logo

ZONGULDAK’IN KURTULUŞU KUTLANIYOR, UZUN MEHMET ANILIYOR

  • Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılı kutlanıyor, Kömürü bulan Uzun Mehmet yazılı mesajlarla anılıyor.

Yayın kuruluşumuza ulaşan kutlama ve anma mesajları şöyle :

ZONGULDAK VALİSİ MUSTAFA TUTULMAZ :

Emek ve alın teri denildiğinde ilk akla gelen şehirlerimizden olan, kömürle hayat bulan, karaelmas diyarı, ülkemizin enerji üssü olma yolunda hızla ilerleyen Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılını en kalbi duygularımla kutluyorum.

Büyük bir kahramanlık destanı olan ve azim, inanç, cesaret ve kararlılıkla yürütülerek zaferle taçlandırılan milli mücadelenin ardından ilan edilen cumhuriyet sonrası kurulan ilk vilayet olma unvanını taşıyan kadim şehrimiz Zonguldak; büyük önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Zonguldak’ın derin toprakları altındaki servet-i madeniye ne kadar kıymetli ise bizim nazarımızda Zonguldak da o kadar kıymetli bir vilayetimizdir.” sözüyle övgüye de mazhar olan bir şehirdir.

Bu duygu ve düşüncelerle; başta büyük önder ATATÜRK olmak üzere ülkemizin bölünmez bütünlüğü ile birlik ve beraberliğimiz uğrunda büyük bir kahramanlık sergileyerek can veren milli mücadele kahramanlarımızı, aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorum.  

Zonguldak’ın stratejik öneme haiz yer altı zenginliği olan taş kömürünü insanlığa ve bizlere kazandıran Uzun Mehmet ile bir avuç kömür için büyük bir emek ve alın teri dökerken hayatını kaybeden maden şehitlerimizi rahmetle anıyorum.


ZBEÜ REKTÖRÜ PROF. DR. İ. HAKKI ÖZÖLÇER:

“Kadim şehrimiz Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılını en kalbi duygularımla kutluyorum. Tam 100 yıl önce, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından Fransız işgalinden kurtarılan Zonguldak, Birinci Dünya Savaşı sonrasında taşkömürünün önemini bilen Fransızlar tarafından işgal edilmişti. Ancak Zonguldak halkının milli birlik ruhu karşısında Fransızlar, 21 Haziran 1921’de şehri terk etmek zorunda kaldılar. Zonguldak, 1 Nisan 1924’te vilayet statüsü kazanarak “Cumhuriyet sonrası kurulan ilk il” unvanını aldı.

Zonguldak’ın taşında, topraklarında ve madenlerinde emeğin, alın terinin izleri bulunmaktadır. Zonguldaklıların özverili çalışmalarıyla bu topraklar, Türkiye’nin sanayi ve ekonomi alanında önemli bir lokomotifi olmuştur. Bugün, enerji sektöründe de ülkenin gücüne güç katan bir şehir olarak ön plana çıkmaktayız. Zonguldak, bizler için sadece bir şehir değil, aynı zamanda eğitim ve bilimin merkezi olan müreffeh bir ilimizdir. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak, öğrencilerimizi bilgi ve değerlerle donanmış birer birey olarak yetişmeleri için özveriyle çalışıyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkaşları olmak üzere, ülkemizin tam bağımsızlığı için canlarını feda eden şehitlerimizi, gazilerimizi, taşkömürünü insanlığın hizmetine kazandıran Uzun Mehmet’i ve madenci şehitlerimiz rahmetle anıyorum.


AK PARTİ ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ SAFFET BOZKURT

“Ülkemizin ve milletimizin bugün bağımsız bir şekilde tarih sahnesinde yer alması, aziz şehitlerimizin ve gazilerimizin eseridir. Bugün, üzerinde özgürce yaşadığımız bu kutsal topraklar, maddi bedeller ödenerek değil, şehitlerimizin ve gazilerimizin kahramanca mücadeleleri sayesinde vatanlaşmıştır.

Kurtuluş savaşı yıllarında ülkemizin dört bir yanında onurlu mücadeleler verilmiş, şanlı destanlar yazılmıştır. Bu şanlı destanlardan bir tanesini de Kurtuluş Savaşı sırasında şerefli ve kahramanca mücadele veren Zonguldak’lılar bundan tam 102 yıl önce 21 Haziran 1921‘de Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerine bağlı güçlerin direnişi sonucunda Zonguldak’ımız düşman işgalinden kurtarılmıştır.

Ne mutlu ki, geçen yüzyılımızın başında istiklal mücadelesini zaferle sonuçlandıran aziz milletimiz, bugün de el ele vererek istikbal mücadelesini başarıyla sürdürüyor ve Cumhuriyetimizin yıldızını her geçen gün daha da parlatıyor. İnanıyorum ki, bu yüksek ruh ve şuura sahip çıktıkça, yüreklerimizdeki vatan sevgisi ve aidiyeti daim oldukça, ülkemize yöneltilen her türlü tehdit sonuçsuz kalacak; insanlarımız bu topraklar üzerinde ebediyen özgür ve huzurlu yaşayacaktır.

21 Haziran Zonguldak’ın Düşman İşgalinden Kurtuluş yıldönümünü kutluyor, Uzun Mehmet başta olmak üzere, kahramanlıklarıyla tarihe mâl olan Aziz Şehitlerimizi ve bu uğurda can veren tüm maden şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.”


CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ EYLEM ERTUĞ ERTUĞRUL:

Tam 102 yıl önce  bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından Fransız işgalinden kurtarılan şehrimiz, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra vatan topraklarının işgali sırasında taşkömürünün önemini bilen Fransızlar tarafından işgal edilmişti. Zonguldak halkının, milli birlik ruhu karşısında Fransızlar, 21 Haziran 1921’de şehri terk etmişlerdir. Zonguldak, ‘Cumhuriyet sonrası kurulan ilk il’ olma unvanını almıştır. Emeğin ve emekçinin başkenti şehrimizin ruhunda mücadele vardır.

Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. Yıldönümünü ve Uzun Mehmet’i Anma Günü’nü kutluyor; taşkömürünü bularak şehrimizin kaderine yön veren Uzun Mehmet başta olmak üzere, Aziz şehitlerimizi ve bu uğurda can veren tüm maden şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.


Paylaşın:
236 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ