TOBB Türkiye Ekonomi Şurası, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi.
ZTSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir Ekonomi Şurası’nda yaptığı konuşmada bölgesel ekonomik sorunlara değinmekle kalmadı, çözüm önerilerini de bildirdi.
“YERLİ MADENCİLİK FİRMALARI ZORDA”
Zonguldak havzasında 1990 yılında Rödövans Usulüyle faaliyetlerine başlayan özel sektör taşkömürü üreticisi firmalarının, üretimde 1 milyon ton, istihdamda ise 5.500 seviyelerini yakaladığını. Ancak 2014 yılında yapılan düzenlemelerden kaynaklanan sorunlar yaşandığını ve bu sorunların bir kısmının halen tam anlamıyla çözülmediğini, bu sorunların çözülebilmesi için özel sektörün önerileri ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığınca hazırlanan kanun değişikliği çalışmasının, ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini; ayrıca, enflasyonla mücadele kapsamında EPDK tarafından elektrik satış fiyatlarıyla ilgili yapılan düzenlemenin, madencilik firmaları için hayati bir krize dönüştüğünü ifade etti. Elektrik santrallerinin yerli kömür kullanmaları halinde çok düşük fiyatlı elektrik satabileceklerini ifade eden termik santral işleticileri, Havza’dan yerli kömür alımını tamamen durdurduğunu söyledi. Ürünlerinin yüzde seksenini bu santrallere satan firmaların bu durumda üretimlerini durdurmak zorunda kalacağını, konuyu acil olarak el atılmazsa telafisi imkansız üretim ve istihdam kayıpları yaşanacağından endişe ettiklerini ifade etti.
AKARYAKIT İSTASYONLARI GİDERLERİNİ DAHİ KARŞILAYAMIYOR
Öte yandan; Ülke genelinde hizmet veren akaryakıt istasyonlarının da halen sıkıntılı bir süreçten geçtiğini, %3 civarında olan kar hadlerinin, operasyon giderlerini dahi karşılamaktan uzak olduğunu, EPDK tarafından istenen ilave teminatların da halen bu düşük kar marjları ile çalışan istasyonları daha da zora soktuğunu ifade etti.
SAĞLIK SEKTÖRÜ…
Ülke sathında kurulmuş olan diyaliz merkezlerinin ortalama 65.000 hastaya yüksek kalitede hizmet verdiğini, bu merkezlerin sadece Hemodiyaliz hizmeti verdiğini ve Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) geri ödemesi dışında da hiçbir ücret talep etmediğini belirtti. Sağlık Bakanlığınca en son 14 Şubat’ta güncellenen fiyatların; enflasyon ve kur artışları sebebiyle güncel maliyetlerin altında kaldığını, Merkezlerin; hastaları mağdur etmeden faaliyetlerini sürdürebilmesi için Temmuz ayından itibaren geçerli yeni tarife oluşturulmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
“TARIM VE TURİZMDE TEŞVİK DEZAVANTAJLARI GİDERİLMELİ”
Uzun süredir göç vermekte olan Zonguldak İlinin; tarım, hayvancılık ve kırsal turizm alanlarında bir hamle yaparak, bölge insanına bu yeni alanlarda katma değer ve istihdam yaratma çabası olduğunu, Zonguldak için önemli bir potansiyel taşıdığı düşünülen bu alanlarda yatırımları hızlıca hayata geçirebilmek adına teşvikler konusunda yaşanılan dezavantajın giderilmesini beklediklerini, Avrupa Birliği desteğiyle Tarım ve Orman Bakanlığının yürüttüğü IPARD destekleri kapsamına Zonguldak İlinin dahil edilmesi noktasında destek beklediklerini ifade etti .
TEŞEKKÜR ETTİ
Demir konuşmasının son bölümünü; BAKAP konusunda ilerlemeler sağlanması ve bu yıl ilk defa kaynak ayrılması vesilesiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a, Zonguldak – Filyos sahil yolunun yapımına başlanması nedeniyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na, İstişare ortamının oluşmasını sağlayan TOBB Yönetim Kurulu Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğluna ve Türk Özel sektöründen ilgisini esirgemediği gerekçesi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını arz ederek tamamladı.
363 Kez Görüntülendi. Etiketler: metin demir » ztsoBENZER HABERLER