logo

ZTSO, AB PROJESİ İLE ‘MAVİ EKONOMİ’DE FIRSATLAR ARIYOR!

  • ZTSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Oda’nın da paydaşı olduğu yeni AB projesini değerlendirirken, “Uluslararası ortaklarımızla iş birliği yaparak, Zonguldak’ın mavi ekonomi sektörüne yenilikçi çözümler ve yeni fırsatlar getirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO), Interreg NEXT Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İş birliği Programı kapsamında “Transnasyonel İnovasyonda Gençlik Gücünün Serbest Bırakılması: Mavi Ekonomi İçin Kalkınma” adlı yeni bir Avrupa Birliği projesine başladı.

Projenin I. Teklif Çağrısı Proje Uygulama Eğitimi 1-2 Ekim 2024 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşti. Eğitime Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Muharrem Sarıkaya ve Genel Sekreter Yardımcısı Erdem Koltuk Katılım sağladı. Etkinliğin açılışına, Programın Yönetim Makamı olarak görev yapan Romanya Kalkınma, Bayındırlık ve Yönetim Bakanlığı, Ortak Sekretarya, AB Komisyonunun Interreg programlarına teknik destek sağlayan TESIM Projesi ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu temsilcileri de katılım sağladı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, konuşmasında Türkiye’nin programdaki başarısına vurgu yaparak, yararlanıcılara hitap etti. Karadeniz Programı kapsamındaki fonlardan ülke olarak daha fazla yararlanılması gerektiğini ve bu konuda proje yararlanıcılarının katkısının önemli olduğunu belirtti.

Romanya’nın Ankara Büyükelçisi Stefan Tinca da Türkiye’nin programdaki başarılarını öne çıkardı. İlk çağrı sürecinde Türkiye ve Romanya’nın ortaklaşa yürüttüğü 10 proje olduğunu ve bu projelerin iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendirdiğini ifade etti. Ayrıca, Programın Karadeniz bölgesindeki ülkelerin refahına katkı sağladığını belirtti.

EĞİTİMLER, ZİYARETLER…

Etkinlik, programda yer alan diğer ülkelerin diplomatlarının katılımıyla gerçekleşen açılış konuşmalarının ardından, proje yararlanıcılarına yönelik eğitimlerle devam etti. İki gün süren eğitimlerde katılımcılar, Programın Genel Kuralları, Proje Raporlamaları, Proje Harcamalarının Kontrol Süreçleri, Mali Yönetim, Satın Alma ve İhale Kuralları ile Projelerde İletişim, Yaygınlaştırma, Sürdürülebilirlik ve Sinerji konularında bilgilendirildi. Ayrıca eğitim sırasında, 2014-2020 döneminde başarılı bir şekilde yürütülen Crea-Centers projesine bir ziyaret gerçekleştirildi. Ziyaret sırasında Çekmeköy Belediyesi’nin proje kapsamında kazandığı deneyimler paylaşıldı ve 2021-2027 döneminin proje yararlanıcıları, projelerinin yürütülme sürecine ilişkin sorularına yanıt buldu.

DEMİR’DEN “MAVİ EKONOMİ” VURGUSU

Projeyi değerlendiren ZTSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir,  ” Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası, bu projede önemli bir rol üstlenerek, mavi ekonomi sektöründe yenilikçi çözümlerin geliştirilmesi ve uygulanmasına katkı sağlayacaktır. Bu katılım, ZTSO’nun sürdürülebilir ekonomik büyümeyi teşvik etme ve yerel ekonominin rekabet gücünü artırma misyonuna uygun bir adımdır. SEAQUEST projesinde yer almak bizim için büyük bir fırsat. Bu proje, yerel işletmelerimizi destekleme ve bölgemizde ekonomik kalkınmayı teşvik etme hedeflerimizle örtüşüyor. Uluslararası ortaklarımızla iş birliği yaparak, Zonguldak’ın mavi ekonomi sektörüne yenilikçi çözümler ve yeni fırsatlar getirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

PROJE HAKKINDA TEKNİK BİLGİ:

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasının ortak olduğu SEAQUEST adlı proje, Interreg VI-B NEXT Karadeniz Havzası Programı kapsamında yer almakta olup, araştırma ve inovasyon kapasitelerinin geliştirilmesi ve ileri teknolojilerin benimsenmesi yoluyla mavi ekonomi sektöründe sürdürülebilir ekonomik büyüme ve gençler için istihdam yaratmayı hedeflemektedir.

SEAQUEST projesi, Yunanistan ve Bulgaristan ülkelerinden ortakların katılımıyla yürütülen bir iş birliği projesidir. Projenin lider ortağı, Yunanistan’dan Sosyal İnovasyon ve Uyum Enstitüsü (INSTITOUTO KOINONIKIS KAINOTOMIAS KAI SYNOCHIS) olup, diğer önemli ortaklar Yunanistan’dan Pylon One ve Bulgaristan’dan Burgaz Serbest Üniversitesidir.

SEAQUEST’in temel amacı, gençlerin, araştırma ve inovasyon potansiyelini kullanarak mavi ekonomide ekonomik kalkınmayı teşvik etmektir. Proje kapsamında, girişimcilik, inovasyon ve teknoloji benimseme gibi alanlarda gençlere eğitim ve beceri geliştirme fırsatları sunulacaktır. Ayrıca, farklı ülkelerden paydaşların bilgi alışverişinde bulunabileceği ve ortak girişimler üzerinde çalışabileceği transnasyonel iş birliği platformları oluşturulacaktır.

Paylaşın:
326 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ