logo

SOSYAL MEDYA YAYINCILARI VERGİ VE DENETİME TABİ OLMALIDIR

 AYD Genel Başkanı Sinan Burhan, geleneksel radyo tv yayıncıların zor durumda olduğunu ifade ederek, sosyal medya yayıncılarının denetime ve vergiye tabi olmaları gerektiğini söyledi.

Anadolu Yayıncılar Derneği(AYD) Başkanı Sinan Burhan, sosyal medya yayıncıları karşısında geleneksel medyanın zor duruma düştüğünü ifade eden yazılı bir açıklama yaptı.

VERGİ VE RTÜK PAYI ÖDEMİYORLAR, İSTİHDAM OLUŞTURMUYORLAR

Lisanslı yayıncı televizyon ve gazetelerin zor bir dönemde olduklarını, bunun en önemli nedenini sosyal medya yayıncıları olduğunu belirten Burhan, ”Son yıllarda geleneksel medya kan kaybetmeye başladı. Radyo, Televizyon ve Gazetelerin gelirleri düştü. Bu gelirler düşmesine rağmen bu kuruluşlar devlete vergi ödemeye devam ediyor. Gazete ve Televizyonlar hem istihdam yapıyor işçi çalıştırıyor. Hem devlete kurumlar vergisi, gelir vergisi ödüyorlar. Televizyonlar ise RTÜK’e vergi ödüyorlar. Bu medya kuruluşları sosyal medya kuruluşlarının devreye girmesiyle zor duruma düştüler.” dedi.

GELENEKSEL MEDYANIN SUÇU NEDİR?

Sosyal medya yayıncılarının internet üzerinden yayın yaptıklarını ve kamu ile özel sektörden çok ciddi gelir elde ettiklerine dikkat çeken Burhan, “Belediyeler bu isimlere canlı yayın bedeli ödüyor. Her biri bir tv gibi çalışıyor. Devlete tek kuruş vergi ödemiyorlar. İstihdam yapmıyorlar. Geleneksel medyanın suçu nedir ?” diye sordu.

KİMSEYE HESAP VERMİYORLAR

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan özetle şunları söyledi.:

Sosyal medya üzerinden yayın yapan kuruluşlar denetime tabi değiller.  İstedikleri yalan haberi yapıyorlar. İstedikleri provakosyonu yapıyorlar. Bu konuda devletimizin ivedi bir düzenleme yapması gerekir.  İnstagramdan ya da kendi youtube kanalından canlı yayın yapanlar ciddi para kazanıyor. Kimseye hesap vermiyor. Gazete ve televizyonlara destek verilmeyecekse bu mecralar kontrol altına alınmalıdır. Devletimiz gazete ve tv’lere destek vermelidir.  Sosyal medya fenomenleri gazete ve tv’lerin reklam payına göz diktiler. Bu konuda geleneksel medya zor durumdadır. Gazete ve  televizyon kanalları ekonomik olarak dar boğazdayken birde sosyal medya mecraları ortaya çıkmıştır. Elbette teknoloji yeni alanlar açacaktır. Kimse teknolojinin önünde duramaz. Ancak bu mecralar gazete ve tv’lerin reklamlarına göz dikmiştir. Geleneksel medya kapanma  noktasına gelmiştir. Bu mecralar bir denetime tabi olmalıdır.”

Paylaşın:
682 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ