logo

“BASIN YASASI BU HALİ İLE SANSÜRÜ MEŞRULAŞTIRACAKTIR”

  • ERMED Başkanı Doğan Gönüllü, yeni çıkan Basın Yasası’nda konu edilen ‘Gerçeğe aykırılık’ kavramını kast ederek, “Bu kavramın değerlendirilmesi ve bu kavrama dayanarak uygulanacak yaptırımların, aynı zamanda siyasi boyutu olan bir kamu gücüne herhangi bir şekilde tabi kılınması, halkın haber alma ve kanaat özgürlüğünü kullanmasını hedefleyen özgür, demokratik bir basın açısından editoryal bağımsızlığı zora düşürebilecek, sansürü dayatacak, oto sansürü meşrulaştıracak sonuçlar doğuracaktır.” görüşüne yer verdi.

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde kurulu Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği(ERMED) Başkanı Doğan Gönüllü, Yönetim Kurulu adına yaptığı yazılı basın açıklamasında Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni değerlendirerek yeniden düzenlenmesi çağrısı yaptı.

  • Gönüllü, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Dezenformasyonla Mücadele Düzenlemesi” olarak bilinen, Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM Genel Kurulu’nda yasalaştığı kamuoyunun malumudur.

Yasalaşan teklifin, TCK 217. Maddesine ilave edilecek olan kısmında, “Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Suçun, failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır” denilmektedir.

“RİSKLER BARINDIRIYOR”

ERMED olarak, Yasanın bu haliyle uygulanması durumunda, ülkemizde ifade ve basın özgürlüğü açısından riskler barındırdığı görüşündeyiz.

Basın mensuplarınca, kaynağından verilen bilgilere ve beyanlara dayanarak yapılan haberlerde, beyanların doğruluğu öncelikle kaynağı bağlar.  Bu haliyle, kaynak beyanına dayanan haberlerinde, kaynağın gerçekliği sorgulanabilir beyanları yüzünden basın emekçilerinin yargılanabilmesi söz konusu olabilecektir.  Düzenlemenin dar yorumlanması halinde, aynı haberleri internet ortamında paylaşan vatandaşlar dahi yargılanabilecektir.

“EDİTÖRYAL BAĞIMSILIĞI ZORA DÜŞÜREBİLECEK…”

ERMED olarak, “Gerçeğe aykırı bilgi” kavramının, kamusal yararın ve kamuoyunun bilgi edinme hakkının gerektirdiği durumlarda bile, basın mensupların, çeşitli saiklerle oluşturulan kurguları sorgulama şansını sınırlayacağı görüşündeyiz.

Bu kavramın değerlendirilmesi ve bu kavrama dayanarak uygulanacak yaptırımların, aynı zamanda siyasi boyutu olan bir kamu gücüne herhangi bir şekilde tabi kılınması, halkın haber alma ve kanaat özgürlüğünü kullanmasını hedefleyen özgür, demokratik bir basın açısından editoryal bağımsızlığı zora düşürebilecek, sansürü dayatacak, oto sansürü meşrulaştıracak sonuçlar doğuracaktır. 

BASIN KARTI VE KAMU İLANLARI KONUSU

Düzenlemenin, yerel basın kuruluşları ve basın mensuplarının cari durumunun iyileştirilmesine hizmet etmeyen, hatta kamu ilanları ve basın kartlarının dağıtımında oluşacak yeni şartlar dolayısıyla ortaya çıkan, karşılaması daha zorlaşan yükümlülüklerden ötürü, tam tersi bir duruma yol açabilecek unsurları da barındırdığı görüşündeyiz. 

ÜST PLATFORMDA YENİDEN DEĞERLENDİRİLSİN

ERMED olarak, her türlü yasal düzenlemenin, görevi haber alma hakkını kullanmak, halka veri sağlamak olan meslektaşlarımızın farklı ve özgür bakış açılarını koruma ve yansıtma esasına dayanarak yapılması gerektiği görüşünde ısrar ediyoruz. Bu bağlamda söz konusu yasanın, konunun en etkilenen tarafı olan gazetecileri temsilen meslek örgütlerinin de katılımı ile oluşturulacak bir üst platformda yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulunuyoruz.

Paylaşın:
336 Kez Görüntülendi. Etiketler: » »
#

SENDE YORUM YAZ