Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Turizm Haftası toplantısında yaptığı konuşmada “yeşili mavisiyle harika doğası, endüstri mirası, kültürel varlıkları gibi zengin turizm kaynaklarına sahip Zonguldak ilinin bu potansiyelden en üst düzeyde yarar sağlaması ilimizin ekonomik gelişimi açısından son derece önemli olup turizm İlimiz için bir çıkış noktasıdır.” dedi.
15 – 20 Nisan tarih aralığında kutlanan ‘Turizm Haftası’ nedeni ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde ‘Zonguldak Turizm Odaklı Yerel Kalkınma Toplantısı’ düzenlendi.
Zonguldak Valiliği tarafından düzenlenen “Zonguldak Turizm Odaklı Yerel Kalkınma Toplantısı’nda konuşan Vali Mustafa Tutulmaz, turizmin ekonomik kalkınmadaki önemine ve tanıtımın gerekliliğine dikkat çekerek, “Turizmin çeşitlendirilmesi, altyapı yatırımları, coğrafi işaret, deneyim faaliyetleri ve markalaşma çalışmaları da turizmi canlandıran önemli unsurlardır.” dedi.
“EKONOMİK GELİŞİM İÇİM SON DERECE ÖNEMLİ”
İnsanlar için turizmin bir ihtiyaç olduğunu ve buna bütçe ayırdıklarını kaydeden Vali Tutulmaz, Zonguldak’ta önemli Turizm potansiyeli olduğunu hatırlattı. Tutulmaz, “Hal böyle iken; yeşili mavisiyle harika doğası, endüstri mirası, kültürel varlıkları gibi zengin turizm kaynaklarına sahip Zonguldak ilinin bu potansiyelden en üst düzeyde yarar sağlaması ilimizin ekonomik gelişimi açısından son derece önemli olup turizm İlimiz için bir çıkış noktasıdır.” diye konuştu.
Vali Tutulmaz, Zonguldak’ın mevcut potansiyeline rağmen turizmden yeterli payı alamadığını savunarak “mevcut durumu iyi analiz etmek, güçlü ve zayıf yönlerimizi belirleyerek tanıtım faaliyetlerine hız vermek, altyapı eksikliklerimizi ikmal ederek ilgili birimler nezdinde işbirliği ve koordinasyonu artırmak İlimiz turizminin gelişimi açısından önem arz etmektedir.” ifadelerine yer verdi.
Zonguldak koordinasyonu ile “Turizm Tanıtım Çalışma Grubu” oluşturulduğunu hatırlatan Tutulmaz, çalışma grubunda; BAKKA, Özel İdare, Üniversite, Belediye, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Zonguldak Turizm Platformu temsilcilerinin görev yaptığını açıkladı.
TURİZM ÇALIŞMA GRUBUNUN FAALİYETLERİNİ ÖZETLEDİ
Turizm Tanıtım Çalışma Grubunun faaliyetlerini özetleyen Tutulmaz; Zonguldak’a ait turizm envanterinin oluşturulduğunu ve tanıtım stratejisi geliştirildiğini, BAKKA bünyesinde “Zonguldak Tanıtım Ofisi” kurularak çalışmaların koordinasyonu güçlendirildiğini, “Visit Zonguldak” markası oluşturularak tanıtımlara başlandığını, fuarlar ve etkinliklere aktif katılım sağlandığını, fenomenlerin bölgemize gelmesi sağlanarak potansiyelin daha geniş kitlelere ulaştırılmasının hedeflendiğini belirtti.
PLANLANAN ÇALIŞMALARDA ‘ENDÜSTRİ MİRASI VARLIĞI’ ÖNEMLİ YER TUTUYOR
Konuşmasında, yapılması planlanan turizm faaliyetlerine de yer varan Tutulmaz, “Bunların başında ilimizin güçlü olduğu yönleri ön plana çıkarmak gelmektedir. Çünkü turizmde, insanlar farklı olanı arzulamakta, daha önce yaşamadığı deneyimleri araştırmaktadır. Bu doğrultuda, ilimizin endüstri mirası kartını ön plana çıkarmak önemli bir faaliyettir. Malumunuz kömürle var olmuş, kömürle özdeşleşen hikayesi olan bir şehir Zonguldak. Ve bu hikaye, sahip olunan somut ve tarihi endüstri varlığıyla birlikte her yerde bulunmayan bir turizm değerini ortaya çıkarmaktadır.” dedi.
Vali Tutulmaz, il turizm değerlerini özetlediği konuşmasında (Ereğli’de bulunan potansiyele oldukça az değinerek) şu görüşlere yer verdi:
Bu doğrultuda, maden müzemiz ve hemen yanı başındaki eğitim ocağının bir bütünlük arz edecek şekilde yeniden düzenlenmesi çalışmalarına devam edilmektedir. İnsanlara hem kömürle ilgili tarihi aktaracak hem de maden deneyimini yaşatacak bir projeyle önemli oranda turist çekilebileceğini düşünüyoruz
Üzülmez Kültür Vadisi projemiz, yakın zaman içinde tekrar faaliyete geçecek olan Gökgöl mağaramız, Karaelmas Maden Şehitleri Müzesi, Rombaki Köşkü, Fener Varagel Tüneli, Lavuar Kuleleri, Yeşil Rota olarak adlandırdığımız Kömüre Giden Demiryolu projesi, Ereğli-Armutçuk Eski Demiryolu Rotası yine endüstri mirasını tamamlayıcı turizm ögeleri olarak sahip olduğumuz önemli potansiyellerdir.
Diğer taraftan Karadeniz tarihi ve arkeolojisi için büyük önem taşıyan Ülkemizin Karadeniz kıyılarındaki ilk ve tek antik kenti Tios; Roma, Bizans ve Orta Çağ dönemlerine tarihlenen Filyos kalesi, sahip olduğumuz eşsiz doğamız da turizm için bir potansiyel arz etmektedir. Kent ormanımız, harika şelalelerimiz, mağaralarımız, 4116 yaşındaki dünyanın en yaşlı porsuk ağacı ile 1000 yaşını aşmış tarihi ağaçlarımız, doğal bisiklet yolları gibi unsurlar turizmi canlandırabilecek etkiye sahiptir. Gastronomi ve spor faaliyetleri de turizme katkı sağlayacak diğer unsurlardır.
Turizmdeki bir diğer önemli unsur ise Coğrafi İşaretli ürünlerdir. Son yıllarda çok daha sık duyduğumuz bu terim, bir taraftan katma değer yaratıp istihdam sağlarken diğer taraftan özellikle kırsal kesimin gelirlerini artırarak bir anlamda göçün engellenmesine katkı sağlamaktadır. Ayrıca, bu yolla tarımsal üretim özendirilmekte ve özgün ürünlerin korunması ve gelişmesi sağlanmaktadır. Örneğin Fransa ile İtalya’nın peynirleri hem üretildiği bölgelere turist çekiyor hem de ürünün ticarileşmesini kolaylaştırıyor. Tüm dünyada tanınan marka hale gelen bu iki coğrafi işaretli ürün, yaklaşık 1,5 milyar Euro büyüklüğünde pazar oluşturmuştur. Dolayısıyla Coğrafi İşaretli ürünler önemli bir ticari hareketlilik yaratıyor diyebiliriz.
Durum dünyada böyle iken ülkemizde de son yıllarda coğrafi işaret çalışmaları yoğunlaştığı görülmektedir. İlimiz penceresinden baktığımızda; Devrek Bastonu, Çaycuma Manda Yoğurdu, Devrek Beyaz Baklavası ve Cevizli Kömeç olmak üzere tescili alınmış dört Coğrafi İşaretli ürün bulunmaktadır. Diğer taraftan da, dokuz ürünün tescil için başvurusu yapıldığı görülmektedir. Mevcut durum, bizim bu konuya daha fazla eğilmemizi gerektirmektedir. Bu noktada, kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları gibi tüm taraflara önemli görev ve sorumluluk düşmektedir. Özellikle Ticaret ve Sanayi odalarımızın bu konudaki çalışmalarını daha fazla yoğunlaştırmasını beklemekteyiz.
Markalaşma çalışmaları da ilgili paydaşlar nezdinde devam etmektedir. Bu doğrultuda, endüstri mirası için Avrupa Endüstri Mirası Ağı (ERIH) ve Jeopark potansiyeli için de UNESCO üyeliği süreçlerine ilişkin ön araştırmalar yapılmış olup yakın zamanda gerekli çalışmaların başlatılması planlanmaktadır.
Ayrıca, Safranbolu ve Amasra gibi önemli turizm bölgelerine yakın konumda olan ilimiz, bütüncül turizm destinasyonu yaklaşımıyla bu bölgelere gelen turizmden de olumlu etkilenecektir. Son günlerde, yapılan çalışma ve girişimlerle Latin Amerika ülkelerinden Meksika ve Kolombiya’nın İlimizi Türkiye turizm rotasına dahil etmiş olması da İlimiz adına memnuniyet verici bir gelişmedir.
“2021 ; TURİZME YATIRIM VE TANITIM YILI”
Konuşmasının son bölümünde turizm değerlerinin yerel paydaşlar tarafından sahiplenilmesi gerektiğine işaret eden ve tanıtım atağına geçildiğini açıklayan Tutulmaz, “Paydaşlarımızla yaptığımız istişarelerde ‘Öyle bir çalışma ve tanıtım yapmalıyız ki insanlara Zonguldak’a gelmemenin bir eksiklik olduğunu hissettirerek Zonguldak’ı mutlaka görmeliyiz düşüncesini yaratmalıyız.’ diyoruz. Bu kapsamda, Zonguldak ili için 2021 yılını turizmde yatırım ve tanıtım yılı olarak adlandırabiliriz. İlimizin çok yönlü turizm ile atağa geçerek seçkin turizm merkezlerinden birisi ve marka şehir olması için paydaşlarımızla işbirliği halinde çalışmalara başlamış bulunmaktayız. 2022 ve sonraki yılları ise bu çalışmaları sürdürülebilir kıldığımız ve meyvelerini topladığımız yıllar olmasını hedefliyoruz. Özellikle pandemi sonrası insanların daha fazla ilgi göstermesi beklenen turizm sektöründen daha fazla yararlanmayı arzuluyoruz.” diye konuştu.
701 Kez Görüntülendi. Etiketler: kdz. ereğli turizm » Turizm » ZONGULDAK TURİZMİBENZER HABERLER