logo

UZUN MEHMET ANILACAK, KÖMÜRÜN BULUNUŞU KUTLANACAK

Kdz. Ereğli’de kömürü bulan Uzun Mehmet anılacak, kömürün bulunuş günü kutlanacak.

Kdz. Ereğli’ Köseağzı mevkiindeki bir değirmende kömürü bulan Uzun Mehmet anılacak be vesile ile kömürün bulunuş günü kutlanacak.

Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK) tarafından davet edilen çelenk sunma ve kutlama programın göre tören, 8 kasım Pazar günü saat 11.00de sahil şeridinde bulunan Uzun Mehmet Anıtı önünde başlayacak. Törende ilk olarak Kaymakam, Garnizon Komutanı, Belediye Başkanı, TTK Armutçuk Müessese Müdürü, Genel Maden-İş Sendikası ve Amele Birliği temsilcileri adına tek çelenk sunumu gerçekleştirilecek. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından protokol konuşmaları yapılacak. Program dahilinde öğrencilerin şiir ve kompozisyonlarını okumalarının ardından başarı ödülleri verilecek ve tören sona erecek.

ÇORUMLUOĞLU’NUN MESAJI :

Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu’nun “8 Kasım Uzun Mehmet’i Anma ve Kömürün Bulunuş Günü” dolayısıyla yazılı mesajı ise şöyle :

Zonguldak’ın gelişmesinde büyük pay sahibi olan olayların başında şüphesiz Uzun Mehmet’in 8 Kasım 1829’ da taş kömürü bulması gelmektedir.

Kömürün bulunduğu günden bugüne kadar ilimizin kalkınması adına sağladığı katkısı, taş kömürünün halan bu bölgede varlığını sürdürüyor olması, İlimizin, ilçemizin sanayileşmesini sağlamış, fabrikaların kurulmasına da vesile olmuştur.

Taşkömürü sanayinin en önemli enerji kaynaklarından biridir. İlçemizde ve ilimizde Karaelmasın varlığı, uzun yıllardan beri buradaki hayatın bir parçası olmuş, bu  bölge insanımızın geçim kaynağı haline gelmiştir.

Taşkömürü bunun yanı sıra gelişen sanayileşme civardaki fabrikalarda çalışmak için Ülkemizin birçok yerinden gelen vatandaşlarımız istihdamını sağlamıştır.

“8 Kasım Uzun Mehmet’i Anma ve Kömürün Bulunuş Günü” olarak andığımız bu anlamlı gün vesilesi ile, yeryüzüne çıkartılması çok zor bir iş olan Karaelması bulan Uzun Mehmet’i, bu uğurda şehit verdiğimiz değerli madencilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, İlimize, Ülkemize çok büyük katkı sağlayan taşkömürünü yerin metrelerce altından çıkartmak gibi zorlu ve sabır gerektiren görevi yerine getiren değerli madencilerimize şükranlarımı sunuyorum. 


HALİL POSBIYIK / KDZ. EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANI

“Bu topraklarda kömürün üretilmeye başlandığı 1848 yılından bu yana, yani tam 172 yıldır tarih yeniden yazılıyor. Bu bölgenin insanlarını, tarımdan, madene ve sanayiye yönelten bu hikaye, Uzun Mehmet’in 191 yıl önce bugün kömürü bulmasıyla yaşanmaya başlandı.

Ereğli’mizin simge ismi, kahramanımız Uzun Mehmet’i bir kez daha minnetle, saygıyla anıyoruz.

Uzun Mehmet’in vatan görevi olarak gördüğü bir dava için verdiği mücadele bizlere örnek olmalıdır. Uzun Mehmet vatanı için, kömürü aramaktan vazgeçmeyerek bu milli serveti ortaya çıkarmayı başardı.

Osmanlı İmparatorluğu’nun borç içinde olduğu, büyük enerji açığı bulunan yıllarda savaş gemileri, yük ve yolcu vapurları kömürle çalışıyordu. Devlet, kömürü İngiltere’den satın alıyordu ve maliyeti çok yüksekti. Aranan kömür nihayet bulunmuştu. Bu yanar taş, Alaplı’dan Cide’ye uzanan Karadeniz kıyılarının derinliklerindeydi.

Kömür bulununca, maden yatakları, önceleri plansız bir şekilde işletmeye açılmıştı. Galata bankerleri, yabancı  şirketler ruhsat alıp buraları çalıştırmaya başlamışlardı. Bölge köylerinin sağlıklı erkekleri ocaklarda yılın yarısında günde 10 saat çalışmak zorunda bırakılıyordu. Bu konuda nizamname çıkarılmıştı. Ereğli ve Zonguldak’ta mükellefiyet daireleri kurulmuştu. Yani çalışmak zorunluydu.

Ardından Fransızlar ve Birinci Dünya Savaşı sırasında Almanlar bu madenlerde egemen oldular.  1918’de yeniden Fransızlar buraları işgal ettiler. 13 ile 50 yaş arasındaki sağlıklı erkekler gün yüzü görmeden, sağlıksız koşullarda çalıştırılıyordu. Sağlık koşulları dikkate alınmıyor, hastalarla ilgilenilmiyordu. Ücret düzenli ödenmiyordu.

Bu acımasız koşullar Cumhuriyet kuruluncaya kadar devam etti. Cumhuriyet bu milli servete bağımsızlık anlayışı içinde sahip çıktı. Savaşın en zorlu koşullarında bile Mustafa Kemal Atatürk konuya el attı. 1921’de, kömür ve maden ocaklarında çalışma hayatına ilişkin yasa çıkarıldı. İşçilerin zorla çalıştırılması engellendi, insanca barınma ve dinlenme yeri düzenlenmesi,  hamam açılması, 16 yaşından küçüklerin çalıştırılmaması, ücretsiz tedavi, varislere tazminat hakkı getirildi.

Cumhuriyete ve onun kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e çok şey borçluyuz. Cumhuriyet ilk önce eğitimi ve çalışma hayatını düzenledi. 8 saat çalışma, iş güvenliği, işçi sağlığı ve küçük çocukların çalışmasının yasaklanması konusunda çok temel adımlar attı. 1940 yılına kadar bu kömür ocaklarının borçları ödendi ve milli ekonomimizin,  kalkınmamızın itici unsuru haline geldi. Bu süreç siyasi bağımsızlığın, ancak ekonomik ve kültürel bağımsızlıkla desteklenerek mümkün olabileceğinin çok çarpıcı örneğidir.

Kömür Havzasıyla ilgili çalışmasıyla sendikacılığın temelini atan ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için Meclis’te mücadele eden Tunalı Hilmi Bey’i bir kez daha minnetle, saygıyla anmak istiyorum. 29 Ekim’de heykelini İnönü Parkı’na büyük bir gururla yerleştirdik.

Bugün, çok zor koşullarda üretim yapan, kimi zaman yaşamıyla bedel ödeyen, çoğu kez haklarını alamayan ve bunun mücadelesini veren tüm madenci kardeşlerimi ve ailelerini sevgiyle selamlıyorum. Şehit madencilerimizin aileleri bize emanettir. Onlar sadece kendileri ve aileleri için değil bu ülke için ter dökmüşler, canlarını vermişlerdir. Üstelik bu kader değildir. Alınacak önlemlerle bu kazaların önüne geçilebileceğini hepimiz biliyoruz. Bilin ki her zaman haklı mücadelenizde yanınızda olmaya devam edeceğim.”


SAFFET BOZKURT / AK PARTİ KDZ. EREĞLİ İLÇE BAŞKANI

“Zonguldak, taşkömürü sayesinde; Birinci Dünya Savaşı gibi tarihin en önemli cephe mücadelesinde dahi düşman devletlerinin ele geçirmek istedikleri stratejik kentlerden biri olmuştur. İlimiz, kara elmas ile ülkemizi hep sırtında taşımıştır.

Taşkömürü, sadece Zonguldak ve bölgenin kaderini değiştirmekle kalmadı; ülke ekonomisine de çok büyük faydalar sağladı. Uzun Mehmet, vatanı için kömürü aramaktan vazgeçmemiş ve bu Milli serveti ortaya çıkarmıştır. Uzun Mehmet bu uğurda hayatını kaybeden ilk maden şehididir. Karaelmas için nice kayıplar vermiş bir memleketin evlatları olarak, bu zorlu serüvenin büyük acılarına tanıklık ettik.

Hiç kuşku yoktur ki bugün aldığımız her nefeste, kazandığımız her parada, çocuklarımızın nafakasında bile Uzun Mehmet’in büyük payı vardır. Bu yüzden taş kömürünü bulan Uzun Mehmet ve madenlerde şehit olan işçilerimizi unutmamız mümkün değildir.

Bu duygu ve düşüncelerle; başta taşkömürünü bulan maden havzamızın ilk şehidi Uzun Mehmet olmak üzere tüm maden şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum.”


EYLEM ERTUĞRUL / CHP KDZ. EREĞLİ İLÇE BAŞKANI

Zonguldak ve Karadeniz Ereğli’nin tarihinde en önemli noktalardan biri olan ve 8 Kasım 1829 olarak o tarihe işlenen Taşkömürünün Bulunuşu’nun yıl dönümüne ulaşmanın gururunu yaşıyoruz.

Uzun Mehmet’in kömürü buluşuyla kaderi değişmeye başlayan yöremiz, 1848’de kömür üretiminin başlamasıyla hızla gelişti. Köyden mahalleye, mahalleden ilçeler çıkaracak bir ile dönüştü.

Zonguldak ve Karadeniz Ereğli olarak Kurtuluş Savaşı’na gereken desteği verdiğimiz gibi yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişmesine katkıda bulunduk. Yer altında doğayla savaştık; o yer altında binlerce şehit verdik. Erdemir, Kardemir ve Çatalağzı termik santralleri gibi iş yerlerinde iş kazalarında arkadaşlarımızı kaybettik.Yörenin gelişmesindeki her emekte alın terimiz var. Bu emekler için de başta Uzun Mehmet ve maden şehitlerimize minnet borçluyuz. Her birini rahmet ve saygıyla anıyoruz   


UZUN MEHMET VE KÖMÜR

Kömürün bulunuşu ve Uzun Mehmet hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki görseli tıklayınız: (kaynak: Kdz. Ereğli Belediyesi)

Paylaşın:
1421 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ