logo

BALIKÇI LOKANTALARINA ‘GÜNÜBİRLİK TURİZM ALANI’ FORMÜLÜ

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Bozhane’deki balıkçı lokantalarının yaşadığı sorunu çözmek için kentte ilk defa ‘Kaymakamlık, Milli Emlak, Tarım ve Belediye’ arasında konsensüs oluştuğunu belirtti. Siyasilere de çağrı yapan Posbıyık, “Bürokrasinin gösterdiği bu yürekliliği, siyasiler de göstermeli, 20 yıllık sorun çözülmeli” dedi. Başkan Posbıyık, sorunu çözmek için Meclise getirdikleri  ‘Günü birlik turizm alanı’ imar değişikliğine ‘Hayır’ oylu kullanan AK Parti grubuna tepki gösterdi, “Ben her zaman balıkçıların da lokantacıların da yanındayım. Bu kararınızdan sonra bana kimse Ereğli milliyetçisiyim, Ereğli sevdalısıyım demesin” diye konuştu.

Kdz. Ereğli Belediye Meclisi Ekim ayı ikinci oturumunda balıkçı lokantalarının yaşadığı ruhsat sorununun çözümü için çok önemli bir adım atıldı. Bölgenin ‘Günübirlik Turizm Alanı’ olması yönündeki imar değişikliği oy çokluğuyla kabul edildi.

Belediye Basın bürosundan verilen bilgiye göre olay şöyle gelişti: Belediye Başkanı Halil Posbıyık, maddenin görüşmeleri sırasında Ereğli’de ilk defa bürokrasi alanında bir konsensüs sağlandığını, siyasilerin de bu konsensüse gerekli desteği vermeleri gerektiğini belirtti. Maddeyle ilgili lehte ve aleyhte görüşü olanlara söz hakkı veren Başkan Posbıyık, CHP’nin grup kararına uymayarak ret oyu kullanacağını açıklayan Meclis Üyesi Yaşar Balcı’ya tepki gösterdi.  

BALCI İLE POLEMİK!

Posbıyık, “Ret veremezsin, grup kararı alındı. Eğer CHP İlçe Yönetimi diye bir yönetim varsa, eğer sen grup kararına aykırı hareket edersen -ret demek grup kararına aykırı hareket etmek demek- bunun karşılığı da tüzükte belli, gereğini yapar. Kendini bu kadar sıkıntıya sokmasaydın. Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı arkadaşım, söylerdim ona senin ve oğlunun işine son vermezdi” dedi. CHP Meclis Üyesi Sertan Kuzu da Bozhane’de ilk balıkçı lokantasını babasının açtığını belirterek, “Babam mücadelesini verdi, cefasını çekti. Millet bizi hizmet etmemiz için seçti, bu sorunu çözmek için ilk kez bir umut ışığı doğmuştur. Biz gerekeni yapalım, gerisi Bakanlığa kalsın” dedi ve imar değişikliğini desteklediğini açıkladı.

POSBIYIK: SORUNU ÇÖZMEK İÇİN İLK KEZ KONSENSÜS SAĞLANDI

Balıkçı lokantalarının yaşadığı ruhsat sorununun çözümü için yapılan imar değişikliği maddesine ‘hayır’ oyu kullanan AK Parti grubu ile itirazlarını dile getiren grup sözcüsü Mustafa Kumaş ve Numan Korkmaz’a ‘Ereğli’nin sorunlarını çözmek için cesaretli olun’ tavsiyesinde bulunan Başkan Posbıyık, şunları söyledi:

“AK Parti grubundaki arkadaşların bu maddenin geçmesinden yana olduklarını ben çok iyi biliyorum ama parti baskısı sizi bu noktaya getiriyor. Belediye her zaman balıkçı barınağındaki balıkçılarımızın yanında, aslanlar gibi… Lokantacıların da yanında. Oradaki lokantacılar büyük meşakkat çekiyorlar. Lokantalar orada olduğu müddetçe balıkçılar da balık yakalayıp onlara satıyor. Onlar da halka hizmet veriyor ve gelir düzeyi yükseliyor. Bu maddeye itiraz edenleri anlamıyorum. Komisyonda arkadaşlarımız Haluk Okur, Satılmış Yiğit ve Emrah Karaarslan’ın gerekçesini okuyorum; ‘Ereğli milliyetçisiyim, Ereğli davası için her şeyi yaparım’ diyenler iyi dinlesin. Tekrar ediyorum, balıkçı barınağındaki balıkçılar benim insanlarım, her zaman onların yanındayım. Onlar için her türlü imkanları yine seferber edeceğim. İlk defa Ereğli’de bir konsensüs sağlandı. Mustafa Kılıç’ın sözüdür. ‘Başkanım şaşkın vaziyetteyim. Ereğli’yi kurtaracağız, bu lokantalar çok önemli. Buraları kurtarma imkanımız doğdu. Hem Kaymakam, hem İlçe Tarım, hem İlçe Milli Emlak Müdürü burası için müspet yazı yazdı’ dedi ama yine bu arzumuzu yok etmeye çalışıyorlar.

KAYMAKAM ÇIRPINIYOR”

Devletin Kaymakamı, bu işlerde ne işi var. Bugün burada, yarın yok. Ama ona rağmen Ereğli için çırpınıyor. Bu konuyu gündeme getiren Kaymakam… İlçe Tarım Müdürü ‘Evet böyle olması lazım’ diyor. İlçe Milli Emlak Müdürü ‘Evet böyle olması lazım’ diyor. Biz maddeleri bilmiyor muyuz, ezbere biliyoruz. 30 senedir bu işlerle uğraşıyorum ben. Biz bu maddede balıkçı barınağına izin almadan yapalım diyor muyuz bu lokanta meselesini… Komisyon kararında arkadaşlarımızın gerekçesini okuyorum:

Ereğli Kaymakamlığı Emlak Müdürlüğü’nün 16.09.2020 tarih ve 1225 sayılı yazısı ile ilçemizin turizmine -Ereğli sevdası ile geldik, Ereğli’yi kalkındıracağız diyenler partizanlık yapmadan iyi dinlesin- ekonomisine ve sosyal yaşantısına katkı sağlaması amacıyla talep edilen mülkiyeti Maliye Hazinesi’ne ait Orhanlar Mahallesi 2517 ada 3 parselde ve devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan alanda kalan günübirlik tesis alanı imar planı değişikliğinin 1/5000 ölçekli nazım imar planlarında ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında yapılması, “T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün uygun görüşü alınması” diyor, gerekçelerinde…

Bakanlığın görüşü alınmadan bu iş yapılır mı. Kooperatif görevini yapmıyor. Kooperatif orayı yok etmeye çalışıyor. Çıkarları için uğraşıyor. Biz zaten şerhi koyuyoruz görüş alınsın diye. Eğer yukarısı okey demezse zaten dönecek. Ereğli’ye ihanet etmek isteyenler yine bayram yapacaklar. Bu kadar açık ve net söylüyorum. Yazık bu Ereğli’ye… Demokratik haklarını aramayan bir Ereğli, ürkek, korkak politikacılar… Madde komisyondan, Komisyon Başkanı Haluk Okur, Komisyon Başkan Vekili Satılmış Yiğit, Üye Emrah Karaarslan’ın kabul, Fuat Ulaş ve Mustafa Kumaş’ın ret oylarıyla, oy çokluğu ile kabul edilmiştir.

“EREĞLİ MİLLİYETÇİLERİ, EREĞLİ SEVDALILARI NEREDE?

Bu kararla zaten Bakanlıktan izin almadan belediye meclisi kararı uygulanmaz, diyor. Kaymakamlık, Tarım, Emlak Müdürlüğü vasıtasıyla yazı bize geliyor. Bürokrasi bu yürekliliği gösteriyor, siyasetçiler yürekliliği gösteremiyor. Böyle bir şey olamaz, inanamıyorum, kahrediyorum. ‘Biz Ereğli milliyetçisiyiz, biz Ereğli sevdalısıyız’! Nerede bu? Önümüzdeki günlerde revizyon çalışmaları var, korkuyorum yüzde 85’i AKP’li müteahhit olan insanların 48 tane dosyası kenarda bekliyor, evlerini satamıyorlar. Bu anlayış böyle giderse, partizanlık yapılırsa, yukarıdan baskı yapılırsa bu sorun da çözülmez. Ereğli’yi düzeltemeyiz. Umutlarım kırılmaya başladı.

“BURASI TÜRKİYE CUMHURİYETİ, PARTİ DEVLETİ DEĞİL

Bu maddeye, AKP grubunun şerhine bakıyorum. Ayıptır, yazıktır. Sizin niye ‘hayır’ dediğinizi biliyorum ben. Çok utandım, dün akşam uyuyamadım. Biz oradaki sorunu çözmeye çalışıyoruz, siz ‘hayır’ diyorsunuz. Durmadan bu arkadaşların ekmekleri elinden alınıyor. Bana yazı geliyor, gidiyor mühürlüyoruz, yıkım dahi yaptık. Devlet ‘buraları yıkın ruhsatı yok’ diye yazı yazıyor. Bu sorunu çözmeye çalışıyoruz, siz ‘hayır’ diyorsunuz. Bu maddeyle yapacağımız çalışmayı AK Parti’nin grup sözcüsü gördü. Orada hiçbir şey değişmeyecek, eğer günü birlik turizm alanı imara işlenirse bakanlık da onay verirse lokantaların sorunu çözülmüş olacak. Bu şekilde ruhsatlarını, alkol ruhsatlarını vereceğiz. 20 senelik sorun bitmiş olacak. Buna ‘hayır’ diyorsunuz. Kaymakam bu sorunun çözülmesi için yazıyı yazıyor, Ereğli için bu fedakarlığı yapıyor, Emlak ve Tarım Müdürlüğü yapıyor, AK Parti ‘hayır’ diyor. Burası Türkiye Cumhuriyeti, parti devleti değil.

“BOZHANE’Yİ DÜZELTMEYE ÇALIŞIYORUM

Halil Posbıyık, 1971 yılında politikaya başladı. Cesaretiyle, yürekliliğiyle bu noktalara geldi. O nedenle Halil Posbıyık unutulmaz. Çünkü yüreklidir, Ereğli için, vatanı için canını ortaya koyar. Siz beni üzemezsiniz, Ereğli’yi üzersiniz. Ben belli bir yaşa gelmişim. Ereğli savaşçısıyım ben. Öyle lafla değil. Şu andaki madde ile ilgili AKP Grubu, sizi suçlamıyorum; önderleri yapıyor bu işi… Lafla Ereğli milliyetçiliği yapıyorlar. Milli Eğitim’de görev yaptın. Orada prosedür öyle işliyor olabilir. Ancak ben yıllardır bu işi yapıyorum, bir çok maddede yaptığım iş var. Boş zamanlarında gel, bilgi vereyim. Ben ne için ‘hayır’ dediğinizi biliyorum ve utanıyorum. Hayır verin ama bana dışarıda hiçbir zaman Ereğli milliyetçisiyim, demeyin. Ereğli’nin Bozhane sorununu çözmeye çalışıyorum, ‘hayır’ diyorsunuz. Dün anlattım, oralar yine 94 öncesine dönüyor. Hareketler başladı. Yarın insanlar bıçaklandığında kim hesap verecek. Kadınlar oraya gidiyorlardı gece, şimdi gidemiyorlar. 94’den beri benim saçlarım ağardı, orada demokratik bir yapı oluşturdum. Şimdi bunu bozmaya kimin hakkı var. Bu korkaklıkla Belediye Meclis üyeliği olmaz.”

Yapılan oylamada, ‘Günübirlik Turizm Alanı’ maddesi oy çokluğu ile kabul edildi.

Paylaşın:
646 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ