logo

YAZAR CAN ŞAFAK, ‘DEVRİMCİ NECMETTİN’İ ANLATTI

Yazar Can Şafak, “Necmettin : Bir Devrimcinin Hatırası” kitabının tanıtımı için  Kdz. Ereğli’de söyleşi ve imza etkinliğine katıldı.

15 Kasım Cuma Akşamı Eski Bağlık Gazinosunda düzenlenen ve Can Şafak ile birlikte Bingöl Erdumlu ve İbrahim Kalyoncu’nun da konuşmacı olarak katıldığı etkinliği CHP İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kocamanoğlu organize etti. Zonguldak İl Genel Meclisinin CHP’li üyesi Hayrettin Kartal’da söyleşiyi dinleyenler arasında yer aldı.

Can Şafak; “Necmettin : Bir Devrimcinin Hatırası” kitabında, bir süre  Erdemir’de çalıştıktan sonra 1970 yılında İzmir Aliağa Rafinerisinde  yaşanan işçi grevi sırasında vurularak öldürülen Necmettin Giritilioğlu’nun sendikal mücadelesini  ve yaşamını ve kaleme almıştı.

NECMETTİN GİRİTLİOĞLU’NU ‘DEVRİMCİ’ KELİMESİ İLE TANIMLAYABİLİRİZ

Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Öztürk’ün modere ettiği söyleşide Can Şafak, Necmettin Giritlioğlu’nu “devrimci” kelimesi ile en doğru şekilde tanımlanabileceğini ifade etti. Necmettin’İn çok yönlü bir insan olduğunu belirten Şafak,  “Sadece bir siyasetçi değil ya da sadece bir siyasetle hayatını sınırlandırmış bir insan değil. Çocukluğundan beri şiirler yazmış, edebiyatla ilgilenmiş. Çocukluğundan ölünceye kadar şiirler yazmış. Aynı zamanda resim yapmış, tiyatro oynamış. Giderek siyasete ilgi duymaya başlamış. Zaten çocukluğunda Necmettin Giritlioğlu’nun son derece güçlü bir adalet duygusunun olduğunu anlatılan anekdotlardan göreceksiniz. Ve bu güçlü adalet duygusu onu giderek sola, sosyalizme yöneltmiş.” diye konuştu.

“SOL SİYASİ HAREKET İLE SENDİKA HAREKETİNİ BİRLEŞTİREN KÖPRÜ OLDU”

Necmettin Giritlioğlu’nun hikâyesini belirleyen en temel unsuru; “Türkiye’de sol siyasi hareketle sendika hareketini birleştiren bir köprü olması” diye tarif eden Şafak, “Bu çok nadirdir. Çok fazla örneği yok. Yani hem sol siyaset içinde önemli bir aktör hem de sendika hareketi içinde önemli bir faktör. Ve siyasetle işçi sınıfını birleştiren bir büyük devrimci. Ve bu hâkim sınıfların en çok korktuğu şeydir. Yani sol siyasetle işçi sınıfının birleşmesi, bütünleşmesi, kaynaşması, sol siyasetin işçiler arasında yaygınlaşması hâkim sınıfların en çok korktuğu şeydir. Bu bakımdan Necmettin Giritlioğlu her zaman bir hedef olmuş ve onun öldürülmesi bir tesadüf, o anda gelişen bir olay olarak değerlendirilemez. Mutlaka bunun planlı, programlı bir cinayet olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Katılımcılarla soru-cevap şeklinde devam eden söyleşide Giritilioğlu’nun dava arkadaşları Bingöl Erdumlu ile İbrahim Kalyoncu, Giritlioğlu’nun yaşamından ve sendikal mücadelesinden kesitler anlattılar. Can Şafak etkinlik sonrası kitaplarını imzaladı, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Paylaşın:
1338 Kez Görüntülendi. Etiketler: » »
#

SENDE YORUM YAZ