logo

TOPRAK, YEREL KALKINMANIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

  • Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) ile Ekonomi Gazeteciler Derneği (EGD)’nin işbirliği ile düzenlen ‘Yerel Kalkınmada Medyanı Rolü’ başlıklı söyleşiye moderatör olarak katılan EGD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Celal Toprak, pandeminin yerel kalkınmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyleyerek, “Pandemide de özellikle gördük ki yerel kalkınma olmazsa olmazımız olacak. Çünkü sınırları kapattık; Ereğli Ereğli’ye, Ordu Ordu’ya, Kocaeli Kocaeli’ye yetecek noktada mı onu araştırmaya başladık. Eğer siz kendi kendine yetecek bir kent değilseniz başınız dertte demektir. Yerel kalkınma ve yerel zenginleşmenin çok önemli olduğu bir noktaya geldik.”dedi.

Kdz. Ereğli’de 21-24 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen Sevgi, Barış, Dostluk Kültür ve Sanat Festivali kapsamında ‘Yerel Kalkınmada Medyanı Rolü’ başlıklı söyleşi düzenlendi.

Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) ile Ekonomi Gazeteciler Derneği (EGD)’nin işbirliği ile düzenlen söyleşi 23 Temmuz Cumartesi günü Hüseyin Taşoğlu Kültür Merkezi’nde saat 14.00’de gerçekleştirildi.

Sunuculuğunu ERMED Yönetim Kurulu Üyesi Yeşim Çakır’ın Moderatörlüğünü de EGD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Celal Toprak ‘ın yaptığı etkinliğe Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve eşi Kadın Gücü Kooperatifi Başkanı Neriman Posbıyık, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Muhammet Ali Ateş, Belediye Özel Kalem Müdürü Faruk Deniz, Belediye Başkan Danışmanları Nergis Bozkurt ve Nart Bozkurt, Tarih Araştırmacısı- Yazar Dr. Can Canver, ERMED Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu Üyeleri ve ulusal ve yerel medyadan gazeteciler katıldı.

POSBIYIK, “EREĞLİ’Yİ BİR ÇOK KONUDA ÖN PLANA ÇIKARMAK İÇİN GAYRET GÖSTERDİK”

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, söyleşideki selamlama konuşmasında; şehir dışından gelen katılımcılara ‘hoşgeldiniz’ dileğinde bulundu ve “1994 yılında belediye başkanı olarak seçildim ve o yıldan beri belediye başkanlığı yapıyorum. Geldiğimde Ereğli aynı zamanda bir sanayi kentiyken Osmanlı Çileği meşhurdu. Ancak ilerleyen zamanda çilek tarlalarının betonlaşması çilek üretimini çok azalttı ve aynı zamanda ticari düşüncelerle çileği maalesef melezleştirdiler. 1994’de geldiğimde sanayi kentinde turizm hareketi de olabilir diye bir iddia ile yola çıktım ve o tarihten itibaren denizi doldurarak güzel bir sahil şeridi elde ettik ve Ereğli’yi bir çok konuda ön plana çıkarmak için elimizden gelen gayreti gösterdik. Ereğli hareketli, herkes tarafından beğenilen bir kent. Ama Ereğli’nin en önemli eksikliklerinden bir tanesi otelimiz yok, 5 yıldızlı bir otele ihtiyacımız var. O yüzden buraya bir otel yapılması için teşvik etmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu tür toplantıların halka açık olarak da yapılmasının çok daha etkili olacağını düşünüyorum. Her zaman söylerim; belediye başkanları sadece yol, su, kanalizasyon alt yapıları yapan insan değildir. Aynı zamanda sosyal belediyecilik, ekonomik sıkıntıları giderebilmek için gayret göstermek ve spor, sanat, müzik gibi konularda öncü rolü oynamak gerektiğine inandığım için hep bu inancım üzerine hareket ediyorum. Sizleri burada ağırlamaktan mutluluk duyduğumuzu özellikle ifade etmek istiyorum.”dedi.

GÖNÜLLÜ, AÇILIŞ KONUŞMASINDA DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan ERMED Başkanı Doğan Gönüllü, dernek yönetimi olarak festivale katkı sunmak için söyleşi programı organize ettiklerini ifade etti ve “Bizim buradaki amacımız açık ve net; ekonomi, şehir ve medya bileşenlerini buluşturmak ve fikir alışverişinde bulunmak istiyoruz. Bu toplantı bir ilk olacaktır ama inanıyorum ki son olmayacaktır. Bugün ekonomi, şehir ve medyayı yarın siyaset, şehir ve medyayı, bir başka gün de bürokrasi ya da STK’lar, şehir ve medyayı konuşmayı düşünüyoruz. Bu toplantıları devam ettirmek istiyoruz. Kdz. Ereğli bir sanayi kenti bunu hepimiz biliyoruz ancak burada turizm ve tarım potansiyelinin de önemine dikkat çekmek istiyorum. Sayın Belediye Başkanı Halil Posbıyık, bu festivaller vesilesiyle turizmin değirmenine fazlasıyla su taşıyor ama turizm ile ilgili ciddi sorunlarımız var. Biz Ereğli’nin festivaline katılıyoruz ama neden Akçakoca’da kalıyoruz gibi sorularla da muhattap olduk haklı olarak. Bunun nedenini turizm ile ilgili olduğunu açıklayabiliriz diye düşünüyorum. Ayrıca şehirleri ayakta tutan ekonomik dinamiklerin demokrasiyi ayakta tutan medyaya daha fazla destek sağlamaları gerektiği çağrısında bulunmak istiyorum. Medya olarak kendimize de çuvaldızı batırmak istiyorum; sadece desteklerle değil, profesyonel olarak abone, reklam, ilan gelirlerini elde etmemizin yollarını bulmamız ve yayın mecralarımızı geliştirip profesyonelce hareket etmemiz gerektiğini eklemek istiyorum. Bu vesile ile meslektaşlarımın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutluyorum.”ifadelerine yer verdi.

TOPRAK, “KENDİ KENDİNE YETECEK BİR KENT DEĞİLSENİZ BAŞINIZ DERTTE DEMEKTİR”

Söyleşinin moderatörü EGD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Celal Toprak da konuşmasında pandeminin yerel kalkınmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyleyerek, “Pandemide de özellikle gördük ki yerel kalkınma olmazsa olmazımız olacak. Çünkü sınırları kapattık; Ereğli Ereğli’ye, Ordu Ordu’ya, Kocaeli Kocaeli’ye yetecek noktada mı onu araştırmaya başladık. Eğer siz kendi kendine yetecek bir kent değilseniz başınız dertte demektir. Yerel kalkınma ve yerel zenginleşmenin çok önemli olduğu bir noktaya geldik ve biz o günlerde başlattığımız online toplantıları bugün fiziki yerel kalkınma toplantılarıyla buluşturmak istiyoruz. Medyanın buradaki fonksiyonu ne? (Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ı kastederek) Sizin yaptığınız doğru ya da yanlışları kamuoyuna aktarma noktasında köprü görevi görmek. Buradaki sevgili meslektaşlarımın işlevi ve görevi bu. Bu anlamda yerel kalkınmayı çok önemsiyoruz. Ereğli’nin de bu konuda geçmişten bu yana sizin başlattığınız ya da daha önceki belediye başkanlarının da belki adım attıkları çok önemli hamleler var. Mesela biz çileğin çok önemli olduğunu sizden öğrendik. Bu dönemde üretimiz azalmış galiba. Ama biz çilekle Ereğli’yi bir dönem sizin katkınız ve etkinizle buluşturmuştuk. Yine hamsiyi burada sizinle keşfettik medya olarak ya da kamuoyu olarak. Yeni şeyler yapılıyor; bu sorgulayalım istedik. Gerçekten çok önemli bir festival yapıyorsunuz, Ereğli’de siz de çok tanınıyorsunuz. Ama biz istiyoruz ki yerel kalkıma konusunda attığınız adımlar da tanınsın, bilinsin ve örnek olsun.”ifadelerine yer verdi.

AKSAKAL, EREĞLİ’NİN EKONOMİK GELİŞİMİ VE BASIN TARİHİNİ ANLATTI

Söyleşinin bir diğer moderatörü ERMED Yönetim Kurulu Üyesi Gazeteci Hüseyin Aksal ise konuşmasında Ereğli’nin ekonomik gelişiminde üç önemli aşama olduğunu kaydetti ve “İlçede ekonomik büyüklüğün artmasında ilk etap, binlerce yıllık geçmişi olan limanın kurulmasıdır. Kuruluşunun antik çağa uzandığı kabul edilen limanın varlığı, karasal yerleşimlere göre daha zengin bir ticaret ortamı demektir. Başka bölgelerin ürünlerinin bulunabileceği bir yer olduğu kadar, bölgenin tarım ve hayvancılık, maden gibi ürünlerinin ticaretinin yapılabilmesi, ilçenin ekonomik bir birim olarak sivrilmesine olanak sağlayan ilk etap olarak kabul edilir. Ereğli ekonomisinin ikinci hamlesi ise 18 Kasım 1829’da Uzun Mehmet’in taşkömürünü bulmasıyla bağlantılıdır. Baştan yabancılar tarafından, sonra EKİ tarafından işletilen kömür madenlerinin yarattığı istihdam, bölgenin büyük oranda göç almasına yol açmış, daha hareketli bir ekonomik oluşmasını sağlamıştır. Ereğli ekonomisinin üçüncü ve en büyük hamlesi ise 1960’lı yıllarda Erdemir’in kuruluşu ile gerçekleşmiştir. Bu tesisin kuruluşunun ardından ilçenin demografik yapısında büyük bir değişim olduğunu ifade etmek gerekir. Fabrikanın kurulmasıyla birlikte ilçe nüfusunun yükselmesi dışarıdan hızla göç alındığı kadar, kent merkezi ve kırsal arasındaki dengenin hızla merkez lehine bozulduğunu da göstermektedir. Yine bu dönemde ilçedeki ilk gazetelerin çıkmasının ardından giderek artan nüfus ve gelilen esnaf ve sanayici kesiminin bilgi ihtiyacının gazetelerin çoğalmasına yol açtığını söyleyebiliriz. Niceliğin artmasının netiliği de aynı oranda artmasına yol açtığını söylemeyi çok isterdim ama bunu söylemenin mümkün olduğu fikrinde değilim. Ereğli ekonomisi ve ilçenin basın tarihi konusunda temek bir çerçeve çizmeye çalıştım. Ekonomi ve basın arasındaki ilişkilerin var olduğunu söylemek, bunun nasıl gerçekleştiğinin izah edildiği anlamına gelmiyor.”görüşlerine yer verdi.

Tüm katılımcılar söyleşinin konusu ile ilgili görüş ve önerilerini dile getirmesinin ardından etkinlik hediye ve plaket takdiminin ardından son buldu.

Paylaşın:
656 Kez Görüntülendi. Etiketler: » » » »
#

SENDE YORUM YAZ