logo

ERKEN YAŞTA EVLİLİK PANELİ VE GÖRÜN BİZİ PROJESİ’NİN TANITIMI YAPILDI

Kdz. Ereğli’de Soroptimist Kulübü’nün başlattığı ‘Görün Bizi Projesi’nin tanıtımı ile ‘Erken Yaşta ya da Zorla Evlilik’ konulu pane yapıldı. Panelde erken yaşta evliliklerin yarattığı hukuki, psikolojik, sosyal ve fizyolojik problemler ve çözüm önerileri konuşuldu.

Kdz. Ereğli’de kız çocuklarının erken yaşta zorla evlendirilmesine dikkat çekmek amacıyla Kaymakamlık, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ile Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu tarafından “Görün Bizi” başlıklı panel gerçekleştirildi.

Atatürk Kültür Merkezi’nde Kdz. Ereğli Soroptimist Kulübünce organizasyonu yapılan panele Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Tayyar Mendeş, Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanı Nur Velidedeoğlu Kavuncu, Kdz. Ereğli Soroptimist Kulübü Başkanı Gülberk Yalçın, Kdz. Ereğli Soroptimist Kulübü Kurucu Başkanı Hayırsever Nurdan Oğuz, kulüp üyeleri, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda dinleyici katıldı.

KAVUNCU, “AVRUPA’DA EN YÜKSEK ÇOCUK EVLİLİĞİ ORANI TÜRKİYE’DE”

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başlayan panelin açılış konuşmasını yapan Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanı Nur Velidedeoğlu Kavuncu, dünyada ve Türkiye’de önemli bir sorun olan kız çocuklarının erken evlendirilmesine veya zorla evlendirilmesine yönelik yeni bir toplumsal sorumluluk projesinin açılışı için toplanıldığını hatırlattı ve “Bu proje bizim için çok önemli. Çünkü Avrupa’daki en yüksek çocuk evliliği oranı Türkiye’de. Birleşmiş Milletler bünyesindeki 192 ülkenin 1989 yılında imzaladığı çocuk hakları sözleşmesine göre 18 yaşın altındaki her şey çocuktur ve dünyadaki tüm çocuklar eşit haklara sahiptir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine bakıldığında 2019 yılında toplamda 541 bin 424 nikah kıyılmış. Ağrı ilimiz kız çocuk evlendirmelerinde en üst sırada yer almakta. Zonguldak’ta ise kız çocuklarının evlenme oranının Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu biliyoruz; diyoruz ki hiç olmasın bundan sonra. Çocuk gelinlerin sayısının çocuk damatların sayısından 20 kat daha fazla olduğu belirtilmiş verilerde. Yani bu ne demektir kız çocuklarımız kendilerinden çok daha büyük yaştaki beylerle evlendirilmekte.”ifadelerine yer verdi.

“DAHA FAZLA ŞİDDET GÖRMEKTELER”

Henüz fiziksel ve zihinsel gelişimini tamamlamamış olan 18 yaşından küçük çocuğun tam ve özgür iradesinden bahsetmenin mümkün olmadığını söyleyen Kavuncu, “Dünyada dezavantajlı durumdaki çocuklara ulaşmak ve onların haklarını savunmak için çalışmalar yapan Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, hepimizin UNICEF dediği kurum, erken yaşta evliliğin çocuk haklarının ihlali olduğunu, küçük yaşta evlenmenin bir kız çocuğun yaşamında yol açacağı sarsıcı sonuçlar düşünüldüğünde bu alanda daha çok çalışmalar yapılması gerektiğini vurgular. Bir kız çocuk, çocukken evlenmeye zorlandığında bunun hem kısa hem uzun vadede yaşamı boyunca sürecek sonuçlarına katlanmak zorunda bırakılmaktadır. Kendi gelecekleri hakkında söz hakkı sahibi olmalarına izin verilmeden, erken yaşta veya zorla evlendirilen bu çocuklar, fiziksel sosyal ve psikolojik açıdan düzeltilmesi mümkün olmayan yaralar almaktadır. Erken yaşta evlilikler, istenmeyen gebeliklere, düşüklere ve doğuma, gebeliğe bağlı rahatsızlıklara, hatta anne ölümlerine neden olabileceği gibi, bebek açısından da olumsuzlukları getirmektedir.  Türkiye’de 18 yaşından önce evlendirilen kadınlar, daha sonra evlenenlere göre daha fazla şiddet görmektedir. Başka bir deyişle fiziksel ve cinsel şiddet, çocuk evliliklerinde sıklıkla yaşanmaktadır. Bu durum fiziksel ve psikolojik sorunlara neden oluyor. Bu nedenle bizler kız çocuklarının sesi olup, başta aileler olmak üzere toplumsal farkındalığı arttırmak için buradayız .”diye konuştu.

ÇORUMLUOĞLU: “ÖNEM VERDİĞİMİZ BİR KONU”

Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu da konuşmasında böylesine hassas ve önemli bir konudaki panelin Ereğli’de düzenleniyor olmasından duyduğu memnuniyeti belirterek; şu görüşlere yer verdi:

“Her ne kadar bu sorun Karadeniz Ereğli’de çok önemli, çok büyük bir sorun gibi gözükmese de ben Güneydoğu’da da çalıştım. O bölgelerde bu sorun daha fazla. Ama duyarlılığımızdan dolayı böyle bir konuya biz de destek verdik. Burada bizim yöneticiliğimizde önem verdiğimiz konulardan bir tanesi, kadınlarımız hayatımızın bir parçası, yarısı. Diğer bir konu da sağlık ve insan hakları. Bu anlamda federasyonun başarılı çalışmalarından dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Akşamdan beri herkesin gündeminde, nerede olduğu açıklanmasa da bir korona virüsümüz oldu. Sağlıklı bir yaşam istiyorsanız, bu yetişmiş insan gücüyle oluyor. Türkiye’de bu işin geç yayılmasından en önemlilerinden bir tanesi, biz Avrupalılara göre çok daha fazla el yıkıyormuşuz. Bizim üstün olduğumuz noktalardan bir tanesi böyle ortaya çıkmış oldu.

“FEDERASYONUN ÇALIŞMALARINI YERİNDE BULUYORUZ”

Kadınlara değer verilmesini Büyük Önder Atatürk’te de görüyoruz. Seçme ve seçilme hakkının erken yıllarda verilmesi bizim ülkemizin bir başarısı. Bu manada federasyonumuzun çalışmalarını oldukça yerinde buluyoruz. 18 aydır Ereğli özelindeki bakış açımda da Ereğli’de sivil toplum kuruluşları oldukça başarılı. Burada farklı STK başkanlarını görüyorum 30 yıllık meslek yaşantımda il merkezleri de dahil olmak üzere bu kadar güçlü STK’ların olduğu bir yer görmedim. Bundan ziyadesiyle memnunum. Çünkü devletin, belediyenin, resmi kurumların yapacağını bizim adımıza birileri yapıyor. Maliyetini de bize fazla yansıtmamaları bizi daha da memnun ediyor. Bu manada bu panel inşallah bu panel ilçemiz için hayırlara vesile olur, başarılı geçer. Şunu da belirtmekte fayda görüyorum. Ereğli için yapılacak her faaliyette kaymakamlık olarak sizin yanınızda olmaktan mutluluk duyacağız. Her şey güzel bir Ereğli, güzel bir Zonguldak, güzel bir Türkiye ve Güzel bir dünya için. Çünkü böyle düşünmezseniz  Çin’in Wuhan kentindeki bir Corona virüsü gelip sizi de buluyor. Ne yazık ki Avrupalı bunu çok fazla anlamadı. Hep sorunu ötelediler. Örneğin Suriye’deki sorun bugüne kadar bizim sorunumuzdu, bugün Avrupa’nın da sorunu. Dolayısıyla STK’ların bu konulara parmak basması son derece başarılı. İnşallah hep birlikte daha güzel bir dünyada yaşarız.”

Protokol konuşmalarının ardından İletişimci Sevda Solak’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde;  Avukat Esra Çerçioğlu, Psikolog Hülya Biçer, Ebe Hülya Arslan, Psikolog Sosyal Çalışma Görevlisi Tuğba Sargın erken yaşta evliliklerin yarattığı hukuki, psikolojik, sosyal ve fizyolojik problemler ve çözüm önerileri konusunda bilgiler verdi.

Panelin ardından Soroptimist kulübünce hazırlanan  “Görün Bizi Mektubu” okundu. Daha sonra soroptimist üyeleri kız çocuklarının gelin olamayacağını temsilen göstermek için başlarına duvak taktılar.

Program, konuşmacılara plaket takdimiyle sona erdi.

Paylaşın:
757 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ