi olma özelliğine sahip Uluslararası Karadeniz Enerji Zirvesi olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Özölçer, Zonguldak’ın yaklaşık 150 km açıklıklarında Karadeniz’de, keşfedilen doğal gaz rezervinin Filyos’dan karaya çıkarılması ve işlenmesi sayesinde, zaten kömür havzasında mevcut taşkömürü rezervi ve işletmeciliği, elektrik üretim santralleri, Filyos limanı ve bölgesel demir-çelik sanayisi ile ülkemizin önemli bir enerji ve lojistik üssü olan Zonguldak’ın ve bölgenin daha da önemli bir konuma ulaşacağını vurguladı.
Böylesi öneme sahip bir kentte faaliyet gösteren bir Üniversite olarak, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nin bu konuda üzerine düşen sorumluluğun bilinciyle hareket etmekte olduğunun altını çizen Özölçer, “Filyos Vadisi Projesi”ne bilimsel katkı sunmak amacıyla Üniversitede 2021 yılında Yükseköğretim Kurulunun onayıyla “Filyos Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi” faaliyete geçirildiğini hatırlattı.
Özölçer, yine bu konuda sektör ve bilim işbirliği çerçevesinde; Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının bir alt şirketi olan TP-OTC (Offshore Technology Center) ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı iş birliği ile üniversitede açılan iki yeni programı olan “Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi” ve “Açık Deniz Sondaj Teknolojisi” programlarını örnek verdi.
Açılan bu programlarla üniversite ve sanayi iş birliği kapsamında petrol ve doğal gaz sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli ara personel ve iş gücünün yetiştirilmesi amaçlandığını belirten Özölçer, gaz sahaları kapsamında açık denizde yürütülen sondaj operasyonları, sondaj gemilerinin işletilmesi ve üretim tesislerinde görev alacak teknisyen ihtiyacının açılan bu programlar aracılığıyla karşılanmasının amaçlandığını belirtti.
“Karadeniz’de yoğun bir sinerji oluştu”
Programa mesaj ile katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, enerji alanında ortak projeleri teşvik eden Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın selamları ve başarı dileklerini ilettiği mesajında, Karadeniz’in gerek bölge ülkelerinin içinden geçtiği zorlu süreç, gerekse iş birliği gibi imkânların getirdiği olası faydalar dikkate alındığında dünyanın stratejik olarak en önemli bölgelerinden bir tanesi olduğuna işaret etti. Fuat Oktay, ayrıca Karadeniz’de TPAO’nun tarihi başarısı neticesinde gerçekleştirdiği keşif ile bölgede yeni keşifler ve alternatif temiz kaynakların finanse edilebilmesi için yoğun bir sinerji oluştuğunu belitti. Bu vizyonla Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi işbirliğinde Zonguldak’ta düzenlenen “Uluslararası Karadeniz Enerji Zirvesi”nin başarılı bir şekilde ifa edilmesini ve bölgesel barışa ve işbirliğine katkı sağlamasını temenni eden Oktay, zirvenin sonuçlarını yakından takip edeceklerini belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından oturumlarla devam eden zirvede Türkiye Petrolleri – OTC Sakarya Gaz Sahası Yerbilimleri Müdürü Suat Aktepe “Karadeniz Gaz Keşfi” başlıklı bir sunum yaptı.
Ardından Prof. Dr. Ahmet Özarslan moderatörlüğünde Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi. Cumhurbaşkanı Danışmanı Prof. Dr. Uğur Çevik ve TESPAM Başkanı Oğuzhan Akyener’in konuşmacı olarak yer aldığı Enerji Krizi ve Yansımaları oturumuyla program devam etti.
Zirve’nin açılış töreni, davetli konuşmacılara teşekkür belgesi takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
508 Kez Görüntülendi. Etiketler: ZBEÜBENZER HABERLER