logo

103 ARMUTÇUK MADEN ŞEHİDİ UNUTULMADI!

  • Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı Armutçuk Müessesesi’nde 7 Mart 1983 tarihinde meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 103 maden işçisi facianın 40’ncı yılında dualarla anıldı.

Facianın meydana geldiği Armutçuk Müessesesi’nde 7 Mart 2023 tarihinde düzenlenen anma törenine Kdz. Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Niyazi Uğur, Ereğli İlçe Jandarma Komutanı Ali Akca, İlçe Emniyet Müdürü Hasan Ünlü, Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol, TTK Armutçuk Müessese Müdürü Faik Alp, Amelebirliği Başkanı Şenol Yücel, Zonguldak Maden Şehitleri Aileleri Derneği Başkanı Çetin Yiğit, Kurum yöneticileri, GMİS yöneticileri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, madencilerin yakınları ve maden işçileri katıldı.
Anma töreninde, faciada yaşamını yitiren işçiler için saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

İSA MUTLU :

Törende bir konuşma yapan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, madenciliğin dünyanın en riskli mesleklerinin başında geldiğini, bölge halkının 175 yıldır yerin yüzlerce metre altında kömür ürettiğini söyledi. Yaklaşık 5 bin maden şehidini unutmadıklarını ve unutmayacaklarını belirten Mutlu, maden şehitlerinin yakınlarının kamuda istihdam edilmesiyle ilgili düzenlemenin yürürlüğe girdiğini ifade ederek katkı ve destek verenlere teşekkür etti.

Türkiye’nin kömüre ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Mutlu; “Hem işçi sağlığı ve iş güvenliğinin tam anlamıyla sağlanabilmesi için, hem de TTK’nın üretimini artırarak ülkemiz ekonomisine daha çok katkı sağlayabilmesi için işçi açıklarının bir an önce giderilmesini, kurumun norm kadroyla çalışır duruma getirilmesini istiyoruz” dedi.

GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu şöyle konuştu;

“Madencilik dünyanın en ağır ve en riskli mesleklerinin başında geliyor. Biz bölge halkı olarak 175 yıldır yerin yüzlerce metre altında kömür üretiyoruz. Bu süreçte büyük acılar yaşadık. Yaklaşık 5 bin maden şehidimiz var. 3 Mart 1992’de Kozlu’da 263 arkadaşımızı grizu faciasında kaybettik. 7 Mart 1983’te burada meydana gelen faciada 103 şehit verdik. 2014 yılında Soma’da 301 madenci şehit oldu. 14 Ekim 2022 tarihinde Amasra’da 42 arkadaşımızı grizu faciasında kaybettik. Maden şehitlerimizi hiçbir zaman unutmadık ve asla unutmayacağız. Tüm maden şehitlerimizi rahmet, sevgi ve saygıyla anıyoruz. Ruhları şad, mekanları Cennet olsun. Bugün burada bizim acımızı paylaşan tüm dostlara teşekkür ediyoruz.

MADEN ŞEHİTLERİNİN YAKINLARININ KAMUDA İSTİHDAMIYLA İLGİLİ YASA YÜRÜRLÜLÜĞE GİRDİ

Soma faciasının ardından maden şehitlerimizin yakınlarına kamuda istihdam hakkı getirilmişti. Ancak tarih sınırlaması nedeniyle maden şehitlerimizin yakınlarının büyük bölümü bu haktan yararlanamıyordu. Sendikamız ve Zonguldak Maden Şehit Aileleri Derneğiyle, tarih sınırlandırmasının kaldırılması için mücadele başlattık, girişimlerde bulunduk. Tarih sınırlandırmasının kaldırılacağı yönünde söz aldık. Amasra maden kazasının ardından TBMM’de bu tarih sınırlaması kaldırıldı. 3 Mart’ta ise maden şehitlerimizin yakınlarının kamuda istihdamıyla ilgili usul ve esasları belirleyen yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. TÜRK-İŞ Genel Başkanımız Atalay’a, siyasetçilerimize, destek ve katkı veren herkese teşekkür ediyoruz.

TTK’NIN NORM KADROYLA ÇALIŞIR HALE GETİRİLMESİNİ İSTİYORUZ

Son dönemde dünyada ve bölgemizde yaşanan gelişmeler, yerli ve milli üretim politikalarının oluşturulmasının önemi çok net olarak bir kez daha ortaya koydu. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere gelişmiş ülkeler dahi kendi yeraltı ve yerüstü kaynaklarını değerlendirmek için politika değişikliklerine gitmek zorunda kaldı. Türkiye’nin kömüre ihtiyacı var. Kömür burada var.  Ama yeterince üretemiyoruz. Dönem dönem TTK’ya işçi alındı ancak emekliliklerin sürmesi nedeniyle işçi sayımız azalmaya devam ediyor. Mekanize ve yarı mekanize gibi teknolojik yatırımlar yapılıyor. Ancak yeterli işçi olmadan kömür üretimini artıramayız. Kurumda yaşanan işçi açıklarının, işçi sağlığını ve iş güvenliğini tehdit eder noktaya geldiğini her platformda ısrarla söyledik, söylüyoruz. Hem işçi sağlığı ve iş güvenliğinin tam anlamıyla sağlanabilmesi için, hem de TTK’nın üretimini artırarak ülkemiz ekonomisine daha çok katkı sağlayabilmesi için işçi açıklarının bir an önce giderilmesini, kurumun norm kadroyla çalışır duruma getirilmesini istiyoruz.

DEPREM :ÜLKEMİZİN BİZE İHTİYACI OLDUĞU HER YERDE VE HER AN GÖREVE HAZIRIZ

6 Şubat’ta 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli iki deprem ülkemizi derinden sarstı. Deprem felaketinde hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine ve ülkemize başsağlığı, yaralı depremzedelerimize acil şifalar diliyoruz. Allah böylesine felaketleri bir daha göstermesin.

Depremi haber alır almaz madenciler olarak deprem bölgesine yardıma koştuk. Gönüllü 3800 maden ve 51 MTA işçisi arkadaşımız ile arama-kurtarma çalışmalarına katıldık. Biz de Genel Maden İşçileri Sendikası yönetim kurulları olarak deprem bölgesindeydik. Bu büyük felakette madenciler olarak enkaz altından duyduğumuz her nefese yetişmeye çalıştık.Girilemez denilen en riskli enkazlara büyük bir cesaret ve tecrübeyle girerek 350 insanımızı o enkazların altından sağ çıkararak sadece o insanlara değil ülkemize de bu acı günlerde umut olduk. Arama-kurtarma çalışmalarında büyük bir cesaretle gösterdikleri üstün gayretlerle, girilemez denilen en riskli enkazlara madencilik tecrübesi ve teknikleriyle girerek yüzlerce cana nefes olan tüm maden işçilerimize teşekkür ediyoruz. Maden işçisi, yeraltında olduğu gibi yerüstünde de ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu birkez daha göstermiştir. Deprem bölgesindeki üstün çalışmalarınız ve insani yaklaşımlarınızla ülkemizin kahramanları oldunuz. Sizlerle gurur duyuyoruz. Tüm kahramanlarımızın alınlarından öpüyorum. Deprem bölgesinde büyük özverilerle çalışan tüm arama-kurtarma ve yardım ekiplerine ayrıca teşekkür ediyoruz. Biz madenciler, ülkemizin bize ihtiyacı olduğu her yerde ve her an göreve hazırız.

CAN GÜVENLİĞİNİZ HERŞEYİN ÜSTÜNDEDİR

Biz madenciler, deprem bölgesinden dönerek ocaklarımıza girdik ve fedakarlıklarla üretmeye devam ediyoruz. Sizin sağlığınız ve can güvenliğiniz herşeyin üstündedir. Çalışma ortamınızın güvenli olmasını sağlayacaksınız. İş sağlığı ve güvenliği konusunda en küçük tereddüdünüz dahi olsa iş amirlerinize ve bizlere durumu mutlaka bildiriniz. Biz sizlerin her türlü sorununuzu çözmekle görevliyiz. Sonrasında birlik ve beraberlik içinde, Kurumun, bölgenin ve ülkenin sorunlarını çözeriz.

TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİNE BUGÜN BAŞLIYORUZ

TTK’da 30’uncu, MTA’da 20’nci Dönem Toplu iş sözleşmesi görüşmelerimize 7 Mart’ta yani bugün başlayacağız. Yüksek enflasyonla birlikte gerileyen alım gücünü yükseltmek en öncelikli hedefimizdir. Eşit işe eşit ücret için, düşük ücret sorunlarının çözülmesi için sizlerle birlikte, omuz omuza vererek kararlı mücadelemizle kazanacağız. Bu duygularla 103 Armutçuk maden şehidimize ve tüm maden şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

Anma töreninde, şehit madenciler ve deprem felaketinde hayatlarını kaybedenler için Kur’an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

Paylaşın:
554 Kez Görüntülendi. Etiketler: » »
#

SENDE YORUM YAZ