logo

BAKAN DÖNMEZ, FİLYOS LİMANI’NDA İNCELEMELERDE BULUNDU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Yavuz Sondaj Gemisi’ni yeni görevine uğurlamak için geldiği Filyos Limanı’nda incelemelerde bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, beraberinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin ve Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ile Filyos Limanı’nda incelemelerde bulundu.

Bakan Dönmez, Filyos Limanı temasları kapsamında Yavuz Sondaj Gemisi’ni yeni görevine uğurlama töreninde yaptığı konuşmada, Yavuz’a Sakarya gaz sahasındaki üst tamamlama faaliyetlerini yürütmek için gerekli sistem ve ekipmanların yüklendiği bilgisini verdi. Dönmez “Yavuz’u birazdan üst tamamlama operasyonlarını, yani Karadeniz gazını milletimizle buluşturmada önemli bir aşama olan kuyu başı vanasını deniz tabanına indirmesi için Türkali-2 kuyusuna uğurlayacağız. Fatih ve Kanuni Sondaj Gemilerimiz de Karadeniz’de faaliyetlerini sürdürüyor. Fatih, Gökçebey-1 kuyusunda sondajına devam ediyor. Kanuni Sondaj Gemimizi de dün itibariyle alt tamamlama operasyonları için Türkali-5 lokasyonuna gönderdik. Yavuz’un da göreve başlamasıyla 3 gemimizle aynı anda Karadeniz’deki operasyonlarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

“Temmuz ayına kadar boruların tamamı Filyos’a gelmiş olacak”

Karadeniz gazının 2023’te sisteme verilebilmesi için Filyos Limanı’nda devam eden çalışmaların insanüstü olduğunu niteleyen Bakan Dönmez, “Deniz tabanı üretim sistemleri, deniz tabanı iletimi ile MEG boru hatları, kordon hattı, akış hatları ve kara üretim tesisi işlerini kapsayan mühendislik, tedarik, inşaat ve montaj sözleşmemizi imzaladık. Kıta yamacı ve deniz tabanı mobilizasyon işlerine başladık. Teslimat süresi uzun sürecek ekipmanların siparişini verdik. Peyderpey tamamlandıkça alana intikal ediyor hepsi. Biliyorsunuz geçtiğimiz aylarda deniz tabanına sereceğimiz ilk boruların teslimatı gerçekleştirildi. Temmuz ayına kadar boruların tamamı Filyos’a gelmiş olacak” ifadelerini kullandı.

“Yavuz’un görevleri devam edecek…”

Yavuz’un görevinin, Türkali-2 kuyusunda kuyubaşı ekipmanlı başta olmak üzere deniz tabanına indirilecek kontrol ekipmanlarını ve sistemlerini yerleştirmek olduğunu söyleyen Bakan Dönmez, “Kuyubaşı vanası 65 ton ağırlığında, yaklaşık 6 metre genişliğinde ve 5,1 metre uzunluğunda bir büyüklüğe sahip. Kuyubaşı içinde bulunan akış ölçer, sensör, dedektör ve çeşitli vana takımlarıyla üretilecek gazı kuyubaşından üretim-dağıtım haznesine iletecek. Teknolojik ve sofistike bir işlem olan kuyubaşı vanasının yerleştirilmesini uzaktan kumanda edilen robotlarla gerçekleştireceğiz. Yavuz, Türkali-2’nin ardından diğer kuyulara geçerek oradaki üst tamamlama faaliyetlerinde de görev alacak. Üst tamamlama faaliyetlerinin ardından boru hattını açtığımız kuyulara bağlayacağız” dedi.

Konuşmaların ardından Yavuz Sondaj Gemisi, Bakan Dönmez öncülüğünde hazır bulunan tüm TPAO personeli ile Filyos Limanı’ndan uğurlandı.

Filyos Limanı çalışanları ile iftar…

Bakan Dönmez, Filyos Limanı’ndaki çalışmaları yerinde incelemek için geldiği Zonguldak’ta, liman çalışanları ve TPAO personeli ile iftar yaptı.

Paylaşın:
524 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ