logo

10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ KUTLAMA MESAJLARI

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961’den beri 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye’ye özgü bir kutlama günüdür. 4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayın kuruluşumuza gelen kutlama mesajları (geliş sırasına göre) şöyle:


Ünal Demirtaş / CHP Zonguldak Milletvekili:

“Özgür, bağımsız ve tarafsız basın, çağdaş demokrasilerin en temel unsurlarından biridir. Basın özgürlüğü, gerçekleri öğrenme hakkıdır. Bu hakkın kullanılması için de basın çalışanlarının hiçbir baskı, tehdit, yönlendirme, sansür ve cezalandırma altında kalmadan görevini yerine getirmesi gerekmektedir. Demokratik bir ülkede gazetecilik suç değil aksine itibarlı bir meslektir. Çünkü gazetecilik bir toplumun en önemli unsuru olan halkı doğru bilgilendirmeyi ve tarafsızlığı temel alan bir meslektir. Bu nedenle de    basının özgür olması ayrıca önem taşımaktadır. Ancak basın çalışanlarının sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldığı, gazetecilerin miting meydanlarında hedef gösterildiği, hükümeti eleştirenlerin hemen terörist damgası yediği, televizyonlarda hep aynı görüşteki isimlerin konuşturulduğu bir ülkede basın özgürlüğünden söz edilemez.

Kimin gazeteci olduğuna, kimin basın kartına sahip olabileceğine meslek örgütleri tarafından değil Cumhurbaşkanlığınca karar verilen, uçaklarda, trenlerde, kurumlarda gazetelere yasak konulan, tiraja göre değil iktidara yakınlığa göre ilan dağıtımı yapılan, gazetecilere akreditasyon engeli çıkarılan bir ülkede bağımsız medyadan değil ancak tek seslilikten söz edilebilir. Hayatlarını yolsuzluk ve adaletsizlikle mücadeleye adayan, doğruları söylediğinden emin olduğumuz onurlu gazetecilerin terör örgütlerine destek vermekle suçlanması da ancak bir kara komedidir. Gazetecilik son 10 yıldır en az istihdamın, en çok işsizliğin yaşandığı 3 meslek arasındadır. Son 10 yıl içinde tekelleşme,  sendikasızlaştırma, esnek çalışmanın özendirilmesi, giderek artan tazminat ve hapis cezaları nedeniyle medya,  güvencesiz bir çalışma ortamına dönüşmüştür. İlanların dağıtımındaki adaletsizlikler yerel basının kan kaybetmesine, yüzlerce gazetecinin işsiz kalmasına yol açmıştır.

Bu olumsuz tabloya rağmen, halkın haber alma özgürlüğüne ve mesleğine duyduğu saygı nedeniyle, mesleğini eğilip bükülmeden, kalemini satmadan, onurla yapan tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü en içten dileklerimle kutluyor saygılarımı sunuyorum.”


Yavuz Şeref

Şehrimizin ve ülkemizin geleceği, insanımızın birlik beraberliği, huzurumuzun korunması doğrultusunda ilkeli, doğru ve tarafsız yayıncılık anlayışıyla çalışarak, halkın haber alma hakkını sağlayan ve toplumun genel talep ve görüşlerini kamuoyuna yansıtma görevini üstlenen, demokrasinin vazgeçilmez bir unsuru olarak gördüğümüz basın kurumlarımız ve mensubu olan gazeteciler; gecesini, gündüzüne katarak, kar, kış, sıcak, tehlike demeden canla başla çalışarak, haber ve değerlendirmeleri ile toplumu doğru bilgilendirme görevlerini yerine getirmektedirler.

Basınımız, görevini yaparken hukukun evrensel değerlerinden sapmamalı, kişilerin temel hak ve hürriyetlerine saygıyı asla ihmal etmemelidir. Doğru haber verme, tarafsızlık, özel hayata saygı, basın ve basın çalışanları için yol gösterici değerler olmalıdır. Basınımızın bu ilkeleri her zaman üstün tutacağına olan inancım tamdır.

Bu ilkeleri öne çıkararak görev yapan İl ve İlçelerimizdeki basınımızın değerli mensuplarının, 10 Ocak Gazeteciler Günü’nü tebrik ediyor, ebediyete intikal eden basın çalışanlarını rahmetle anıyor, tüm basın çalışanlarına meslek ve özel hayatlarında başarılar diliyorum.


Prof. DR. Mustafa Çufalı / BEÜ Rektörü

İletişimin en etkili kanallarından biri olan basın; halkın doğru ve güvenilir haber alma, kamuoyunu bilgilendirme ve düşünce özgürlüğünün güvencesidir. Kamuoyunun doğru ve eksiksiz bilgilendirilmesini ilke edinen tarafsız ve şeffaf basın; insan hak ve hürriyetlerini güvence altına alan gelişmiş devletlerin önemli güçlerinden biridir. Bu anlamda, basın mensuplarımızın ülkemizin güçlenmesine, ilerlemesine, birlik ve beraberliğimizin korunmasına önemli katkıları vardır.

Bu duygu ve düşüncelerle sorumluluk bilinciyle kamunun bilinçlendirilmesi için fedakârca görev yapan, doğru ve tarafsız habercilik anlayışıyla toplumun hem gözü ve kulağı hem de sesi olmayı ilke edinmiş basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik ediyor, görevi başında hayatını kaybeden gazetecilerimizi rahmet ve şükranla anıyorum.


Abdülkadir Çınar / MÜSİAD Karadeniz Ereğli Başkanı  

10 Ocak 1961 tarihinde Gazetecilerin çalışma koşullarında iyileştirmeler öngören 212 sayılı yasanın yürürlüğe girmesinden dolayı her sene 10 Ocak’ta kutlanmakta olan “Çalışan Gazeteciler Günü” nün 59. yıldönümüne gelmiş bulunmaktayız.

Bölgemizde meydana gelen olayların vatandaşlarımıza yansıtılması noktasında üstlenmiş olduğunuz zor ve bir o kadar da ehemmiyetli görevinizde, birçok zorlukla karşı karşıya kalsanız da başarılı çalışmalara imza atacağınıza olan inancımız tamdır.

Bu vesileyle hali hazırda tüm basın ve yayın kuruluşlarında görev yapan gazetecilerimizin “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü”, şahsım ve dernek üyelerimiz adına kutlarken, meslektaşlarınızdan ebediyete intikal edenleri de rahmetle anar, çalışmalarınızda başarılar dileriz. Selam ve Saygılarımızla.


Halil Posbıyık /Kdz. Ereğli Belediye Başkanı

“Basın emekçilerinin, basın hak ve özgürlüklerinin simgesi olan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum.

Aynı zamanda ellerinden kalemleri, mikrofonları alınan, köşeleri kapatılan, programları yasaklanan, işsiz bırakılan, sadece gazetecilik yaptıkları için cezaevlerine atılan, kalemini halkın çıkarları için kullanan basın emekçilerini saygıyla selamlıyorum.

Karadeniz Ereğli’nin gerçekleştirdiği atılımların ve yakaladığı çağdaşlık çizgisinin bölge ve ülke kamuoyuna yansıtılmasında basın çalışanlarının büyük katkıları olmuştur. Belediye Başkanı olarak görev yaptığım uzun yıllar içinde basın mensuplarının bu desteği, halkımız için her zaman daha iyisini yapabilmek hedefinde bizleri olumlu yönde etkilemiştir. Karadeniz Ereğli olarak elde ettiğimiz her başarıda basınımızın da değerli katkıları vardır.

Ülkemizde basın özgürlüğünün geliştiği, basın mensuplarının daha iyi çalışma koşullarına ve haklara sahip olduğu nice 10 Ocak’lar diliyorum.”


Ali Ayaroğlu / Çağdaş Gazeteciler Derneği Zonguldak Şube Başkanı

10 Ocak,1961 de gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren, ileri haklar getiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği gündür. Bugün, “Çalışan Gazeteciler Günü” ya da “bayramı” olarak anılıyor. 59 yıl sonra bugün, işin özüne baktığımızda, bu sektörde çalışanların ekonomik ve sosyal hakları kullanılamaz haldedir. Özellikle Anadolu basınının hali içler acısı durumdadır.

12 Eylül düzeni ile birlikte başlayan sansür, baskı ve gazeteciyi sindirmeye yönelik uygulamalar ilgili yasayı kullanılamaz hale getirmiş, sendikal haklar işlevsiz duruma sokulmuştur. İş güvencesi medya tekelinin insafına terk edilmiştir. Tekelleşme sonucu basındaki işsizlik ve düşük ücretle çalışma rekor düzeydedir.

Yerel basında çalışan arkadaşlarımızın hiç bir sosyal güvencesi yoktur.  Anadolu Basını ekonomik koşullar altında can çekişmektedir. Zonguldak özeline baktığımızda yerel basının geleceğinde büyük umutsuzluk vardır…

Ekonomik sorunlar etik değerleri de yok etmektedir.…

Demokrasiyi, özgürlükleri, AB standartlarını getireceğini vaat ederek iktidar olanların hedef aldığı kurumların başında medya ve çalışanları olmuştur. İdari Erk’in kendisini eleştiren, farklı görüşü savunan gazeteciler, yayıncılar için açtığı davalarda rekorlar kırmaktadır.

Zonguldak’ta yayımlanmakta olan günlük “Halkın Sesi” gazetesi Yazı işleri Müdürü Cevdet Akgün, “Bank Asya’nın avukatı sınavsız hâkim oldu” haberi yüzünden 5 ay hapis cezası aldı. Cevdet Akgün, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne Cezaevi’nde “merhaba ”diyecek. Bu durum gazetecilik mesleğimiz adına utançtır. Gazetecilik mesleği derhal suç olmaktan ve özgürlüklerin kısıtlandığı güç olmaktan çıkartılmalıdır.

Geride bıraktığımız 59 yıllık dönemde daha fazla işsiz kaldık, özlük haklarımız daha fazla tırpanlandı ve daha fazla fiziki şiddete uğradık, suçlandık, hapis cezaları kesildi. Yüzlerce meslektaşımız işten çıkarıldı. Sendikal haklar yok edildi. 

Gazetecilere yönelik ölüm tehditleri asla kabul edilemez. Devlet bu tehditlere karşı sessiz kalmamalı hesap sormalıdır.

Diğer yandan, Basın İlan Kurumu, Cumhuriyet, BirGün ve Evrensel gazetelerine keyfi olarak resmi ilan yasakları koyuyor. Atatürk’ün kurmuş olduğu Anadolu Ajansı tarafsız olması gerekirken açıkça siyaset yapıyor.

Çıkar çevrelerine karşı halkın çıkarlarının savunulması, ilkeli gazeteciliğin gereğidir.

Bugün 10 Ocak gazeteciler için kara gündür…

Biz ÇGD olarak 10 Ocak’ı kutlamıyor, sorguluyoruz, her türlü baskı, şiddet ve sömürünün ortadan kaldırılmasını talep ediyor, bunun için mücadele etmeye kararlılıkla devam edeceğimizi bir kez daha hatırlatıyoruz.

Ve diyoruz ki Cenaze Evi’nde halaya durulmaz!


Dr. Ömer Selim Alan / Zonguldak Belediye Başkanı

             Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak, yazılı bir açıklama yaptı. Yapmış olduğu yazılı açıklamasında; kamuoyunun eksiksiz, tarafsız, doğru bilgilendirilmesi ve vatandaşlarımızın haber alma hakkının korunmasının demokrasimizin işlerliği açısından hayati bir öneme sahip olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan; ‘Doğru haber verme, tarafsızlık, objektiflik, kişilik haklarına saygı, basın ve basın çalışanları için yol gösterici değerlerdir. Basın meslek ahlak ilkelerine bağlı, ilkeli bir medyanın toplumsal kalkınmanın gelişmesinde önemli bir yer vardır.” dedi.

          Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan; ‘Mesai kavramı gözetmeksizin, görevlerini icra etmeye çalışan, basın yayın organları içerisinde çalışan muhabirinden, sayfa editörüne, yazarından, matbaasında çalışan tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü can-ı gönülden kutluyor, tüm basın çalışanlarımızı en kalbi duygularımla selamlıyorum.” şeklinde konuştu.


Sinan Burhan / Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı

Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Burhan,” Evrensel basın meslek ilkeleri olan; kamu yararını, özel hayata saygıyı, hukukun temel ilkelerini üstün tutan bir anlayışla yapılan meslek icrası, toplumun basına duyduğu güveni daha da artacaktır.” Dedi.
Sinan Burhan, Basının itibarı bizler için önemlidir. Tarafsız, özgür, ilkeli ve basın ahlak kurallarına uyan bir medya hepimizin arzusudur diyerek,  Demokrasinin sağlam temellere oturtulmasında Gazetecilerin ve dolayısı ile medyanın çok önemli bir yeri vardır. Değerlendirmesinde bulundu.
Burhan, Kâğıt fiyatlarının artması nedeni ile gazetelerin kapandığını, Telif haklarında düzenlemenin yapılmamasından dolayı radyoların, televizyonların sesinin kısıldığını, TÜRKSAT ücretlerinin yüksek olması sebebiyle yerel kanalların bir bir kapandığını söyledi.
Ekonomik koşullarla beraber sektörde işsizliklerin arttığını, birçok yerel medyanın personel çıkarttığını ifade eden Burhan,  Anadolu Medyasının bu milletin vicdanı, sesi kulağı, Ülkesinin de can damarı olduğunu vurgulayarak, “ Anadolu medyası için gerekli düzenlemelerin bir an evvel yapılması gerekir” açıklamasında bulundu.
Basın çalışanlarının karşılaştıkları her türlü zorluklara rağmen görevlerini fedakârlıkla yaptıklarına işaret eden Sinan Burhan, “Haber peşinde, toplumsal olaylarda, afetlerde, savaşlarda, çatışmalarda canlarını hiçe sayarak geçen bir yaşam biçimidir gazetecilik. Her türlü zorluklara göğüs geren çalışan gazeteciler takdir ediyor, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz. Görevlerini yaparken hayatını kaybeden tüm basın çalışanlarını da rahmetle anıyoruz” dedi.     


 Op. Dr. Eylem Ertuğ Ertuğrul / CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı                                  

“Demokrasiye bağlı ve demokratik yaşama susamış toplumların vazgeçilmez gücü, kuşkusuz, o demokrasinin dördüncü kuvveti olarak kabul ettiğimiz basındır.

On yıllar önce, her zerresine yayılmış sansür illetinden kurtulan, ancak son dönemlerde, merkezî hükûmet ve onun temsilcilerinin bloklaştırarak, tarih boyunca görüp görülebilecek en ağır baskılarla karşı karşıya bıraktıkları basın dünyamızda, 10 Ocak’ın yeri ve önemi başkadır.

Bu gün; ulusumuzun, anayasal hükümlerle teminat altına alınmış haber alma özgürlüğünün en sağlam ve olmazsa olmaz basamağı olan basınımızda, bu sektöre can ve hayat veren gazetecilerimiz ve muhabirlerimizin buruk bayramıdır.

Yüzlerce gazetecinin hem haber verme hem de yaşam özgürlüklerinin ellerinden alındığı, gerek yaygın gerekse de yerel yayıncılıkla halka hizmet veren çok sayıda basın kuruluşunun kapanmak zorunda kaldığı günümüz Türkiye’sinde, demokrasinin yıkılmaz kalelerinden biri olan CHP’nin yöneticileri ve üyeleri olarak, basın çalışanlarının her zaman yanlarında olmaya devam edeceğiz. Bizler, tam bağımsız ve demokratik Türkiye özlemiyle mücadele eden bireyler olarak, temel özlemimiz haline gelen bu hedefe ulaşmamızda her gazetecinin ve basın kuruluşunun ayrı ayrı öneme sahip olduklarını biliyoruz. Bir gün bu güzel ülke, temel hedefimiz haline gelen tam bağımsız ve demokratik bir ülke olacaksa, bu, her şeyden önce gazetecilerimizin sayesinde olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta güzel Ereğli’miz ve Zonguldak’ımızda olmak üzere, memleketimizin her köşesinde, bu şerefli ve sorumluluğu ağır mesleği ifa etmeye devam eden gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik ediyor; şahsım ve parti örgütüm adına sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”


GMİS YÖNETİM KURULU

“10 Ocak tarihi, gazetecilerin sadece kendi özlük haklarının ve basın özgürlüğünün değil aynı zamanda demokrasimiz için de verdikleri mücadeleyi simgeleyen bir tarihtir. 1961 yılında gazetecileri geniş özlük haklarına kavuşturan 212 sayılı yasanın çıkmasını protesto etmek isteyen gazete patronlarının gazetelerini 3 gün süreyle yayınlamama kararı almasına karşılık gazeteciler, Sendikalarının öncülüğünde 10-11-12 Ocak 1961 tarihlerinde BASIN adıyla kendi gazetelerini yayınlamışlar, hem kendi özlük haklarına, hem basın özgürlüğüne, hem de demokrasimize sahip çıktıklarını göstermişlerdir. Bölgemizde görev yapan yerel ve ulusal basın çalışanlarının Zonguldak’ın ve bölgemiz halkının yararını koruma ve geliştirme mücadelesine katkı vermeye devam edeceklerinden şüphemiz yoktur. Basınımızın; her şart altında evrensel çalışma ilkelerinden vazgeçmeyeceğine yürekten inanıyoruz. Zor şartlar altında, özveriyle çalışan basın mensuplarına en iyi çalışma şartlarının sağlanmasını temenni ediyor, gazetecilik mesleğini özveriyle yürüten basın çalışanlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz.”


  Sertan Yalçın / İş İnsanı- Alfemo Bölge Bayisi/ Kdz. Ereğli TSO Önceki Dönem Başkanı

Tüm şartlar altında doğru, tarafsız, gerçek haber yaparak bizleri olaylar, haberler hakkında aydınlatan haberdar eden tüm basın çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Kutlu Olsun.


Op. Dr. Evrim Balbaloğlu / İyi Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı

Ülkemiz ve dünyadaki gelişmeleri doğru, tarafsız, ilkeli, kaliteli, güvenilir, evrensel hukuk normlarına bağlı, insan hak ve hürriyetlerine saygılı, sorumluluklarının bilinciyle hareket eden ulusal ve yerel basınımızın tüm çalışanlarının “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutluyor, selam ve saygılarımı sunuyorum.”


Aykut ATEŞ /Karadeniz Ereğli Rotary Kılbü 2019-2020 Dönem Başkanı

Yaşamlarını mesleklerine göre değiştiren, günün her vaktini haberin, gündemin ve doğru bilginin peşinde koşarak geçiren, kalemini halkın çıkarları için kullanan, demokrasiyi, çoğulculuğu ilke edinen siz basın dünyasının emektarlarının Çalışan Gazeteciler Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum.  


 M. Fatih Çakır /Ak Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı

“Türk basını, ne yazık ki demokrasimizin kesintiye uğradığı, hak ve özgürlüklerin askıya alındığı vesayet dönemlerine çok ciddi baskılara ve mağduriyetlere uğramıştır. Son 17 yılda ülkemiz genelinde hayata geçirilen reformlar, Türk basınının zenginleşmesine, çeşitlenmesine, daha demokratik ve özgürlükçü bir yapıya kavuşmasına vesile olmuştur.

Medyanın bağımsızlığını en iyi biçimde sağlama hususunda, hukuki düzenlemeler kadar, basın mensuplarının meslek ahlakına ve tarafsızlık ilkesine uymaları da önem taşımaktadır. Medyamızın, meslek ilkelerini ve milletimizin hassasiyetlerini dikkate alarak, doğru bilgilendirme görevini en güzel şekilde yapacağına ve demokrasimize katkıda bulunmaya devam edeceğine inanıyorum.
Kentimizin sorunlarının gündeme taşınması için yoğun ve yorucu bir mesai harcayan yerel basın çalışanlarımız başta olmak üzere tüm basın emekçilerinin Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik ediyor, başarılar diliyorum.

Siyasi misyonumuz ve sorumluluklarımızın yanı sıra, bir süredir gazete imtiyaz sahibi olarak da özelde yerel basınımızın ve medya sektörünün sorunlarını daha yakından görme imkanımız oluyor. Bu sorunların çözüme kavuşması, hafifletilmesi açısından üzerimize düşen sorumlulukları elimizden geldiği ölçüde sergilemeyi bir görev olarak algılayarak, desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz.”


Emin Semih Özkök / ADD Genel Saymanı ve Batı Karadeniz Bölge Sorumlusu

“Kamunun, yurttaşların haber alma özgürlüğünün en önemli öznesi olan ÇALIŞAN GAZETECİLER bükülmez, satılmaz, satınalınamaz kalemleri ile dördüncü güç olmalarının ve onurlarının farkında olan, kalemi ve vicdanı namusu olan, tüm ÇALIŞAN GAZETECİLERİN gününü kutluyorum. SMMM “


Salim Cem Oral /ERDEMİR Genel Müdürü

“Gerçekleri nesnel bir biçimde aktararak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesinde ve demokrasinin işleyişinde önemli bir görevi olan ve bu görevi yerine getirmek üzere zorlu şartlarda faaliyet gösteren sizlerin, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar, sağlıklı ve mutlu bir çalışma hayatı dilerim.”



                    

                       

                                                 

Paylaşın:
821 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ