logo

ALEVİ KÜLTÜRÜ KARAKAVUZ KÖYÜNDE YAŞATILDI

  • Alevi inanışına göre Kerbela olayının yıldönümü olan Muharrem ayının 12. gününde Ehlibeyt soyunun devamı anısına pişirilen ve dualanan aşureler, Kdz. Ereğli Karakavuz Köyünde protokolün katıldığı törende pay edildi.  

Alevi Kültür Dernekleri Kdz. Ereğli Şubesi, Karakavuz Köyü Muhtarlığı ve Karakavuz Köyü Çevre Güzelleştirme, Geleneklerini Yaşatma ve Dayanışma Derneği işbirliği ile ‘Aşure Günü’ düzenlendi. Programa yoğun katılım oldu.

KATILIM:

30 Temmuz Pazar Günü Kdz. Ereğli’ye bağlı Karakavuz Köyü Cemevi bahçesinde düzenlenen Aşure Günü etkinliğine Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, Kdz. Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, İl Jandarma Alay Komutanı Kd. Albay Cezmi Yalınkılıç, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, İlçe Jandarma Komutanı J.Ütğm. Ali Akça, CHP İlçe Başkanı Hikmet Uzuner, İyi Parti İlçe Başkanı Yasemin Erdoğan, Belediye Meclisi Üyeleri Satılmış Yiğit -Osman Yeniköy, CHP İlçe Başkan Adayı Ali Kocamanoğlu, Alevi Dedesi Murat Şen, Alevi Kültür Dernekleri Kdz. Ereğli Şube Başkanı Mehmet Taştan, Karakavuz Köyü Muhtarı Bilgin İlik, siyasi parti ve STK temsilcileri ile yöre halkı katıldı.

VALİ TUTULMAZ’DAN FELSEFİ ÖĞÜT: “DOĞRUYU, İYİYİ, GÜZELİ; SADECE SÖZLE DEĞİL, HAREKETLERİMİZLE DE GÖSTERMELİYİZ”

İnci Yüce’nin sunumlarını yaptığı tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı.

Vali Tutulmaz törende yaptığı konuşmada, Muharrem Ayının İslam Dünyası için önemine dikkat çekerek iyi ve kâmil insanın başkasına zarar vermeyen ve bu felsefeyi içselleştiren insan olduğunu söyledi. Tutulmaz, “Machiavelli ‘Gücü elde etmek için amaca giden her türlü araç meşrudur’ diyor. Bizim bu düşüncede olmamamız gerekiyor. Doğrunun, iyinin, güzelin yanında olmamız gerekiyor ki; insan olalım… Biz bunları yerine getirmeden sözle söylemenin hiçbir anlamı yoktur. Hepimize düşen bunları savunmak ve örnek hareket içinde bulunmaktır.” Diye konuştu.

1343 YIL ÖNCE YAŞANAN ACI OLAY…

Günün anlam ve önemini belirten konuşmaları ise Alevi dedesi Murat Şen ile Alevi Kültür Dernekleri Kdz. Ereğli Şubesi Başkanı Mehmet Taştan yaptı. Kerbela olayını, Muharrem Ayı orucunu ve son gün orucun erken açılma gerekçelerin açıklayan konuşmacılar, acı olayların yaşandığı Kerbale olayının yıldönümünü hatırlatan geleneğin 1343 senedir devam ettirildiğini veciz ifadelerle belirttiler.    

Törende konuşan Karakavuz Köyü Muhtarı Bilgin İlik ise köyün 1870’li yıllarda Ordu Gürgentepe’den göç eden Alevi kökenli halktan oluştuğunu ve 300 hane 1.500 nüfusa sahip olduğunu söyledi. Köylünün fındık, orman kesimi ve arıcılık ile geçindiğini belirten Muhtar İlik, grup yollarının yapımı nedeni ile Vali Tutulmaz ve Kaymakam Yapıcı’ya teşekkür etti. Muhtar İlik konuşmasını kendi yazdığı “İncitme Gönül” Şiirini okuyarak tamamladı.

AŞURELER DUALANDI; PROTOKOL AŞURE PAY ETTİ

Konuşmaların ardından Müzik Öğretmeni Gökhan Göçmen, bağlama eşliğinde günün anlamına uygun türküleri seslendirdi.

Tören Alevi Dedesi Murat Şen’in köy halkının pişirdiği aşureleri dualaması, protokol ile tüm katılımcılara aşure ikramı, Vali Tutulmaz ve Milletvekili Ertuğrul ile protokolün kazanların başına geçerek halka aşure dağıtması ve ardından çay eşliğinde sohbetle devam etti.

GÖNÜLLÜ: “YOLLARI BOZUK VE RİSKLİ!”

  • (GALERİ FOTOĞRAFLARI İÇİN GÖRSELLERİ TIKLAYINIZ:

Programa katılan Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Yönetim Kurulu Başkanı ve Haber Hayat Yayıncılık İmtiyaz Sahibi Gazeteci Doğan Gönüllü ile yakınları, Üzmez ve Çolpan ailelerinin daveti üzerine çay sohbetine katılarak yöre halkı ise sohbet etti. Köylünün sıcak ilgisinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Gönüllü, doğal ortamın ve temiz havasının kıymetinin bilinmesi gerektiğini belirtti. Köye son 4 km. kala mesafedeki yolların çok bozuk ve riskli olduğunu gözlemlediğini belirten Gönüllü, “Bugün aynı yolu kullandığımız yetkililerin, en azından bozuk yerlerinin tamir edilmesi veya yeniden yapılması için harekete geçeceklerine inanıyorum” dedi.

  • GALERİ FOTOĞRAFLARI İÇİN GÖRSELLERİ TIKLAYINIZ:

Paylaşın:
797 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ