GMİS Başkanı Hakan Yeşil, kömür işçisi açığının giderilmesi ve üretimin arttırılması için destek veren CHP Milletvekilleri Demirtaş ile Yavuzyılmaz’ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti, ” Yıllardır bir mücadele içindeyiz. Vazgeçilmez kaynağımız taşkömürümüzün yeryüzüne çıkması için mücadele veriyoruz. Bu anlamda bize verdiği destek için teşekkür ederim”. sözleri ile ifade etti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekilleri Ünal Demirtaş ile Deniz Yavuzyılmaz, Genel Maden İşçileri Sendikası’nı (GMİS) ziyaret ederek Genel Başkan Hakan Yeşil ile görüştü.
8 Nisan Cuma günü gerçekleşen ziyarette CHP Zonguldak İl Başkanı Murat Pulat, CHP Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun, GMİS Genel Sekreteri Ertan Kaya ile GMİS Genel Mali Sekreteri Volkan Yıldız hazır bulundu.
YAVUZYILMAZ: “TTK – ÖZEL İŞLETMELER BÜYÜSÜN, İŞÇİ SAYISI VE ÜCRETLERİ ARTTRILSIN”
Ziyarette konuşan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, TTK’nın ve rödevanslı sahalarının gelişmesini, büyümesini, daha fazla desteklenmesini ve bölgemizde bulunan işçi sayısının artmasını istiyoruz. Genel Maden İşçileri Sendikası’yla bugüne kadar omuz omuza mücadele ettik. Bazı hakları elde etmek için birlikte mücadele ettik, belli bir noktaya getirdik. Önümüzdeki yeni süreçte asgari ücret başta olmak üzere tüm işçilerimizin hak ettiği, emeğinin karşılığı olan ücretlerinde artış talep ediyoruz” dedi.
DEMİRTAŞ; “TÜRKİYE’NİN TAŞKÖMÜRÜNE İHTİYACI VAR”
CHP Zonguldak Milletvekili Av. Ünal Demirtaş da GMİS’in sadece Zonguldak için değil tüm Türkiye için önemli sendikaların başında geldiğini, Türk işçi hareketinin önemli kilometre taşı olduğunu belirterek şöyle konuştu; “Burada olmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Ben de bir maden işçisinin çocuğu olarak GMİS’in her zaman yanında olmuş bir siyasetçiyim, bir milletvekiliyim. Tabii Türkiye’de bugün geldiğimiz nokta itibariyle taşkömürü üretiminin ne kadar önemli ve kıymetli olduğu bir kez daha anlaşıldı. Şu anda Zonguldak’ta satılabilecek bir kürek kömür dahi yok. Çünkü yeterince üretim yapılmıyor. Dünyanın geldiği noktaya baktığımızda bugün kömürün ton başına fiyatı 280-300 dolara çıkmış durumda. Yerli ve milli kömürün ne kadar önemli ve değerli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Biliyorsunuz Türkiye’nin senelik taşkömürü ithalatı yaklaşık 38 milyon ton. Türkiye’nin ağır sanayisinin, demir-çelik sektörünün ihtiyaç duyduğu kalorisi yüksek, 6-7 bin kalorili koklaşabilme özelliğine sahip taşkömürü ihtiyacı ise senelik yaklaşık 7 milyon ton. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun üretimine bakıyoruz, senelik 1 milyon tonun altına düşmüş durumda. 2002 yılında senelik 3 milyon ton üretim varken bugün geldiğimiz noktada 1 milyon tonu altına düşmüş durumdayız. Bunun sebebi de Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun işçi açıklarının giderilmemesidir. 2002 yılında rödevanslı sahalar dahil 18 bin işçi çalışırken bugün Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda 7 bin civarında işçi çalışır durumdadır. Taşkömürüne o kadar çok ihtiyaç var ki şu anda ve dışarıdan ithal olanakları da gitgide sınırlamakta, kısıtlanmakta. Zonguldak’ta yerin altında 150 yıllık taşkömürü varken 1,5 milyar ton taşkömürü rezervi varken ve yerin üzerinde de binlerce işsiz genç varken biz neden yerli ve milli kömürü çıkartmıyoruz? Niçin TTK’nın işçi açıkları giderilmiyor? Türkiye’nin taşkömürüne ihtiyacı var, Türkiye’nin ekonomik olarak büyümeye ve gelişmeye ihtiyacı var. Bunun yolu da Zonguldak’tan geçiyor. Dolayısıyla bu yanlış politikalarla hem Zonguldak’ın hem Türkiye’nin ileri gitmesi mümkün değil.
“İktidarımızda Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu yeniden yapılandıracağız. “
GMİS Sendikası Genel Başkanı Sayın Hakan Yeşil Yeşil, geçtiğimiz günlerde işçi açıklarının giderilmesi noktasında yaptığı açıklama var. Bu noktada Cumhuriyet Halk Partisi olarak hem milletvekili olarak ben, hem milletvekili arkadaşım, il başkanımız olmak üzere sendikamızın yanındayız ve bu işçi açıklarının derhal giderilmesi gerektiğini düşünüyoruz ve savunuyoruz. Biz iktidara geldiğimizde Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu yeniden yapılandıracağız. İşçi açıklarını gidereceğiz ve senelik 10 milyon ton taşkömürü, bunun 5 milyon tonu TTK, 5 milyon tonunu da rödevanslı sahalardan üreteceğiz ve Türkiye’nin taşkömürü ihtiyacının önemli bir kısmını Zonguldak’tan çıkaracak politikaları hayata geçireceğiz.”
YEŞİL; “BURADA KÖMÜR VAR, BURADA ÇALIŞACAK İŞSİZ VAR. TTK’YA İŞÇİ ALINMASI GEREKİYOR“
GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil ise ziyaretten memnuniyet duyduklarını ifade ederek şunları söyledi; “Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda en büyük sorununuz işçi açıklarımız nedeniyle yeterli üretim yapamıyor olmamızdır. Dünyada yaşanan ekonomik kriz, enerji sektöründe yaşanan kriz var. 1,5 milyar ton taşkömürü rezervimizin olduğu bir yerde 38 milyon ton gibi büyük bir rakam içeren taşkömürünün yurdışından Türkiye’ye getirilmesi, milyarlarca dolarlık dövizin yurt dışına gönderilmesi bizleri üzüyor. Özellikle yerli ve milli kaynakların son dönemde ön plana çıkması, yerli ve milli kaynakların kullanılması yönündeki telkinlere rağmen hala yurt dışından kömür gelmesi bizleri derinden yaralıyor. Burada kömür var, burada çalışacak işsiz var. Türkiye taşkömürü Kurumu’nda 5 milyon ton ve rödevanslı sahalarda 5 milyon ton üretim kapasitesi oluşturulmuş bir çatı var. Ama ne yazık ki bu çatı şu an yeterli miktarda kömür çıkartmıyor. TTK’da yapılmış hazırlıkların hemen hemen yüzde 90-95’i bitti. Kuruma sadece ve sadece işçi lazım, üretim yapacak işçi arkadaşlarımız lazım. Bizim yer altındaki bu değeri ekonomiye katmamız lazım. Yıllardır bir mücadele içindeyiz. Vazgeçilmez kaynağımız taşkömürümüzün yeryüzüne çıkması için mücadele veriyoruz. Bu anlamda bize verdiği destek için teşekkür ederim”.
570 Kez Görüntülendi. Etiketler: deniz yavuzyılmaz » gmis » ünal demirtaşBENZER HABERLER