logo

BELEDİYEYE 2 ALTERNATİFLİ YAĞLI DİREK YARIŞLARI ÖNERDİ

  • Kdz Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Aydın Erol, “1 Temmuz Denizcilik Ve Kabotaj Bayramının gününde kutlanmaması ve gerekçelerini anlamakta güçlük çekiyoruz.” başlıklı yazılı açıklamasında, Kabotaj Bayramı kutlaması kapsamında Yağlı Direk Yarışları için belediyeye çağrıda bulunarak 2 alternatif öneri sundu.

Kdz. Ereğli’de Liman Başkanlığı tarafından hazırlanan 1 Temmuz Kabotaj Bayramı Programı içeriğinde geleneksel Yağlı Direk Yarışlarının yer almaması ve kutlamaların 3 Temmuz Pazartesi gününe alınması üzerine süren polemikte yeni bir gelişme yaşandı.

Belediye Başkanı Posbıyık’ın “yağlı direk yarışlarımızı geri istiyoruz” tepkisinin ardından, kaymakamlığın  “arzu eden düzenleyebilir” açıklaması takip ederken, konuya müdahil olan Kdz Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Aydın Erol, belediye başkanına çağrıda bulunarak 2 ayrı alternatif kutlama  önerdi.

  • 1 Temmuz Kabotaj Bayramı kutlamalarının ve ‘Yağlı Direkten Bayrak Alma Yarışması’nın şehrin kültürü haine geldiğini savunan Erol, açıklamasında şöyle dedi:

KABOTAJ anlam olarak “Bir ülkenin iskele veya limanları arasında yapılan gemi işletme işi” dir. Cumhuriyet öncesinde Anadolu kıyılarında genellikle yabancı bandıralı tekneler hizmet görürlerdi. Ancak 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Antlaşması uyarınca kapitülasyonlar lağvedildi. Böylece Türkiye kabotaj hakkına kavuştu. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı 1935’ten buyana her yıl aynı tarihte kutlanmaktadır.

“ANLAMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUZ”

Denizcilik ve Kabotaj Bayramının Kdz.Ereğli için ayrı bir önemi vardır. Kentimiz insanı  asırlardan beri ekmeğini denizden kazanmıştır. Kentimiz 88 yıldan beri (2023 hariç) 1 Temmuz’u Liman Başkanlığının Organizasyonunda geniş halk kitlelerinin katılımı ile bu günü coşku ile kutlamış, kutlamalardaki yüzme, sandal, Ördek yakalama ve etkinliklerin finalinde yağlı direkten bayrak alma yarışmaları Türkiye’deki sahil kentlerinin kültürü haline gelmiştir.

Kdz Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma derneği olarak bu yılki 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj bayramının zamanında kutlanamamasını ve gerekçelerinin anlamakta zorluk çekiyoruz.

FESTİVALDE YA DA BAŞKA BİR GÜNDE YAPILSIN

Kentimizin Kültür Değeri haline gelen ve unutulmaması gereken bu gün için alternatif kutlama Önerilerimiz.

1-Liman Başkanlığı tarafından bu yıl zamanında organize edilemeyen Denizcilik ve Kabotaj Bayramının Deniz etkinliklerinde  YAĞLI DİREKTEN BAYRAK ALMA YARIŞMASININ Belediye Başkanlığımızca Festival kapsamında bir güne konup yapılarak unutturulmaması.

2-Festival takvimi uygun değilse Alternatif bir günde yine Belediye Başkanlığımız tarafından yapılan bir organizasyonla Denizcilik ve Kabotaj Bayramının en önemli etkinliklerinden biri olan YAĞLI DİREKTEN BAYRAK ALMA YARIŞMASININ yapılarak bu kültür etkinliğinin unutturulmaması.

YAYINCININ BİLGİ NOTU :

  • Yağlı Direkten Bayrak Alma Yarışması: Etkinlik alanına denize doğru uzatılarak ve açılı olarak yerleştirilen uzunca ahşap direğin ucuna Türk Bayrağı konur. Endüstriyel yağlarla yağlanan direğe tırmanıp bayrağı almaya çalışan yarışmacı gençler, çeşitli taktiklerle yağlardan kurtulup bayrağa ulaşarak alır ve denize atlarlar. Bayrağı kim önce alırsa ödülü kazanan o yarışmacı olur. Kdz. Ereğli’de daha çok Bozhane gençliğinin yarışmacı olduğu geleneksel etkinlik, alkışlar ve sloganlar eşliğinde eğlenceli ve rekabetçi bir ortamda sürer.

Paylaşın:
539 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ