logo

AKYÜZ, YENİDEN CERN’E DAVET EDİLDİ

Kdz. Ereğli Bilim ve Sanat Merkezi Öğretmeni Adnan Akyüz’ün ikinci kez CERN ‘e (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi) davet edildiği bildirildi.

Kdz. Ereğli Bilim ve Sanat Merkezi Fizik Uzman Öğretmeni Adnan Akyüz, merkezi İsviçre’nin Cenevre şehrinde bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN)’n e tekrar davet edildi.

Akyüz, Türkiye’nin çeşitli illerinden CERN’e davet edilen 36 Fizik öğretmeni ile birlikte CERN ’e giderek, 26 Ocak 2020 – 01 Şubat 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan CERN Türk Öğretmen Çalıştayı’nda katılımcı öğretmenlere bilgi ve deneyimleri ile grup rehberliği yapacak.

KAYMAKAM ÇORUMLUOĞLU’NA TEŞEKKÜR ETTİ

Konuyla ilgili açıklama yapan Akyüz , “Türk Öğretmen Çalıştayında tekrar bulunmak, bilimin kalbi olan Dünya’nın en büyük parçacık fiziği laboratuvarında Türk Akademisyenlerle yeniden buluşmak benim için büyük bir gurur. CERN ‘e gidecek olan 36 öğretmen arkadaşımıza orada geçirecekleri zamanı en verimli bir şekilde değerlendirmeleri, yapılacak eğitim ve bilimsel gezilerden en yüksek yararı sağlamaları amacıyla orada bulunmaktan çok mutluyum. CERN Türk Öğretmen Çalıştayına şimdiye dek katılmış olan tüm öğretmenler yaptıkları ulusal ve uluslararası çalışmalarla, projelerle dikkat çekmiş ve bu çalıştaya katılmaya hak kazanmışlardır. Çalıştay sonrasında da birer “Bilim Elçisi” olarak ülkesine hizmet edecek, eğitime ve bilime değer katmaya devam edecek olan bu arkadaşlarımı böyle bir programa katılmaya hak kazandıkları için tebrik ediyor; öncelikle geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza, meslektaşlarımıza, bilim ve eğitim adına yapacakları katkının artarak devam etmesini diliyorum. Görev aldığım bu süreçte bilimsel çalışmalara ve eğitime desteğini esirgemeyen başta Sayın Kaymakamımız İsmail Çorumluoğlu’na ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın İsmail Aksoy’a teşekkür ederim. ” ifadelerine yer verdi.   

CERN:

İsviçre ve Fransa sınırında yer alan ve Cenevre şehrine yakın olan CERN, dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma laboratuvarıdır. CERN’in kuruluş amacı, üye ülkelerin kendi bütçe olanakları ile gerçekleştiremeyecekleri araştırmaları ortak olarak yürütebilmektir. CERN, Nobel ödüllerine de layık görülen çok önemli bilimsel buluşların yapıldığı bir merkezdir.

Türk Öğretmen Çalıştayı (TÖÇ), CERN’in resmi Türk Öğretmen Eğitimi programıdır. Dersler CERN’deki Türk akademisyenler tarafından Türkçe olarak yapılır. TÖÇ katılımcıları, uzmanlardan sunumlar, CERN yerleşkesinde geziler, sergiler ve deney uygulamaları ile, hızlandırıcı ve parçacık fiziği konularında bilgi alırlar. Bilimsel düşünceyi ve bilim sevgisini gençlere aşılamanın daha etkin yollarını bulmaya çalışırlar.

Çalıştay kapsamında katılımcı öğretmenlere; Parçacık Fiziği, Hızlandırıcı Fiziği, Algıç Fiziği, Nötrino Fiziği, Astro Parçacık Fiziği, Higgs Parçacığı, Evrenbilim konuları ve Higgs Sunumları yapılacaktır. Bunun yanı sıra Türk Öğretmen Çalıştayı kapsamında CERN’de inşa edilen ilk hızlandırıcı olan SC (The Synchrocyclotron), Microcosm/GLOBE, CERN’deki Hadron çarpıştırıcısı üzerinde yapılandırılan 6 ölçüm araştırmasından birisi olan LHCb (Large Hadron Collider beauty), CAST (CERN Axion Solar Telescope) ve CMS (Compact Muon Solenoid) ziyaretlerine ve BLS4 (Beamline for schools) bilgilendirmesi ve çeşitli demonstrasyonlara yer verilecek.

Paylaşın:
835 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ