OYAK, Maden Metalürji Grubu Şirketlerinden ERDEMİR olarak desteklediği Grizu-263A Cep Uydusu projesinin sürecini “Grizu – 263: Bir Uzay Hikayesi” başlığı ile paylaştı.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi uzay takımı Grizu-263’ün tasarladığı Grizu-263A Cep Uydusu, uzaydaki yerini almasının ardından proje destekçisi ERDEMİR’in bağlı olduğu OYAK Maden Metalürji, “Grizu – 263: Bir Uzay Hikayesi” başlığı ile projenin sürecini sosyal medya sayfalarına paylaştı.
OYAK’ın paylaşımında şu ifadeler yer aldı :
Zonguldak’tan, dünya uzay teknolojileri sahasına açılan Grizu-263 Uzay Takımı ile çıktığımız yolculuktan gururluyuz. Erdemir olarak desteklediğimiz Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi uzay takımı Grizu-263’ün tasarladığı Grizu-263A Cep Uydusu, 13 Ocak’ta SpaceX Falcon 9 roketiyle gökyüzüyle buluştu. Yörüngeye yerleştiği ilk 10 günden bu yana dünyanın dört bir yanındaki istasyonlara binlerce veri gönderildi. Ayrıca Grizu-263 Uydu Yer İstasyonu’ndan da başarı ile iletişim kuruldu. Takım, uydu ile veri yansıtma sistemini ise ilerleyen günlerde test edecek. Uzay teknolojileri sahasına ait olan Grizu-263A cep uydusu telekomünikasyon, lojistik ve pek çok alanda fayda sağlayacak ve yeni projelere ilham olacak. Ülkemiz için değerli bir adım olan Grizu-263 projesiyle gençlerimize destek vermekten mutluluk duyuyoruz. Birlikte nice başarılara…
İşte “Grizu – 263: Bir Uzay Hikayesi” videosu:
TÜRKİYE’NİN İLK CEP UYDUSU GRİZU-263A’NIN HİKAYESİ FİLMLEŞTİRİLDİ
13 Ocak’ta uzaya fırlatılan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Uzay Takımı Grizu-263 tarafından üretilen Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A’nın hikayesini anlatan bir kısa film hazırlandı. Türkiye’nin lider çelik üreticisi Erdemir’in ana destekçisi olduğu projede emeği geçenlerin önderliğinde hazırlanan film, Türk uzay tarihinde önemli bir yeri olacak Grizu-263A’ya bir saygı duruşu niteliğinde.
Erdemir’in 2018 yılından bu yana destekçisi olduğu Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nin Uzay Takımı Grizu-263’ün cep uydu projesini anlatan bir kısa film hazırlandı. ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral (SLC-40) fırlatma üssünden SpaceX Falcon 9 roketi ile alçak dünya yörüngesinde 525 km uzağa gönderilen Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A, 3 saat sonra yörüngesine girdi. Yaklaşık 4 yıl boyunca alçak dünya yörüngesindeki görevini sürdürecek uydudan ilk sinyalin başarılı bir şekilde alınmasının ardından veri transferi başladı. Gelecekte takım uydu projelerine deneysel ve eğitsel alt yapı sağlayacak olan Grizu-263A, ismini Kozlu’da 1992 yılında gerçekleşen grizu patlamasında hayatını kaybeden 263 madenciden alıyor.
Hazırlanan filmde; Erdemir Genel Müdürü Salih Cem Oral, Takım Kaptanları Muzaffer Duysal, Çağla Aytaç Dursun, takımın akademik danışmanlığını da yapan Prof. Dr. Bülent Ekmekçi ve Bilim İnsanı Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız da görüşleriyle yer alıyorlar. Filme OYAK Maden Metalürji sosyal medya hesapları üzerinden ve https://www.youtube.com/watch?v=7GzAbSTTE1Q linkten ulaşmak mümkün.
569 Kez Görüntülendi. Etiketler: beü » Grizu-263 Uzay Takımı » oyak-erdemirBENZER HABERLER