logo

MALİ MÜŞAVİRLER: “EK YÜK VE ZAMAN- KAYNAK KAYBI OLUR”

  • MMMBD Kdz.Ereğli Şubesi Yönetim Kurulu “Geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılması halinde; işletmeler için ek yük olacak, bu uygulama zaman ve kaynak açısından verimsiz olacaktır.” uyarısında bulundu.

Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği Kdz. Ereğli Şubesi Yönetim Kurulu tarafından konu ile ilgili yapılan açıklama aynen şöyle :

Sizlerin de bildiği gibi son yıllarda ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon nedeni ile, Maliye Bakanlığı tarafından; Bilanço usulü defter tutan mükelleflere 2023 yılı için Enflasyon Düzeltmesi uygulanması zorunluluğu getirilmiş ve Enflasyon Düzeltmesi 2023 dönemi için yıllık olarak uygulanmıştır. Mali müşavirler çok yoğun bir şekilde çalışarak bu düzeltmeleri mükellefler adına yapmış ve ilgili beyannameleri vermişlerdir. Ancak bu düzeltmeler Vergi Etkisi yaratmadığı için, Vergi mükellefleri açısından konu tam olarak anlaşılamamıştır. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu uygulamanın 2024 yılı için 3’er aylık geçici vergi
dönemlerinde yapılması yönünde çalışmalar başlatmış, başta TÜRMOB, odalarımız ve meslektaşlarımızın talepleriyle; Bakanlık Vergi Usul Kanunu’ndaki yetkisini kullanmış ve 2024 birinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi uygulanmamıştır.

Bugüne kadar gerek TÜRMOB ve gerekse Odalarımız tarafından birçok kez; geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesinin yapılmasının getirdiği sakıncalar ifade edilmiş olsa da Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 2024 yılı ikinci geçici vergi döneminde ve izleyen geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılması, beyanname ekine düzeltilmiş bilanço eklenmesi zorunluluğu getirilmiş, zaten çok ağır koşullarda çalışan meslek mensuplarımızın gece gündüz çalışarak bu bilançoları düzenlemek ve beyannameleri zamanında verebilmek adına yeni bir yük altına girmek zorunda bırakılmışlardır.
Meslek mensuplarımız sadece insanca koşullarda yaşamak ve çalışmak istiyorlar.

Fakat uygulamalardaki belirsizlikler, Gelir İdaresi Başkanlığının Bilgi İşlem Sistemlerinin yetersizliği, sürekli yaşanan sistemsel sorunlar nedeniyle tüm zamanımızı ofislerimizde geçirmek zorunda kalıyor kendimize, ailemize ve çocuklarımıza hak ettikleri zamanı ayıramıyoruz. Biz meslektaşlar olarak bu konuda gerekli itirazları yaptık, bu uygulamanın 3’er aylık dönemlerde uygulanmasının mümkün olmadığını Küçük ve orta ölçekli firmaların buna hazır olmadığını, Bu uygulama ile gayri faal mükelleflerin bile vergi ödeyeceğini, yine bu firmaların alt yapılarının da bu sisteme henüz uygun olmadığını ve zaten ağır koşullar altında çalışan biz mali müşavirlerin bu bilanço ve mizanları hazırlayabilmek için gece gündüz çalışmamız gerektiğini, gerek Ankara’da TÜRMOB başkanlığında yapılan mitingde, gerek odalarımızın ortak basın açıklamasında ve gerekse meslektaşlarımızla birlikte sosyal medyada anlatmaya çalıştıysak ta sesimizi
duyuramadık. Maalesef İdare tarafından ülkemizin içinden geçtiği ekonomik durum sebebiyle vergi
cezaları dahil olmak üzere, kısa vadede gelir getireceği, nakit yaratacağı düşünülen Enflasyon düzeltmesinin geçici vergi dönemlerinde yapılmaması yönünde yürüttüğümüz her türlü müzakere ve mücadelenin sonuçsuz kaldığını, üzülerek görüyoruz.

Kamuoyunda bu konu sadece biz mali müşavirlerin sorunu olarak görüldü, sanki Enflasyon Düzeltmesinin Geçici Vergi dönemlerinde yapılmasının bize getireceği iş yükünden dolayı bu itirazları yapıyoruz gibi düşünüldü, mükellefler ve bağlı oldukları meslek odaları, esnaf odaları, ticaret ve sanayi odaları vb. kurumlar tarafından kendi sorunları olarak görülmeyerek, bu mücadeleye yeterince sahip çıkılmadı.

Ancak herkes bilmelidir ki;Geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılması halinde; işletmeler için ek yük olacak, bu uygulama zaman ve kaynak açısından verimsiz olacaktır. Bilindiği gibi bilanço çıkarmak için yalnızca kayıtlar y eterli olmamakta, işletmelerin başta stoklar olmak üzere bütün varlıklarının fiili envanter işlemine tabi tutulması gerekmektedir. Diğer taraftan parasal olmayan kıymetlerin enflasyon düzeltme farklarının vergiye konu olacak olması sebebiyle, çoğunlukla yabancı kaynak kullanarak faaliyetlerini yürütebilen küçük ve orta ölçekli işletmelerin gerçekleşmemiş olan karları üzerinden vergi hesaplanacak olup, bu sebeple gayri faal işletmeler bile enflasyondan kaynaklı vergi ödemek zorunda kalacak, bu durum küçük işletmelerde ciddi derecede faaliyetlerini sürdürme zorluğu yaratabileceği gibi ülkemiz ekonomisi de bundan zarar görebilecektir.

Geçici Vergi dönemlerinde Enflasyon Düzeltmesi uygulamasından vaz geçilmediği takdirde; bizler ağır çalışma koşulları altında Enflasyon Düzeltmesi yapıp, Gelir İdaresinin sürekli sorun yaratan Bilgi İşlem Sisteminden beyanname göndermek için zamanla yarışırken, küçük ve orta ölçekli vergi mükellefleri de ağır vergi tahakkukları ile karşılaşabileceği, sermaye daralması, Öz kaynaklarında azalma yaşanabileceği, faaliyetlerini yürütmekte zorlanan işletmelerin faaliyetlerini durdurma noktasına gelebileceği konusunda kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla, Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği Kdz.Ereğli Şubesi olarak bu konuda açıklama yapma gereğini duyduk. Saygılarımızla.”

Paylaşın:
733 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ